Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 796
  • 755
  •   2
Отговори
# 600
Бърза ликвидност, диверсификация, обхвата на акции, които управляват, пасивността, която все пак докарва добра доходност, незнанието и непознаването на инвестиционната материя....причини, колкото искаш. Всеки си търси неговата.

Пак прочети какво е написал Reagan, не е излъгал. За всеки нормален UCITS ETF имаш:

- Бърза ликвидност - за 3 работни дни имаш достъп до парите (сетълмънта става два дни след датата на сделка и трябва още един ден за превода към сметка в България)
- Обхват на акции - има избор от стотици фондове, много по-богат от предлаганите в България активно управлявани взаимни фондове, като въобще изключвам българските такива.  За справка - https://www.justetf.com/en/find-etf.html
- Пасивност - те са пасивни за теб, но с парите постоянно се правят сделки. За чуждестранните фондове има публична информация за параметър "portfolio turnover". Колкото е по-висок, толкова по-активно се купуват и продават позиции във фонда, а всички разходи свързани с това са за сметка на вложителя.
- Изкарват добра доходност - през последните 10 години по ред причини доходността беше много висока и наистина спрямо депозит е супер да имаш 10-12% годишна доходност при ниска инфлация. Още по-добре е да имаш 12-14% при фонд с почти нулеви такси. При номинална доходност 6-7% за следващите 10 години и инфлация от 2-4%, не е толкова приятно да дадеш 2% годишно за такси.
- Незнанието е проблем, от който се възползват всички, които могат - от асет мениджъри, банки, брокери, строители на недвижими имоти до продавачи на курсове за инвестиции.

- фонд-мениджърите като институционални инвеститори имат достъп до хеджиращи инструменти, които са недостъпни за обикновен инвеститор. Това им позволява дори при спад на пазара да запазват, или дори да увеличават активите.

Това е така, но само на теория. Моите впечатления са, че при криза повечето достъпни в България фондове падат повече от пазара, а в добри времена се качват по-малко Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 11:19 от Daystar

# 601
  • инфантилно и разглезено хлапе
...Това е така, но само на теория. Моите впечатления са, че при криза повечето достъпни в България фондове падат повече от пазара, а в добри времена се качват по-малко Simple Smile

Ето нещо от личен опит, което съм го видял с очите си - преди две години, откакто започна корона-кризата,  бях вкарал сравнително голяма сума във фонд на ОББ, инвестиращ предимно в акции на американския пазар.

Имало е дни, в които пазарите потъваха яко надолу, и виждах как всичко светеше в ярко червено. Тогава направо изтръпвах като си мислех какви ли загуби ме чакат, но за моя голяма изненада на следващия ден установявах, че активите на фонда са спаднали с незначителни проценти, или дори са на лек плюс...
А когато пазарът растеше и активите си растяха с добри темпове.
Значи мениджърът е използвал някакви хеджиращи техники.
Още тогава си бях казал, че този фонд-мениджър(не го знам даже кой е) си заслужва всеки лев от таксите за управление, които му даваме.
Слава Богу накрая финиширах с около 40% чиста печалба и останах повече от доволен...

Ако не ги бяха закрили тези фондове изобщо нямах намерение да се местя...

# 602
  • Русе
Дейстар, нали написах, че всеки си намира причини да купува ФЗ. Е, аз съм намерила моите и изброих част от тях. Това, че на част от коментиращите тук не Ви харесват, мен не ме бърка. Прочетох доводите Ви, помислих над тях и ги отхвърлих. Достатъчно съм голяма да вземам самостоятелни решения, чета, уча, падам, ставам - не се отказвам, даже се опитвам и да разсъждавам.Решила съм, че искам ВФ - купила съм.
И ЕТФ-та имам.

# 603
На моята възраст приоритет имат сигурността, ликвидността и лесното опериране (без данъци, декларации и прочее). Целта ми е 7% или нагоре чист доход, докарвам си го и ми стига. По-младите да правят по-сложни неща.

# 604

Ето нещо от личен опит, което съм го видял с очите си - преди две години, откакто започна корона-кризата,  бях вкарал сравнително голяма сума във фонд на ОББ, инвестиращ предимно в акции на американския пазар.

Имало е дни, в които пазарите потъваха яко надолу, и виждах как всичко светеше в ярко червено. Тогава направо изтръпвах като си мислех какви ли загуби ме чакат, но за моя голяма изненада на следващия ден установявах, че активите на фонда са спаднали с незначителни проценти, или дори са на лек плюс...
Още тогава си бях казал, че този фонд-мениджър(не го знам даже кой е) си заслужва всеки лев от таксите за управление, които му даваме.

При активно управляемите фондове това е напълно възможно, но по статистика се случва доста по-рядко от обратното - доходността да е по-ниска от пазара. За един обикновен инвеститор, на когото не му се занимава да проучва, да следи постоянно и да чете, по-добре е според мен да си вземе един пасивен етф върху широк индекс. Реално този етф е същия като аналога си при взаимните фондове, но с много, много по-ниска такса. А ако инвеститорът търси активен фонд, тогава би могъл да се насочи към такъв с по-голяма такса, но пак би следвало да разбира повече, защото трябва да избере печелившия сред морето от неуспяващи да бият пазара. Тук изобщо не говорим за избиране на отделни акции, активна търговия и т.н., а само за пасивно инвестиране от хора, които не са навътре в материята или не им се занимава. Или част от портфейла им е пасивна инвестиция.

С една дума - не виждам логика, лично за себе си, да купя взаимен фонд върху американския пазар примерно, с 2% такса, вместо етф върху сп500, ръсел и т.н. с 0,05%.  Да, би могло да е по-печеливш от пазара, но е много по-малко вероятно.  

Черна станция, преди като проверявах взаимните фондове у нас, ми се стори по-сложно да притежаваш такъв. Мисля, че тогава не можеше просто да си го купиш с приложение на телефона, а трябваше да се свържеш с банката, а-у. Сега може и да е различно.  А и тогава не исках парите ми да са в България.

Ели_дечкин, просто коментираме + и - на отделни финансови инструменти. При определени случаи активно управляемите  ВФ може да са по-печеливши от индексните етф. Желая ти твоите да са точно такива.

Последна редакция: пн, 10 яну 2022, 13:48 от Reagan

# 605
  • München, Deutschland
Рейгън, точно на твоето мнение съм по отношение на активно управляваните фондове, затова и аз лично за себе си и своята стратегия не купувам такива. Но както и Ели каза, явно на някои хора им се вижда или по-лесно или имат някакви причини да го правят. Аз вече отдавна се отказах да убеждавам хората в нещо, освен ако не ме попитат конкретно. Правя изключение за най-най-близкото семейство, де.

Скрит текст:
Това, което не знам за България обаче е, дали активно управляваните фондове биват данъчно третирани по по-добър начин от един ЕТФ, т.е. ако примерно печалбата от един ЕТФ се облага с 10% данъци, а пък тази от активно менажиран фонд - с 5% (напълно наизуст са числата), това би дало силен аргумент в полза на едното пред другото въпреки таксите... В такъв случай бих разбрала инвестицията, ако активните са данъчно по-изгодната опция...

Блуайс, нямам много време да пиша и да развивам, но по това, което пишеш долу, имаме принципно разминаване на мненията.

Цитат

Първо, не би ме притеснявало, ако някой от активите ми спадне в даден момент, ако съм сигурна в него и съм го избрала по моите критерии. При ЕТФите също ще има леки такива разлики във връзка с начините на репликиране на индекса, т.е. подобни ефекти можеш да видиш дори само заради един глупав trailing difference. За дългосрочен инвеститор - без значение така или иначе.

Второ и съвсем отделно от това, и оттам идва основно и принципната ни разлика в мненията, хеджирането струва пари. С други думи, без да задълбавам, хеджирането намалява загубите, но намалява и печалбите, защото тези инструменти и сигурности, които си "купуваш" с тях, струват пари.

И тук идваме отново на темата: ако аз съм сигурна в това, което инвестирам И съответните евентуални загуби отговарят на избрания от мен рисков профил (независимо от избраната толерантност към риска на всеки), целите на портфолиото ми и т.н., защо да хеджирам? Пак споменавам, че става дума не за дей трейдинг, а за дългосрочни / лонг позиции. При краткосрочни, бързи, много високорискови инвестиции (за каквито вероятно голяма част нямат или не биха искали дори да имат правото да извършват, отделно доколко ги познават), левъриджи, търговия с марджини (нз правилно ли преведох термина), стратегиите са други. Ама за нормалния работещ друго човек, който иска да поизкара някакви кинти, да ги спести от инфлация и ей тези простички неща, защо?

С това не искам да споря с теб или да кажа, че моето мнение е правилно. Просто давам обратната гледна точка и хванах твоето мнение като пример.

# 606
Тук изобщо не говорим за избиране на отделни акции, активна търговия и т.н., а само за пасивно инвестиране от хора, които не са навътре в материята или не им се занимава. Или част от портфейла им е пасивна инвестиция.

С една дума - не виждам логика, лично за себе си, да купя взаимен фонд върху американския пазар примерно, с 2% такса, вместо етф върху сп500, ръсел и т.н. с 0,05%.  Да, би могло да е по-печеливш от пазара, но е много по-малко вероятно...  
... просто коментираме + и - на отделни финансови инструменти. При определени случаи активно управляемите  ВФ може да са по-печеливши от индексните етф. Желая ти твоите да са точно такива.

Така, прав си. Затова за себе си взех решение да не се занимавам повече с взаимни фондове, от които и без това почти няма останали читави в България, а ще си търся брокер и ще се паркирам в ЕТФ-и.
Тази тема във форума определено е много полезна, защото доста неща научих от опита на други хора, и ми помогна да направя информиран избор.

# 607
Аз лично, както стана ясно по-горе, не купувам взаимни фондове. За buy and hold частта от портфейла ми не купувам и ЕТФ/акции на американската борса, защото за тях се дължат данъци. За капиталовата печалба на акумулиращите ЕТФ/акции на европейските борси НЕ се дължат данъци в България. Данъци се дължат за получени дивиденти, но аз избягвам такива (имам само един REIT, който изплаща дивидент, а данъкът се удържа при емитента).

# 608
Аз затова си набелязах два акумулиращи фонда от европейския пазар с цел дългосрочна инвестиция, за да не се занимавам с данъци...

# 609
  • Русе
Когато си гол и бос с финансите и с инвестирането, и се чудиш от къде да ги подхванеш, а платформата на Интерактив брокърс изглежда като космически кораб - ВФ са едно чудесно решение. Както и Револют Simple Smile
Още си стискам първите акции, които си купих там за заветната сума от 25 $ и колко щастлива бях, че вече притежавам акции Simple Smile. От време на време си ги гледам колко са пораснали  Joy

Аз лично, както стана ясно по-горе, не купувам взаимни фондове. За buy and hold частта от портфейла ми не купувам и ЕТФ/акции на американската борса, защото за тях се дължат данъци. За капиталовата печалба на акумулиращите ЕТФ/акции на европейските борси НЕ се дължат данъци в България. Данъци се дължат за получени дивиденти, но аз избягвам такива (имам само един REIT, който изплаща дивидент, а данъкът се удържа при емитента).

Точно заради ей такива нещица, харесвам семинарите и ги препоръчвам на всеки начинаещ. Особено на платените споделят още по-интересни и ужасно полезни.

Аз затова си набелязах два акумулиращи фонда от европейския пазар с цел дългосрочна инвестиция, за да не се занимавам с данъци...

Предполагам, че знаеш, че в Justetf и забравих другия сайт са подреден, групирани, категоризирани и въобще много лесно човек намира каквото търси там с голям набор от данни и статистики.

# 610
BlueIce, вероятно знаеш, но все пак да уточня, за да е споменато в рамките на дискусията, че всички финансови инструменти на чужди пазари се декларират в ГДД, включително и акумулиращите ЕТФ на европейските борси (макар за тях да не се дължи данък капиталова печалба).

# 611
Продължавам със споделянето на разни (надявам се полезни) неща.

По-рано бях споменал една според мен задължителна брошура/книжка - "Ако можеш" на Уилям Бърнстейн. Чете се за по-малко от час. В оригинал:

https://www.etf.com/docs/IfYouCan.pdf

Любомир Христов от ИДФК е направил превод на български. Има някои неточности и разлики, но е запазил духа на оригинала.

https://idfk.org/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1% … 0%B0%D1%81%D1%82/

Ако прочетете брошурата и препоръчаните в нея материали ще сте много по-подготвени и въоръжени в борбата с фондовата индустрия Simple Smile

И нещо като образователно-документален филм за active vs passive investing:

# 612

Черна станция, преди като проверявах взаимните фондове у нас, ми се стори по-сложно да притежаваш такъв. Мисля, че тогава не можеше просто да си го купиш с приложение на телефона, а трябваше да се свържеш с банката, а-у. Сега може и да е различно.  А и тогава не исках парите ми да са в България.

Ама нещо не се разбираме какво е "лесно". Аз изобщо не искам такова лесно, като купуване по телефона. В този смисъл искам да ми е трудно и затова нямам никакви електронно банкиране (е, освен за проверка на нещата). За всяка покупка или продажба държа да отида в банката, да си седна в приемната, да ми донесат документите, ако нещо не ми е ясно да ми обяснят и после лично с ръката си да сложа подпис. Дърта съм и така ми харесва, а и хартията не се хаква Wink
А иначе парите не са в България. Това, че преводите са наредени тук, не значи, че парите са тук. Нали се купуват акции на фирми по цял свят, събрани в портфейл в Люксембург (примерно). Парите само са тръгнали от България, но не са тук в никакъв случай.

# 613
Продължавам със споделянето на разни (надявам се полезни) неща.

По-рано бях споменал една според мен задължителна брошура/книжка - "Ако можеш" на Уилям Бърнстейн.

Това са много полезни неща и не ги казва само Бърнстейн. Около мен има няколко примера на хора, които, въпреки че не са имали сериозни доходи навремето, са започнали много отдавна да си правят семейни бюджети, да спестяват част от доходите си, да инвестират...Някои са преживели и дотком балона, и финансовата криза през 2008 г. Пряк свидетел съм на това, че нещата се получават. Резултатите дори надхвърлят първоначалните очаквания.

Черна станция, това е интересен аргумент. Не бях се замислял преди..

# 614
Моето мнение за ВФ и защо са предпочитани е свързано с народопсихологията. Особено когато фонда е в банка. Българина има едно усещане за сигурност като влезе в банката в сравнение с Ibkr да речем. На какво се дължи идея нямам, но го имам. Мога и примери да дам, но няма нужда. Сега гледах за закупуване на етф свързани със злато. Някой с опит?

Общи условия

Активация на акаунт