Инвестиции - къде, как, какво?

• 67 766
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
Е, те фондовете не са в банки, банките са само брокери/представители.  Иначе банките са подложени на доста строг надзор, във фокуса на медиите са и има резон да се очаква по-голяма сигурност. Това доколкото се търси сигурност от лоши практики, а не сигурност на инвестицията, защото там банката няма пръст.

# 616
  • Русе
Някъде мярнах инфо за "златен" етф, ама къде....Сигурно в някоя от ФБ групите....
Защо не погледнеш в justEtf?

Попаднах на статия за данъчното деклариране. Хвърлих един бърз поглед, добре обяснено изглеждаше.
https://outsidia.com/taxes/

# 617
Нямах работа и се зачетох в закона за данъците на ФЛ.

И там има конкретен член:

Цитат
Чл. 52. (1) Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:
..........
3. ... необлагаеми доходи с изключение на посочените в чл. 13, ал. 1, т. 29

Това май слага край на спора - необлагаеми доходи не се декларират задължително. Което води и до втори косвен аргумент - щом в член 50а е записано, че " Местните физически лица могат да декларират в годишната данъчна декларация по чл. 50 придобитите през годината доходи по чл. 13, полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт." значи не са длъжни. Ако бяха нямаше да се дава като опция право да го извършат.

# 618
  • Far away from here...
Аз в момента карам едно обучение по лични финанси и инвестиране, в което един от модулите беше за данъчно облагане. Препоръката на експерта, който ни води лекциите и е с дългогодишен опит в сферата, беше да се декларарират, независимо че не се облагат.
Пак да кажа - това не е мое мнение, тъй като не съм веща и не оспорвам протиивоположната теза. Само споделям гледната точка, която на нас ни беше представена.

# 619
  • Русе
Всички, които разбират или поне си дават вид, че разбират, това пишат- по-добре да се декларира.
Моята от НАП ми каза същото като се чудех първата година.
Отделно, аз искам да нямам после проблем с доказване на произход, защото мислите ми вървят в една определена посока и ще ми трябва.

# 620
Типичните български неуредици. То не се изисква ама по-добре го декларирай, че не знаеш на кой некадърник в НАП ще попаднеш. То една глупост да беше. Затова емигрират хората, заради простотията която ни залива.

Иначе има ETF или ETC според държавата за злато. Както може да се очаква ниска доходност, но почти всяка година са на плюс. Имат между 0.00 и 0.5 TER.

# 621
Аз в момента карам едно обучение по лични финанси и инвестиране, в което един от модулите беше за данъчно облагане. Препоръката на експерта, който ни води лекциите и е с дългогодишен опит в сферата, беше да се декларарират, независимо че не се облагат.
Пак да кажа - това не е мое мнение, тъй като не съм веща и не оспорвам протиивоположната теза. Само споделям гледната точка, която на нас ни беше представена.

И тази препоръка си има причина - при декларирани доходи имаш пари с доказан произход и можеш да кандидатстваш за кредит например.  Обаче други хора може да не искат кредити или показване на доходи, а предпочитат да не се навират в публичното пространство. Те могат да не искат да декларират. И нали за това беше спорът - трябва ли да се декларират необлагаеми доходи или не. А не какви са ползите и минусите на такова деклариране. Тях всеки сам си решава. Иначе ако се наложи, може да се докаже произходът и на недекларираните доходи. Все пак банката/брокерът води счетоводство и издава справки.

# 622
  • инфантилно и разглезено хлапе

И тази препоръка си има причина - при декларирани доходи имаш пари с доказан произход и можеш да кандидатстваш за кредит например.  Обаче други хора може да не искат кредити или показване на доходи, а предпочитат да не се навират в публичното пространство. Те могат да не искат да декларират. И нали за това беше спорът - трябва ли да се декларират необлагаеми доходи или не. А не какви са ползите и минусите на такова деклариране. Тях всеки сам си решава. Иначе ако се наложи, може да се докаже произходът и на недекларираните доходи. Все пак банката/брокерът води счетоводство и издава справки.

Произходът и законността на доходите се доказват с документи за произход, а не с това дали си ги декларирал, или не.
По тази логика, ако Боко си беше декларирал чекмеджето в данъчната декларация, това щеше ли да го направи законно?
------------------
BlueIce, вероятно знаеш, но все пак да уточня, за да е споменато в рамките на дискусията, че всички финансови инструменти на чужди пазари се декларират в ГДД, включително и акумулиращите ЕТФ на европейските борси (макар за тях да не се дължи данък капиталова печалба).

Вчера във фейсбук пак бяха пуснали анкета относно декларирането на дялове на ЕТФ-и.
Нападжиите дали умишлено или от незнание изкривяват закона, в който е точно посочено, че задължително се декларират само притежаваните акции, и дялови участия в дружества...
ЕТФ-ите не са дялови участия в дружества, нито акции.

"Някои служители от НАП грешно тълкуват ЗДДФЛ, други го тълкуват правилно.
И те не са наясно с този казус.
Тези, които няма да декларират притежаваните дялове, които не са дялове от дружества, може за всеки случай да купят някоя акция за да имат задължение да подават годишна данъчна декларация и да декларират там притежаваните акции.
Глоба няма предвидена в закона, ако има подадена данъчна декларация, но няма декларирани коректно акции и дялове от фирми (дори и заблуден НАПаджия да твърди, че е трябвало да декларирате притежаваните дялове от ETFs, които не са дялове от дружества, ще сте подали данъчна декларация и нямат основание да ви глобят по ЗДДФЛ).
Аз декларирам притежаваните акции. Бих декларирал и дялове от дружества. Но дялове от фондове, които не са дялове от дружества - според мен законът не ме задължава нито ми позволява да ги декларирам. Затова няма да ги декларирам. 
"

# 623
  • София
Има ли някои поглед и следи ли как се движат Амунди фондовете?
Имах запитване към Уникредит и засега съм се спряла на тези 3 фонда
AMUNDI FUNDS EUROPEAN EQUITY VALUE - A EUR (C)
Код на емисията LU1883314244

AMUNDI FUND SOLUTIONS - BALANCED - A EUR (C)
Код на емисията LU1121646779

AMUNDI FUNDS PIONEER US EQUITY FUNDAMENTAL GROWTH - A USD (C)
Код на емисията LU1883854355
Първите два са в евро, последният с риск 6- долари.

Намерението ми е да отделям по 20 единици в съответната валута всеки месец за 5г. Таксите се плащат еднократно в началото.
Има ли някой вече опит с тези 3та фонда?

# 624
  • Русе
Аз имам последният, но в евро.
Когато ги сравнявах в началото доларовите вървяха с малко по-голяма доходност, но мнението от платения курс да заложа на еврото надделя в избора. Бях начинаеща (не, че сега съм кой знае колко напреднала) и предпочетох да се съобразя с мнението му.

# 625
Има ли някои поглед и следи ли как се движат Амунди фондовете?
Имах запитване към Уникредит и засега съм се спряла на тези 3 фонда
Код на емисията LU1883314244

Код на емисията LU1121646779

Код на емисията LU1883854355
Първите два са в евро, последният с риск 6- долари.

Намерението ми е да отделям по 20 единици в съответната валута всеки месец за 5г. Таксите се плащат еднократно в началото.
Има ли някой вече опит с тези 3та фонда?

Имам дялове от 2017 г. От тогава се представя слабо, но при value стратегия е очаквано да има дълги периоди на изоставане. С повишаване на лихвите се очаква ротация от growth към value компании и като че ли нещата започват да се обръщат. За последният месец фонда е +5.5%, докато почти всичко останало е на червено. Ако не може да преглътнете дълги периоди на значително изоставане в доходността, не го ползвайте.

Morningstar rating - negative, много малко активи под управление - 280 милиона общо и само 87 в клас А. За сравнение EUROPEAN EQUITY VALUE активите са съответно 3733 и 588 милиона. Представянето му не е лошо, но изостава от сравнителния показател с 1% годишно за последните 10 години.

Много добро представяне в миналото, но това не е гаранция за бъдещето. Пълен е с технологични компании, които се качиха много в последните 2 години.

Ако трябва да избирам за себе си, бих сложил 50/50 в US Pioneer Fund и European Equity Value, но при минимални месечни вноски не е фатално каквото и да стане Simple Smile

Може да преместите плана от един фонд в друг без такси. Последно имаше отстъпка от входните такси за 10 годишен срок и беше по-евтино от 3 и 5 годишен план, така че е за препоръчване. Нямате задължения да внасяте 10 години.

Аз имам последният, но в евро.
Когато ги сравнявах в началото доларовите вървяха с малко по-голяма доходност, но мнението от платения курс да заложа на еврото надделя в избора. Бях начинаеща (не, че сега съм кой знае колко напреднала) и предпочетох да се съобразя с мнението му.

Няма значение дали е в долари или евро. Няма хеджиране на валутния риск и при двата. Така че като си го купиш в долари, просто виждаш доходността в долари, но това не ти помага, ако курса на долара падне спрямо еврото. Активите във фонда са деноминирани в долари, и в двата случая ще загубиш същите пари, ако ги обърнеш в лева.

Предимството на класовете дялове в евро е, че се губи по-малко при обмяна BGN-EUR-BGN.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 11:55 от Daystar

# 626
Произходът и законността на доходите се доказват с документи за произход, а не с това дали си ги декларирал, или не.
По тази логика, ако Боко си беше декларирал чекмеджето в данъчната декларация, това щеше ли да го направи законно?

Да, така е. Но тези документи се прилагат към ДД и данъчните ги проверяват и после ако всичко е наред декларацията се приема. И от този момент данъчната декларация е достатъчно документ за доказване пред банки и други. Това е по цял свят. Защото другите документи може да са много и не е нито удобно, нито желателно да се разнасят навсякъде.

И да, ако ББ си е декларирал всичко това изисква и представяне на документи за доказване на произход и след това всичко декларирано си е законно. Както казах по цял свят натискат политици, спортисти, шоумени и прочее  а си показват декларациите, а не друго. Защо гониха Тръмп за същото?

# 627
  • München, Deutschland
Продължавам със споделянето на разни (надявам се полезни) неща.

По-рано бях споменал една според мен задължителна брошура/книжка - "Ако можеш" на Уилям Бърнстейн. Чете се за по-малко от час. В оригинал:

https://www.etf.com/docs/IfYouCan.pdf

Прочетох книжката. Интересно до колко много изводи е достигнал един... невролог. Simple Smile Стилът на писане е много комуникативен и диалогичен, за мое учудване, наистина я прочетох за под час (без предложенията за допълнителна литература, разбира се). Съгласна съм с много от нещата, които казва, като в чисто американската пенсионна система не съм се задълбочавала (живея в Европа), но дори тя се обяснява в две изречения и съвсем просто.

Има много скрити послания, които са малко като лозунги и според мен един начинаещ ще разбере, но няма да осмисли. Осмислянето ще дойде на по-късен етап, може би, или въобще не.

Много ми допадна мнението му за фундаменталния анализ и т.нар. patterns при развитието на дадени акции, защото моето е точно същото, но нямам желание и намерение да разбунвам духовете тук и по този въпрос с философстваниците ми. Simple Smile За който не я е прочел, мога да кажа, че общо взето мнението е противоположно на общоприетото от бранша.

Няма да те научи да инвестираш, но я намерих за обогатяващо четиво и интересен страничен и въпреки това  според мен доста точен поглед на не-финансист към света на парите.

---------------------

Черна Станция, това, което описа за покупката на дялове в банката, ми се вижда като кошмар. Simple Smile Радвам се, че не се налага за всяко нещо да ходя някъде и да завися от работното време на други хора. Но ако човек така се чувства по-добре и по-сигурен, защо не. Simple Smile

# 628
  • София
Благодаря ви! Много сте ми полезни! Hug

да разбирам, че трябва да коригирам по скоро изборът си тук за: AMUNDI FUND SOLUTIONS - BALANCED - A EUR (C)
Код на емисията LU1121646779 и е по добре да остана с 2 отколкото с 3, от които един не конкурентно способен.

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 12:34 от kopche

# 629
Тръмп не са го гонили,освен в мокрите сънища на "демократите". Той отказа да публикува данъчната си декларация,за което има законно право да откаже...

Общи условия

Активация на акаунт