Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 299
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
  • Русе
Ще видим, при всички положения поне това бързо ще се разбере, до пролетта ще е ясно дали ще има повторение на предишните сривове от последното десетилетие, или вече положението ще се е изменило на друга основа.

Едно е разплащането – те и Пейпал вкараха, и други ще го направят. Няма да са на загуба, и без това същата тази система и промяна ще им е необходима за битдолари/евро или както там кръстят криптовалутите на ЦБ.

Големите играчи са нож с две остриета – освен ако не са специализирали в големите рискове, едва ли умират от желание да се втурнат със скок на пазар, където Мъск с две изречения вдигна цената от 30 000 на почти 50 000. И където също с един туит може да събори пазара, ако нещо му хрумне. Отделно, че включването в този сегмент означава експозиция на цената на акциите им, което пряко дава отражение върху регулираните фондови пазари, от които зависи много и много. И на свой ред държавните органи мигновено ще долетят като ястреби с регулациите, които само Бог знае как ще се отразят на целия сегмент. Последното, което правителствата биха могли да си позволят, е обикновени незапознати хорица да останат без пенсии или да обявяват фалити, защото мениджърите на фондовете им открили голяма експозиция на биткойн или други криптовалути, а там пък Мъск и Безос се хванали на бас да пишат в Туитър тъпотии и мемета с летящи кучета и цената шари с 40% нагоре-надолу през седмица.

# 106
  • инфантилно и разглезено хлапе
От такива спекулативни схеми печелят големите акули, като Мъск и т.н. , а дребните играчи си губят парите.
Тъй като тия крипто-валути нямат никаква реална стойност, текущата им цена се определя само от слухове, спекулации, от емоциите на тълпата, и от това колко е готов да плати следващия... колкото повече се увеличава цената, толкова повече нараства и рискът.

# 107
  • София
Криптовалутите дават много възможности. От пране на пари до легално избягване на данъци.

Със сигурност ще се намесят правителствата с регулации, но няма как да го направят нито тайно, нито спешно.

От известно време и на мен ми стана интересно. Любопитна сфера.

За всички, които се занимават с борси, сега е благоприятен период, всички крипто са нагоре. Докога? ЕГЗ. Simple Smile

# 108
  • Русе
Ако някой реши да се включи към този момент, да свирне за съвет с коя валута смята да спекулира. Ако нямам позиция там, може да действа смело. Ако се окаже, че имам, да се откаже от нея, докато не освободя позицията Simple Smile

Откакто реших да експериментирам и да се образовам, мисля на 19 януари си разкрих сметки в две борси, при абсолютно всички валути, с напълно всички изпробвани стратегии (от обмен до дълго държане) постигам един и същ удивителен резултат.

Независимо колко на червено или зелено купувам, позицията заспива. И не мръдва, колкото и време да държа. За сметка на това за отрицателно време натрупах сума ти анекдоти как забелязвам корекция и потенциал, превеждам пари с идеята да закупя, цената аварийно се възстановява за няколко часа по време на обработване на превода и заспива на едно ниво точно 3 минути, преди да пристигнат средствата.

Или друга валута, на която държах дългосрочно със залог срещу SEC (за XRP става въпрос), където за 16 дни цената не помръдна. Тъй като забелязах друг инструмент, който определих за заслужаващ си риска, и нямах налични авоари на място, прехвърлих позицията от XRP там с идеята да я възстановя след 1-2 работни дни. После отидох да хапна, като се върнах – за около 40 минути немръдналата за 16 дни цена се беше вдигнала с близо 12%. По хронология започвайки да поскъпва няма три минути след като закрих позицията си.

За почти 4 седмици участие и експерименти на най-силно волатилния пазар в историята днес съм буквално на същата сума, която съм вкарал. С различни откъм брой и задържане участия в над дузина валути, почвайки от по-известните, в момента с позиции в 6 броя. Под буквално да се разбира резултат от +/- 2% от такси и леки колебания на пазара. Предвид еуфорията и небивалите скокове, но също и огромните сривове на други места, не знам дали да определя този си резултат като мега каръщина (по-скоро) или някакво небивало чудо. Надявах се да спечеля нещо, очаквах да загубя всичко, но баш за това не бях подготвен.

От десетина дена мисля за себе си нарицателно едва ли не като стейбълкойн. И започнах да се изкушавам да стопирам целия пазар, като просто разпределя целия си залог равномерно по 20-те валути с най-голяма пазарна капитализация и търгуван обем... Rolling Eyes

# 109
  • München, Deutschland
Koronis, 4 седмици не са нищо, освен ако нямаш за цел да се занимаваш няколко месеца като хоби и после да прекъснеш. Сега си бил карък, другия или по-другия месец ще уцелиш. С криптовалути не съм запозната, но волатилностите, които описваш, са типични и за всяка акция, не е нещо особено. Бих се опасявала по-скоро от нетърпението ти - дузина валути за месец е страшно много и вече доближава дей трейдинг. Ако ще се занимаваш с дей трейдинг, бих ти казала още много да прочетеш за нормалните борси, успоредно с криптоборсите, с които се забавляваш в момента. Там се изискват много повече познания, а ми се струва, че караш малко на късмет - дай да видим тази, я купи онази... Така е трудно да постигнеш повече от няколко пъти еднократни печалби, но и съпътствани от същите загуби. Дали накрая ще излезеш на + или - от цялото начинание, е въпрос на късмет.

Не казвам, че на борсите няма елемента на късмет, разбира се, но да позоваваш дългосрочно доходността си именно на него, е наивно. Или сме back to square 1 - правиш го като временно хоби. Няма нищо лошо, дори и така да е, той и Мъск си има хоби, наречено Тесла, което струва стотици милиони годишно. А може и да събираш конкретно пари за нещо, също е ок. Просто ти казвам за себе си да си отговориш за какво го правиш това, за да си изясниш и някаква по-нататъшна стратегия спрямо този инвестиционен хоризонт.

Хубаво е да се печелят пари, но за да е дългосрочно успешно, трябва да има план и стратегия. Във всеки момент трябва да си в състояние да обосновеш на някого защо купуваш биткойн, а не Майкрософт (примерно). Изборът на активи е нещо трудно и изисква много четене. На мен, понастоящем още с друга професия и работа, ми е отнемало по 2-3 месеца, при положение, че ежедневно следя пазари, новини и имам относително скъпи абонаменти за специализирани издания в тази връзка. Изключая първите няколко месеца, в които се лутах и правех глупости, бих казала, че съм доволна от сегашното си портфолио и финансов план. Но отнема време, не става за 4 седмици. Wink Лично аз инвестирам десетки часове седмично в това, обмислям, анализирам прочетеното. Но виждам и резултати. Остава ми време и за бг мама даже Joy.

И последно, по какъвто и начин да решиш да инвестираш, не забравяй, че всяко портфолио трябва да е предмет на регулярна ревизия от самия теб, независимо на какви инструменти се спираш. Психологическата спирала, че си взел най-доброто решение и постоянното намиране на доводи в полза на вече направеното решение, без реална трезва преценка, обикновено води надолу или се връща нагоре след мноооого време, което време е безвъзвратно загубено.

Извинявай, че се обръщам така във 2-ро лице към теб, не е лично (освен поводът, по който започнах поста - твоите 4 седмици опити), просто така започнах да пиша поста.

# 110
  • Русе
Разбира се, благодаря за споделените съвети, опит и отделеното време да пишеш Simple Smile

# 111
  • София
Моля, споделете ползвате ли приложения за телефон и ако да, кое?

Борсовата търговия, както и тая с криптовалути, може и да изглежда като хазарт, но е по-скоро като Покер. Покерът може и да изглежда хазартно, но все едни и същи 5 човек с са на финал в турнирите. Simple Smile

Коронис, щом си на нула, всъщност си на плюс! Получил си безплатно образование по темата. Simple Smile

# 112
  • София
Да, ползвам приложение за тел. То е на инвестиционния посредник, с когото имам сключен договор и открита сметка за търговия. Няма как цял ден да клеча пред лаптопа, действам си в движение.
Не бих оприличила борсоваа търговия на покер или хазарт. Но и известна доза късмет има.
Коронис можеше да си изтегли приложение с демо версия и да си търгува съвсем безопасно докато  разгадае нещата.

# 113
  • Русе
Илит – съгласен съм. Макар че имах и допълнителна пасивна цел – да пречупя в себе си вродения страх от загуба на реални средства, тъй като така или иначе с такава ще се сблъскам неминуемо. И това е съвсем нормално.

Колкото до мобилно приложение – ползвам това на Binance.

Aisha – за фондовия пазар съм си разкрил демо сметки в еТоро (където прекарвам доста време в разглеждане на стратегиите, портфолиата и пр. на определени инвеститори) и Елана. Не съм се втурнал да инвестирам в акции към настоящия етап, тъй като реалното ми финансово образование започна реално съвсем наскоро, когато се „изтърколих“ по случайност на една целодневна конференция със Стойне Василев и неколцина други лектори в началото на миналия месец. Оттогава чета, чета, слушам, гледам, чета... Твърде много фундаменти имам да наваксвам на доста късен житейски етап (вече съм на 33 г.). И тепърва да си изграждам умения за анализиране и подбор на активи, първоначална стратегия, цели и инструменти за тяхното измерване, тъй като желая да инвестирам, а не да спекулирам. Но при всички положения по-добре днес, отколкото утре, след като вчера вече така или иначе не е опция.

Вече в отделния пазар на криптовалутите влязох целево със сума, която мога да понеса да изгубя изцяло (и с мисълта, че реално вече е изгубена), защото прецених, че така ми помага да усвоявам много по-бързо и полезно в настоящия специфичен етап на пазарния цикъл, отколкото през ограничения набор, предлаган в демо варианта на еТоро (там намерих най-пълен инструментариум за криптовалути) или просто през теоретични анализи на предходните цикли. Не съм го направил поради бързане да не пропусна, осъзнато и доброволно поех риска.

# 114

# 115
  • София
От такива спекулативни схеми печелят големите акули, като Мъск и т.н. , а дребните играчи си губят парите.
Тъй като тия крипто-валути нямат никаква реална стойност, текущата им цена се определя само от слухове, спекулации, от емоциите на тълпата, и от това колко е готов да плати следващия... колкото повече се увеличава цената, толкова повече нараства и рискът.
Абсолютно те подкрепям. Биткойн е толкова малък пазар, че големите играчи могат да му влияят лесно.
Как писах, ние кеширахме една част на 36к$, защото ни трябваха пари. Иначе набихме август 2019 година една нелоша сума заради ММ. Аз все още съм много субективна към глупостите, че може да стигне и 1 млн...

# 116
Мога да споделя моя опит в инвестирането в недвижими имоти и взаимни фондове. За последните четири години взаимните фондове ми донесоха общо печалба от 7.4% (общо, не на година) от три фонда съответно 2,3%, 5.7% и 14.2%. За същото време недвижимите имоти (апартаменти и паркоместа в центъра на София) са на 41% печалба общо - 21% повишаване на цените на имоти и 20% от наем. Имотите са нови, така че не се е налагало ремонти. В бъдеще част от печалбата ще трябва да се вложи в ремонти, така че не е съвсем чиста като печалбта от фондовете. Във време - фондовете не отнемат повече от 5мин на месец, за да видя как вървят. Апартаментите около час пак за проверка дали сметките са платени. Рисковете в двата вида инвестиции са известни на повечето хора, така че няма да ги обсъждам.

# 117
Абсолютно те подкрепям. Биткойн е толкова малък пазар, че големите играчи могат да му влияят лесно.
Как писах, ние кеширахме една част на 36к$, защото ни трябваха пари. Иначе набихме август 2019 година една нелоша сума заради ММ. Аз все още съм много субективна към глупостите, че може да стигне и 1 млн...

Радвам се, че вие сте успели да приберете добра печалба.
Как я набихте тази сума в биткойни, през борса, или по някакъв друг начин?
Криптосите ги следя откакто се появиха, но и преди време, и сега съществува един голям проблем, който за мен е огромна пречка да се вкарват сериозни суми във виртуални цифрички без покритие.
Борсите, на които се осъществява търговията нито са лицензирани от някое правителство, нито са регулирани по някакъв начин, рискът да хлопнат кепенците и да изчезнат във всеки един момент с парите на глупаците е много вероятен.
Другото, което съм забелязал е, че до сега винаги когато започват големи сривове при крипто-валутите, т.нар. "борси"  блокират, и режат достъпа...  "инвеститорите" и да искат, не могат да излязат от инвестицията си, единственото което могат да направят е да седят и да гледат как парите им се топят с всяка изминала минута.
И според мен това се прави съвсем умишлено и нарочно.

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 11:42 от BlueIce

# 118
  • München, Deutschland
Мога да споделя моя опит в инвестирането в недвижими имоти и взаимни фондове. За последните четири години взаимните фондове ми донесоха общо печалба от 7.4% (общо, не на година) от три фонда съответно 2,3%, 5.7% и 14.2%. За същото време недвижимите имоти (апартаменти и паркоместа в центъра на София) са на 41% печалба общо - 21% повишаване на цените на имоти и 20% от наем. Имотите са нови, така че не се е налагало ремонти. В бъдеще част от печалбата ще трябва да се вложи в ремонти, така че не е съвсем чиста като печалбта от фондовете. Във време - фондовете не отнемат повече от 5мин на месец, за да видя как вървят. Апартаментите около час пак за проверка дали сметките са платени. Рисковете в двата вида инвестиции са известни на повечето хора, така че няма да ги обсъждам.

Лъки, при тези покачвания на стойността отчиташ ли инфлацията? По груба сметка, 21% кумулирано за 4 години са около 5% годишно. При реална инфлация от 2-3%, покачването на цената излиза колкото фондовете, като разбора се имате и наемите on top.

Не казвам, че е лошо, просто е съществена разликата. А пък фондовете даже май не са си покрили и инфлацията.

Но именно тази ниска възвращаемост при имотите ми е твърде недостатъчна на мен за FIRE, особено слагайки инфлация и растящи разходи (допускам ги, при наличие на дете или, не дай Боже, при някой по-неприятен инцидент). Не казвам, че съм права, това са само моите лични мисли.

---------------------------

Пускам ви една статия на Стойне, която видях днес и която ми се стори като много точно описание на биткойнърите, чиито мнения ми попадат. Simple Smile С 2 от точките му не съм съвсем съгласна, но това е друга тема.

https://www.manager.bg/finansi/7-priznaka-na-yolo-investitora

# 119
Криси, не съм отчела инфлацията. Да, фондовете не покриват инфлацията. Под два процента печалба на година се пада за фондовете.

Общи условия

Активация на акаунт