Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 8

• 61 140
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София
“Обичам те – въздушно нежна, в нежна младост,
като на ангела сънят,
и сън си ти вещателен за тиха радост
в нерадостта на моя път,
и първи път за изповед в сърце ридае
доброто и грехът,
и ето ден – и ето тъмнина е.”...

Пейо Яворов

# 181
  • Sredets/Burgas
"В края на краищата какво може да ни даде първото впечатление за някого, когото току-що сме срещнали за минута в хотелското фоайе? Всъщност какво може да ни разкрие първото впечатление за когото и да било? Ами не може да ни каже нищо повече, отколкото един акорд за Бетовен или един щрих за Ботичели. По своята същност човешките същества са тъй капризни, тъй сложни, тъй възхитително противоречиви, че заслужават не само нашата оценка, но и нашата преоценка - и нашата непоколебима решителност да се въздържаме от мнение, докато не сме общували с тях във всяка възможна обстановка и във всеки възможен час." - "Един аристократ в Москва"

(П.п. Дано не е досадно публикуването на цитати от една и съща книга, но ако сметна някой откъс за достоен за споделяне от текущата - го записвам. Simple Smile)

# 182
“Момче на десет години, треперещо от студа, стоеше бос до витрина на магазин за обувки, не сваляйки поглед, гледаше топлите обувки. Една дама се приближи до него и го попита:
"Мой малък приятел, какво гледаш с такъв интерес зад тези стъкла, за какво мислиш?"
„Моля Бог да ми даде един чифт обувки“, отговори момчето.
Дамата хвана детето за ръка и влезе в магазина с него. Тя помоли продавача да донесе шест чифта детски чорапи и го попита дали може да донесе леген с топла вода и кърпа.Продавачът  донесе всичко, за което го помоли дамата. Тя заведе момчето до гърба на магазина, свали ръкавиците, изми краката на детето и ги изсуши с кърпа. Продавачът донесе обувки. Дамата сложи един чифт на краката на детето, след като ги пробва му купи обувки, помоли да увие останалите чорапи и ги даде на момчето. Тогава тя го погали по главата и каза:
"Сега, без съмнение, се чувствате много по-добре."
Тя се обърна за да си тръгне. В този момент момчето се протегна към ръката и, гледайки я със сълзи в очите, попита:
„Ти ли си съпругата на Бог?"

„Вярата без дела е мъртва”

# 183
  • София
Когато се влюбих, започнах да живея така, все едно не бях живял преди.

# 184
С гордост си казвам годините!
Обичам ги, пустите... Всичките.
И всяка е корен от минало,
неугаснало още в очите ми!
А тези чертички по челото
са толкова хубави мигове;
и всяка е плод на сезоните
менящи цвета си в косите ми!
В тялото, вече прегърбено,
се спъват краката ми. Милите...
Ръцете треперят. Но винаги
от вятъра нежност са взимали!

Aneta_kz

# 185
Като продължение на green_lizard, по-скоро стиховете от нейния пост ме подсетиха за:
"Мои года, мое богатство!"

Текстът на песента, на руски е, а преводът не е добър вариант.

# 186
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Пътят на промяната...
Промените. Случват се всеки ден. Всяка минута. В мислите ни. В плановете ни. Във вкусовете ни. И в чувствата.
Понякога в живота ни настъпват драматични случки. Душевни катаклизми, които ни завъртат на 180 градуса.
Ставаш сутрин от леглото и чувстваш как една - едничка мисъл тормози съзнанието ти. Казваш си: "Край! Време е за промяна"
Поемаш в различна посока и се надяваш, че този път Съдбата ще е благосклонна към теб. Тръгваш по пътя. И знаеш, че нищо вече не е същото. Променило се е. И няма да се върне. Ще остане някъде там, скътано в спомените ти. В брънките на времето. И с мъничко носталгия го поставяш в графа - "Минало".
Но пък знаеш, че е за добро. Защото във всяка промяна е закодирана частичка успех. Зрънце Вяра. И едно стръкче Надежда. За по-хубави и светли дни. За едно прекрасно ново начало.
Припомняш си всички хубави моменти, на които се усмихваш истински. И си казваш, че ще настъпят още по-красиви и щастливи мигове. Такива, които ще ти напомнят, че всичко, през което е трябвало да преминеш, си е заслужавало. Че всяка тъга и мъка, достигнали до сърцето ти, си имат срок на годност. И изчезват.
И вече знаеш, че промяната настъпва с всеки удар на сърцето. С всяка следваща мисъл. С всяка мъничка крачка. И с всеки нов слънчев лъч. Но винаги трябва да помниш, че след всяка зима идва пролет. Че мракът бива пропъждан от светлината. И че след дъжда изгрява слънце...

Darini - Д. Тодорова

# 187
  • София
Нашата свобода напомня светофар, на който едновременно светят и трите светлини.

Михаил Жванецки

# 188
"Не давай нищо на готово на хората! Няма да го разберат, а какво остава за това да го оценят. Не бъди прекалено добър с никой. Ще те сметнат за глупак и ще се опитат да злоупотребят с това. Пази добротата си като диамант само за най-най-най-любимите и доверени хора!"

Лорънс Ерхарт

# 189
  • София
“Аз нямам страхове, нямам очаквания, свободен съм!”,  Никос Казандзакис, "Аскетика"

# 190
  • София
Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна.

Китайска поговорка

# 191
"На хората бих посочвал колко грешки правят, като мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват!"

Птиците умират сами

# 192
# 193
  • София
„Няма такова нещо като „добър човек". „Добър в какво?" е въпросът.“

Питър Дракър

# 194
  • София
„Прекланям глава пред велик ум, коленете пред голямо сърце.”   Гьоте

Общи условия

Активация на акаунт