Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 8

• 61 189
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
  • София
"Има една прекрасна поговорка: „Всеки иска да има приятел, но не всеки иска да бъде такъв“.
Днес все по-често искаме да „имаме“.
„Искам дете“ – вместо „Искам да бъда майка“,
„Искам да имам съпруг“ – вместо „Искам да бъда съпруга“ и т.н.
Зад тези тънкости на езика стои реалното отношение на човека към живота, неговото мото: или – аз притежавам някого, или – някой притежава мен...
В желанието си да имаме, ние проваляме живота, разбиваме сърца и страдаме от самота...
„За човек, който притежава“, винаги му е недостатъчно това, което има.
Недостатъчни са му парите, недостатъчна му е властта, недостатъчно му е да има само една жена, недостатъчни са му приятелите, недостатъчно е веселието, недостатъчен е и той за самия себе си.
Потребителят, който е лишен от собствената си същност, се състои от това, което притежава."

ЕРИХ ФРОМ

# 271
  • София
Върбата се подчинява на вятъра и благоденства, докато един ден се превърне в много върби – стена срещу вятъра.

Франк Патрик Хърбърт

# 272
Имайки дете, човек губи ли правото да бъде щастлив? - Той губи правото да бъде егоист.

Айлет Уолдман

# 273
„Смятам, че трябва да четем само книги, които ни нараняват и ни причиняват мъка. Ако книгата, която четем, не ни разбуди с удар по главата, защо изобщо й обръщаме внимание? За да ни направи щастливи? Мили Боже, та ние щяхме да бъдем щастливи точно, ако нямахме книги и книгите, които ни правят щастливи, са онези, които бихме могли да напишем сами, ако се налага. Но ние се нуждаем от книгите, които ни въздействат като природно бедствие, които дълбоко ни натъжават като смъртта на човек, когото сме обичали повече от себе си, като да са ни прогонили вдън гора, далеч от всички, като самоубийство. Книгата трябва да бъде брадва, която да разбие замръзналото море в нас” Кафка

# 274
" Хора ще идват в живота ви и ще си отиват, като герои в пиеса. Някои ще играят дребни роли, други за известно време ще бъдат звезди, трети ще ви помогнат с постановката и режисурата на живота ви. Те винаги ще бъдат важни за цялата пиеса. Винаги ще заслужават вашата любов. Ще се научите да не съдите онези, които идват и си отиват в пиесата, да уважавате появата им, дори да играят зле ролите си. В края на краищата ще стигнете дотам да хвърлите поглед назад към всички хора в живота си и да разберете, че сте ги срещнали, защото всеки от тях е трябвало да ви научи на нещо. Ще се научите да обичате всички, дори и онези, за които не можете да разберете на какво е трябвало да ви научат... "   

Уейн Дайър

# 275
  • София
Прелестта на пролетта се осъзнава само през зимата, когато, седейки край печката, съчиняваш най-превъзходните майски песни.

Хайнрих Хайне

# 276
  • София
"Този, който говори истината, ще бъде чут на хиляди мили разстояние."  Стара китайска пословица

# 277
И ако някой ден ме попитат за теб
ще им кажа, че си онова което повече никога не изпитах

Кристияна Светославова

# 278
"Някак изработих условен рефлекс към шума като към знак за фалш. Шумната любов, шумното одобрение, шумните хора, шумното злорадство, шумният успех ме карат да заставам нащрек. Шумът винаги прикрива някаква липса, някаква лъжа. Искрено шумни успяват да бъдат само де¬цата понякога. " -  "Живот в скалите" , Мария Лалева

# 279
  • София
Нека бъдем благодарни на хората, които ни правят щастливи, те са очарователни градинари, които карат душата ни да цъфти.

Марсел Пруст

# 280
  • София
 „Вие ме осъждате с погледи за моята любов. Вместо аз да ви осъждам за вашата нелюбов и полулюбов.“ Блага Димитрова

# 281
  • София
"Има такива, които ти казват- ще се справиш.
А има и такива, които ти казват - ще се справим.
Ти сам избираш кои да бъдат в живота ти.."

# 282
  • София
Медицината е изкуството да правиш изводи за симптомите на болестта въз основа на причините за смъртта.

Йожен Йонеско

# 283
"ОГЪН"

"Слушай ме мойто момче, ама тоя път добре да чуеш дядо си - огънят е най-важен. Огънят! Ей я тая печка... по-добър приятел ми е от телевизора даже. Огън трябва да гори и в къщата и в душата ти.
Огън да си ти самият. Да палиш! Да вдъхновяваш! Да гориш! Душата ти да е топла и никога да не й позволяваш да изстива.
Хората да топлиш около себе си. Лесно е! С думи. С жестове. Сгрей ги!
И да не се отказваш никога - една малка клечка кибрит, пожар може да направи. От мене туй да знаеш, чедо.
И тъй, кибритлия да бъдеш, като дядо си! Магарето си у калта да не оставяш! Към чуждото никога да не посягаш, но твоето някой пипне ли с пръст, пръсти да не му оставяш.
И жената чедо... жената иска да й е топло. Само това! С дъха си ръцете й да сгрееш. С прегръдка - тялото. Дърва до огнището да носиш. Душата й да топлиш. Мъж на място да бъдеш! Няма да излагаш дядо си я... тъй мене научиха, тъй на тебе предавам аз, преди да си ида от тоя Свят. Хората не умират чедо... Не умират, да знаеш - те угасват. Ти да не угасваш никога!"

Мария Миразчийска - Мариачи
[/i]

# 284
  • София
"Истината е път.
По него тръгваш, когато застанеш на страната на сърцето си.
Когато преодолееш собствените си ограничения и тези, които ти налагат околните.
Истината е осъзнаване.
Моментът, в който ти е най-важно да си чист пред себе си.
Да можеш да защитиш това, в което вярваш.
И онова, което те определя.
Истината е свобода.
Тя е небето със светли хоризонти за летеж.
И възможност сам да избираш посоката.
Истината е отговорност.
Тя е дума, която тежи.
Действие, което те заявява.
Смелостта да бъдеш себе си.
Истината е етикет, който сам си закачаш.
Стойността си също определяш сам.
И струваш точно толкова.."
Яна Янкова

Общи условия

Активация на акаунт