Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 8

• 61 227
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
"Рядко ще срещнеш искрени и добродушни хора, прости като полските цветя. Наоколо все едни "орхидеи", и "нарциси" - оглупели от собствената си сложност."

Сергей Бодров

# 361
'' Ех, защо не сме като цветята...
 Те не държат да впечатляват никого! Просто се радват, че са тук и сега! Не си съперничат, не враждуват и това, което правят е да отдават аромата си до последния си дъх. И радостта от живота е единственият език, който разбират и който говорят...''

Рая Видинска

# 362
  • София
Не върви пред мен, може да не те последвам. Не върви зад мен, може да не те водя. Върви до мен и ми бъди приятел. — Албер Камю

# 363
“Детето в теб съвсем не си отива. И старостта е най - голямата измама. Докато то живее, ти си жива! И запомни: душата бръчки няма!" 

Мадлен Алгафари

# 364
  • Sredets/Burgas
"... Мама казва, че двете най-лоши неща, които могат да се случат с едно дете, са никога да не може да прави каквото иска - и винаги да прави каквото си иска..." - "Тайната градина" - Франсис Бърнет

# 365
  • София
„Глупавата последователност е кумирът на малките умове, кумир, комуто се кланят дребни политици, философи и богослови. Ако искаш да бъдеш човек, говори днес това, което мислиш днес, с думи тежки като гюлета, а утре говори това, което мислиш утре, отново с тежки думи, дори ако то противоречи на всичко, което си казал днес.“

Ралф Уолдо Емерсън

# 366

В моите пътешествия срещнах един възрастен мъдър мъж. Попитах го: " кое е по- важното: да обичаш или да бъдеш  обичан? "Той ме погледна, усмихна се и каза: " от кое крило се нуждае птицата, за да лети: от дясното или от лявото? "

# 367
  • София
Две препечени филийки и чаша кафе - до това се свежда живота накрая. Имаш цели и цял живот не ги изпускаш от очи. Следваш ги, ядосваш се, когато ти се изплъзват и даваш сърцето си за проекти, неправилни хора и случайни любови. Градиш дом, строиш етаж и после втори, затрупваш ъглите с мебели и вещи. Спестяваш и здраво стискаш в шепите си отиващото си време и последните стотинки, за да имаш някой ден... за да си спокоен някога. И в цялото това препускане и объркани мечти, забравяш, както всички други забравят, за най-важното сред всичко. Да има кой някой ден да те събуди сутрин и да ти донесе... две препечени филийки и чаша от любимото ти кафе...
Клаудия Кралева

# 368
  • София
Там, където свършва любовта,
там е тихо. Много тихо.
Там миналото със наведена глава
мълчи , защото знае - няма смисъл
да напомня за своята си първа среща,
за няколко откраднати целувки,
за оскъдната вечеря, но на свещи
във безлунна нощ със две светулки.
Там Гордостта приседнала на тротоара
играе с броеница много тъжно
и не предизвиква вече надпревара,
и не чака, не се бунтува, и не лъже.
Там Мечтите като пеперуди
си отиват, летят към шарени градини.
Щом сбъдването им не сме заслужили
не ги лови, не режи крилете, остави ги.
Там Истината, подпряна на косата
се усмихва на тръгващата си Любов.
И не търси вина, не търси отплата.
Отговаря честно на „какво, как, защо”.
Там, където си отива любовта,
Там е светло. Много светло.
И няма бури, дъжд, слънце, дъга,
свети ярко само нейната копринена честност.

Елеонора Бойчева

# 369
  • в 1001-та нощ
Луната без любов е колело,
закичено с карфица за небето.
Заспиваш сам в голямото легло
(удобно е леглото общо взето).
На тебе за какво ти е луна?
Тя трябва през нощта да се показва
на някоя обичаща жена,
докато вдишваш нежната й пазва.
Заспивай. Лека нощ. Луната вън
за теб е само пъзел от декора.
Сънуваш, че си влюбен?
Чуден сън!
(Сънуват го ужасно много хора)

Добромир Банев

# 370
"Всеки спасява веднъж някого. Точно както всеки убива веднъж някого. Дори когато не го съзнава..."

Е. М. Ремарк

# 371
  • в 1001-та нощ
Винаги съм бил против казармата, въпреки че съм ходил. Според мен трябва да я въведат за един месец. Гледам, по улиците крачат някакви младежи с прически, по гащички, изскубали си веждите, говорят като минзухари, едни такива мазни и превзети.

Представям си, как такъв юноша отива на гости у съученичка. Момичето му направило салата, опържило кюфтета, сипала ракия - демек постарала се. Идва нашият и иска фреш от круша. Сяда далеч от нея и си играе на смартфона. Дума не може да обели от притеснение. Не хапва нищо, щото е вегетарианец - изпитва искрена жал към умрели свине. Смята се за оригинален, като и пуска тъпи клипчета на телефона си. Девойката все пак му се нахвърля от скука. Правят две минутен секс с меката му болнава пишка. После той си отива, а тя става лесбийка.

Спомням си първата отпуска в казармата. Прибирам се на село. Тогавашната ми приятелка ме чака на двора. Отварям вратата, а тя търчи с водна чаша водка и парче пастърма. Думи няма - ръцете ѝ треперят по-силно от "обичам те". Пия, ям, целувам в движение. Знам, че мириша на обществен канал, но сръчно я намествам в спалнята. Влизам в нея. Очите и се облещили, като три литрови буркани...

Днешните младежи са презадоволени - лаптопи, фейсбуци, дрешки, слушалки... нямат идея, какво е копнеж, не знаят, какво е да нямаш...  но умеят да преинсталират Уиндоус и Андроид. Вземи му поговори на това девойче. Щом те е поканила, а ти си отишъл, значи се харесвате. Изключи си шибания телефон, не и давай да пуска телевизора. Пийни ракия, хапни от кюфтетата(яденето на плодове води до сношение с друг мъж), похвали как е сготвила. Ако си глупав или много притеснителен, просто я погледни в очите и кажи, че има много красив задник. Първоначално момичето ще приеме думите ти за простащина, но вътрешно ще одобри комплимента ти.

Произнасяй цялото ѝ име без умалителни форми. Говори, интересувай се от нея, опознай я – така разговорът няма да е посредствен. Приказвай за книги, не за предавания, разкажи и твоя идиотска история(все имаш някоя) – бъди забавен, но не шут, бъди мъж, а не тарикат. Щом спре да се смее я целуни. Целуни я, глупако, не казах да и пипаш гърдите и не си върти езика като някой пумпал, по-нежно деба. Хвани я за кръста или ребрата – бъди уверен. Глътни на екс последната ракия (че да не ти трае акта едно измиване на чиния). Гледай я в очите. Ако е девствена, трябва да си трижди по-внимателен, ако не... също.

Не и тикай главата да ти прави мръсотии... но ти и направи, колкото и да си непохватен. Мачкай, докосвай, разузнавай кое и харесва – ако не разбираш – питай, не е срамно. Навлизай медоносно. Не я блъскай като вратичка на печка – първо джентълменски, накрая дърварската.

Ако искаш да я задържиш си пусни вежди, къпи се поне на два дни и забрави за Фейсбука. Заведи я на театър, вместо на кино – обещавам ти, че тя ще го оцени. Ако чуеш в училище някой да говори презрително за нея, просто светкавично му нацепи един в брадичката(дори да е от големите). Може после здраво да те бият, но по-ценното е да си рицар в очите и... да напълниш джобовете си с мозъка на любимата.

А рицарите са такива, защото са яли много бой... те са благородни пазители... въпреки всичко...

Недялко Крумов

# 372
  • София
Щастието е такова, каквото си го направиш. Не вярвам, че каквото ти се падне - това е, а напротив! Ако някой те кара да плачеш, тръгни си. Ако някой кара сърцето ти да трепти, хвани го здраво и не го изпускай от живота си. Ако работата не ти носи емоция, напусни я. Пий кафето си с повече захар, остави чистенето за утре, направи нещо само за себе си. Изобщо прави всичко в името на щастието. То рядко идва съвършено, от теб зависи да го направиш такова и никога да не се примиряваш с по-малко. Животът ти е един, който и без това минава толкова бързо... Струва си да направиш всичко по силите си, за да си щастлив. Всеки ден.

Яж, чети, обичай и пътувай

# 373
Бог събира душите, които имат нужда една от друга.
"Глина" В.Бешлийска

# 374
  • София
Ще ти кажа следното: Няма съвпадения и нищо не се случва случайно. Сам ти си призовал при себе си всяко събитие и всяко приключение в такава последователност, в която можеш да сътвориш и изживееш Кой Си Ти Наистина. Всички духовни учители го знаят. Затова и големите мистици остават непоклатими по време на "най-ужасните" житейски изпитания (както ти би ги нарекъл).

"Разговори с Бога" - Нийл Доналд Уолш

Общи условия

Активация на акаунт