Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 8

• 61 230
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
"Знаете ли кога се появява трети човек?
Когато двама се отдалечават, за да му направят място..."

М. Авелок

# 376
"Знаете ли кога се появява трети човек?
Когато двама се отдалечават, за да му направят място..."

М. Авелок
Е, то и само един да се отдалечи, пак става достатъчно място за трети

# 377
„Трудно е да срещнеш любовта. Понякога тя е толкова голяма, че е невъзможно да я побереш изведнъж в живота си.“
„Деветте кръга“- Диана Петрова

# 378
  • София
Няма тъй нещастни случаи, от които съобразителните хора да не могат да извлекат някаква полза, както няма и тъй щастливи случаи, които безразсъдните хора да не могат да преобърнат в своя вреда.

Франсоа дьо Ларошфуко

# 379
ВСИЧКО, КОЕТО ПРЕЖИВЯХ, МЕ БЕЛЯЗА С ВЪЗМОЖНОСТИ.
Макар да не разбирах на момента, че най-тежките ми минути, ще се превърнат в  бъдещите ми малки успехи.
В преодоляването.
В осъзнаването.
В ученето.
Трупах понятия.
Трупах и тъга.
Разбрах, че никоя победа не се случва, ако не пожертваш нещо.
И без да си я платиш.
Научих се да не броя малките злини, а да съм щастлива, че цената е приемлива.
Трупах опит.
Трупах и тъга.
Осъзнах, че мечтите не бива да имат таван.
Че мога да постигна всичко, освен това, в което сама се ограничавам.
Научих се да излизам от кутийката на удобството си.
Трупах смелост.
Трупах и тъга.
Съумях да приема, че всичко, което знам за себе си е крайно недостатъчно.
Мога да съм и повече.
Мога да се променям.
Трупах кръгозори.
Трупах и тъга.
Разширих представите си за хората.
Чрез общуването открих коя съм.
И каква не желая да бъда.
Разбрах, че искам съм полезна.
Трупах смисъл.
Трупах и тъга.
Какво прави човек с толкова насъбрана тъга ли ?!
Трупа години.
И се влюбва в живота.
Яна Янкова
Из”Монолози на сърцето”
[/i]

# 380
"Нищо не се е променило в мен и все пак..
е очевидно, че пейзажът е същият...
но очите, които гледат към хоризонта...
те са се променили..."

Хорхе Букай - "Трите въпроса"

# 381
  • София
Колкото по-фундаментална е закономерността, толкова по-просто може да бъде формулирана.

Пьотр Капица (физик)

# 382
  • София
"Оказва се, че най-големият страх на хората е да усетят нещо истинско..."

©Irina Gabrovska

# 383
  • в 1001-та нощ
"Такива жени всички ги обичат, а на тях никой не им трябва, щото хем са хубави, хем са силни, хем обичат да побеждават, мамка им. Това са жени, дето са мъже в главата, деца в сърцето и жени от горе до долу..."

Мартин Карбовски

# 384
  • София
Ти имаш силата да превръщаш негативните промени в позитивни, но не можеш да го направиш, като се съпротивляваш на промяната. Да се съпротивляваш на промяната, означава да избереш негативната посока - да се съсредоточиш върху лошото и така да привлечеш още неприятности, болка и нещастие.

За да превърнеш негативното в позитивно, първо потърси добрите страни на случващото се. Добро има винаги, във всяка ситуация и щом започнеш да го търсиш, законът за привличането ще ти го донесе. Освен това, нареди тази промяна да ти донесе много прекрасни неща, и знай и вярвай в сърцето си, че щом си дал такова нареждане, то трябва да бъде изпълнено. Това е да избереш позитивния път.

Ронда Бърн - "Тайната за всеки ден"

# 385
  • в 1001-та нощ
"Има хора-глухарчета. Крехки и чувствителни. Речеш да въздъхнеш с едно Уффф и те се разпиляват на сто страни.
Има и хора-птички. Стреснати и нервни. Дадеш им зрънца обич, а те клъвнат едно-две и те погледнат с недоверие. С едно око. Плеснеш с ръце от неуместна радост и спонтанно щастие, а те без пера останат, пък литнат. Как го правят с тия оскубани криле? Радичкови пилета някакви.
Има и хора-цифри. Ходещи калкулатори. Вземеш, че натиснеш погрешно копче и им се повреди системата. И трябва да си носиш постоянно в джоба зарядно, щото в най-неподходящия момент им спира тока. Гаснат внезапно. Като изгорели крушки.
Има хора-рибарско столче. Удобни. Заемат малко място и служат вярно години наред, но изведнъж им се къса платното и падаш по задник в гьола.
Има хора-паяци. Оплетат ти хамак и го вържат между два бора. Уж те люлеят приспивно, а те изсмукват, докато не се превърнеш от люспа на нещо.
Има хора-дъги. Цветни, ефимерни и вкусни като захарен памук от панаирджийска сергия, сиреч лапаш нещо, а гълташ нищо.
Но има и хора-знаци. Появяват се рядко. Вероятно веднъж в живота, а може би два или три. Напоследък често си мисля за тях. Дали не съм пропуснала някого, защото трудни за разпознаване са те.
Хората-знаци се появяват внезапно и най-често, когато си седнал на душевен тротоар, а краката ти висят в бездна. Разчитането на хората-знаци е трудно и не ти дават втора възможност. Или ги разчиташ, или се качваш отново на сала и гребеш срещу течението.
Как се разпознават хората-знаци? Ми все едно нещо ти прави трапанация на черепа и ти налива с фуния древен и мъдър планктон. Няма да проговорите санскрит, нито внезапно ще съзрете Андромеда с просто око във вселенската чорба.
Просто трябва да сте готови за тях. Те знаят кога да приседнат на онзи душевен тротоар. Как? Не зная."

Ваня Гайдарова

# 386
...."трапанация на  черепа"...Joy Stuck Out Tongue Winking Eye  убийствено, ама си е точно!

"След като можете да изразите себе си, можете да кажете на света това, което искате от него... Всички промени в света, за добро или зло, първо са направени с думи."
Жаклин Кенеди

"Ако постоянно сдържате емоциите си, за да изглеждате по-добри и по-красиви, тялото ви става напрегнато, дишането - неправилно, а душата - пуста."
Джейн Фонда

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 11:26 от Катерица

# 387
  • в 1001-та нощ
Синдром на сварената жаба:

Ако вземете жаба и я вкарате в тенджера с вода, която сложите на огъня, ще наблюдавате нещо интересно: жабата ще се адаптира към температурата на водата, ще остане вътре и ще продължи да се адаптира към повишаването на температурата.

Когато водата стигне до точката на кипене, жабата ще иска да скочи от съда, но няма да успее, защото ще е твърде слаба и уморена заради усилията да се адаптира към температурата.
Някои ще кажат, че това, което убива жабата е кипящата вода, но не! Това, което убива жабата е нейната неспособност да реши КОГА да скочи.

Затова, спрете да се „приспособявате“ към грешни ситуации, и други неща, които „ви нагряват “. Ако продължите да се адаптирате, рискувате да „умрете“ вътре без да имате сили да се съпротивлявате накрая. Адаптацията е неограничен процес.
Просто не забравяйте да скочите, когато трябва! 🙂

# 388
  • София
Произведението говори само за себе си, ако има на кого — Ст. Лец

# 389
„Любовта няма по-близък приятел от ревността, но и няма по-голям враг от нея.“
 Дж. Бруно

Общи условия

Активация на акаунт