Мнения за Американски университет Благоевград

• 62 665
  • 516
  •   1
Отговори
# 300
Не сме кандидатствали за помощ за финансово състояние, защото се реши в последния момент да кандидатства и нямаше време да съберем необходимите документи. Сега разбирам, че ако подадем вече при тези -40,% може да я намалят, тъй като имаме имоти.

# 301
Предложената оферта е окончателна и не подлежи на преразглеждане. На онлайн срещата за родители обясниха за кредитирането от банки. Кредита от Пощенска банка е добра опция, 20 хил.евро за четирите години на следване, със срок на погасяване 10 години след завършване и опрощаване на главницата, ако работиш 5 години в БГ, т.е. ще платиш само лихвите по кредита. Парите не са малко, но образованието е скъпо и реализацията на студентите е добра след завършване, което за мен е водещо в случая. Всеки учи не само за знания, но и очаква добри възможности за реализация след това. Бригадите също са добра опция, като за 3 месеца в Щатите, могат да покрият не малка част от таксите.

# 302
Таксите за цялата година на веднъж ли се плащат? Или на части?
Ние евентуално за следващата година ще подаваме документи, но от сега ми е притеснено финансово 😒

# 303
Таксите за цялата година на веднъж ли се плащат? Или на части?
Ние евентуално за следващата година ще подаваме документи, но от сега ми е притеснено финансово 😒
Два пъти в годината, съответно за есенния и пролетния семестър. В писмото е офертата за първия семестър от приемането, което е половин учебна година.

# 304
Исках да попитам тези, които знаят, ще се обадя в понеделник и в университета да попитам относно общежитията. Ако искаш и заявиш двойна стая, може ли да те сложат в апартамент, без да искаш да си в такъв, ако няма достатъчно свободни двойни стаи?

# 305
  • Варна
Почти всички стаи са двойни, единичните се броят на пръсти, за апартаменти - не съм чувала. Бъдещите студенти попълват анкета какви са им навиците, на база на която им определят съквартирант. Евентуално може да има предпочитание за общежитието (Скапто 1 до 3). Имайте предвид, че общежитието може да се ползва само в първи и втори курс, като всеки семестър се презаверява или сменя стая. Трети и четвърти курс трябва да са на квартира.

# 306
Апартаментите са 2 двойни стаи с обща баня за четиримата. На уебинара обясниха, че в момента строят още общежития, които ще са готови есента на 2026г., така че ще има и възможност за оставане там след втори курс, а доколкото си спомням в по-преден пост, някой беше написал, че детето му първокурсник е в стая с четвъртокурсник, но предполагам, че повечето излизат на квартира след втори курс.

# 307
  • Пловдив
Защо АУ е ситуиран на такова абсурдно местоположение? Някой има ли представа? Там нямаш опция за нищо, освен да се съобразяваш с техните условия. На бедните стипендианти от Сърбия, Албания и Румъния им е все тая, но Благоевград е девета глуха за българите. Нямам никакви финансови притеснения, дори и без стипендия, но освен всичко друго, дъщеря ми не желае да се позиционира там, все пак родена е на Джумаята, в Пловдив....И не се подвеждайте по успешната реализация и високите заплати. Това се отнася за много малък процент студенти.

# 308
Dazel, значи дъщеря ти може да отиде на учи в АУ в Рим. Мисля, че е съпоставима локация с Джумаята в Пловдив.

# 309
  • Пловдив
Dazel, значи дъщеря ти може да отиде на учи в АУ в Рим. Мисля, че е съпоставима локация с Джумаята в Пловдив.
Благодаря зя идеята. 👍 Учи испански и руски, но Рим е добре. Но това не отговаря на въпроса ми, защо за АУ в България е избран Благоевград. Може би точно защото студентите нямат никаква опция за доходи в този град докато учат или.....? Иначе възможности за АУ в Европа има, но не ми е за тях питането.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 15:15 от dazel

# 310
Ако въпросът е децата да нямат никаква възможност за допълнителни доходи в града, мисля, че трябва да направят още 20-30 университета в Ловеч, Враца, Монтана или които и да е подобен град в България.
Защо са избрали тази локация аз не знам, но съм сигурна, че няма да я сменят скоро.
Та не разбрах какво всъщност ти е питането, след като локацията е факт и няма да се промени. Ако детето ти иска да учи в АК - може да си избере в някоя друга държава. Ако иска да учи в Бг, но Благоевград й е тъпо място, има достатъчно университети в по-големи от Пловдив градове.

# 311
  • Пловдив
Любопитно ми е. Локацията определено не е случайна. Права си, защо пък да не е Враца? Когато ще дадеш една торба пари, които нямаш, защото това предполагаемо ще гарантира просперитет на детето си, трябва да осмислиш всички аспекти, дори такива "незначителни" неща като локацията. Всъщност важното е не самият университет, а това детето реално да прецени възможностите и амбициите си. Защото и с университет в Пловдив можеш да станеш мениджър в Кока-Кола. Аз обичам да анализирам непопулярни и никому нехрумващи аспекти, особено когато става дума за пари. АУ вече не е опция, вече писах, че дъщеря ми не одобри много еднакво мислещи хора на едно място. Но не мога да се отпиша от темата и ми хрумват разни други неща.....

# 312
  • София
Локацията определено не е случайна.

Дадена им е сградата на бившия партиен дом сигурно за без пари. Освен това е близо до Гърция и Македония за техните студенти. Близо до София , но не толкова скъпо и за университет, и за студенти. Има вече студентска среда от ЮЗУ.

# 313
  • Пловдив
Значи разсъжденията ми са в правилна посока. 👍 Но останалото, което ми се подреди в главата, ще го спестя на темата. Успех на всички деца и техните родители. 🍀

# 314
Когато търсиш кусури, винаги ще ги намериш навсякъде и във всичко. Никой не очаква, че всички студенти ще имат добра реализация след завършване, но ако се замислите, това важи за абсолютно всеки университет, независимо къде. По отношение на локацията - в повечето европейски държави, а и не само, едни от най-добрите университети, не са в столицата. Ако толкова искаш да работиш, винаги можеш да намериш нещо, освен ако не очакваш да си директор на пълен работен ден. Иначе има достатъчно университети, които можеш да запишеш задочно и да работиш.

Общи условия

Активация на акаунт