Мнения за Американски университет Благоевград

• 62 557
  • 516
  •   2
Отговори
# 330
  • Варна
Dazel, нещо си объркала темите.

Flora06, не знаех, че това е дефиницията за апартамент, но 2 стаи с обща баня и тоалетна има само в Скапто 1. В другите 2 общежития всяка стая е със самостоятелен санитарен възел. Скапто 1 просто е най-старото общежитие, но пък си има много други предимства - има перално помещение, банкомат, магазинче за сандвичи и вода, мединцински център. Ако не иска да е в това общежитие, просто трябва да посочи в анкетата, че не желае да е там. Колкото до правото на общежитие за 3 и 4 курс, както и exchange students по Еразмус, от следващия семестър те ще могат кандидатстват за стая само ако има свободни места през август, но де факто семестърът започва края на август, така че считам, че към момента нямат право на общежитие. Предвид ограничените места на квартири в непосредствена близост до АУБ, вярвам, че е силно препоръчително "големите" да не се осланят на надеждата да има свободно място през август, а да си потърсят квартира още през лятото. На практика сегашните второкурсници още от сега пренаемат квартирите на завършващите четвъртокурсници и едва ли ще има много свободни квартири около кампуса през август.

Иначе Благоевград в много отношения е чудесно уреден град. Гъмжи от млади хора, има своите си интересни места, в близост е до уникални природни забележителности и е по-евтин от София и Варна. Сега често ми се налага да го посещавам и имам лични наблюдения. А преди 30 г също съм живяла там за 4 години и мога да направя разлика колко се е променил към по-добро.

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 20:06 от Manzhelka

# 331
Dazel, нещо си объркала темите.

Flora06, не знаех, че това е дефиницията за апартамент, но 2 стаи с обща баня и тоалетна има само в Скапто 1. В другите 2 общежития всяка стая е със самостоятелен санитарен възел. Скапто 1 просто е най-старото общежитие, но пък си има много други предимства - има перално помещение, банкомат, магазинче за сандвичи и вода, мединцински център. Ако не иска да е в това общежитие, просто трябва да посочи в анкетата, че не желае да е там. Колкото до правото на общежитие за 3 и 4 курс, както и exchange students по Еразмус, от следващия семестър те ще могат кандидатстват за стая само ако има свободни места през август, но де факто семестърът започва края на август, така че считам, че към момента нямат право на общежитие. Предвид ограничените места на квартири в непосредствена близост до АУБ, вярвам, че е силно препоръчително "големите" да не се осланят на надеждата да има свободно място през август, а да си потърсят квартира още през лятото. На практика сегашните второкурсници още от сега пренаемат квартирите на завършващите четвъртокурсници и едва ли ще има много свободни квартири около кампуса през август.

Иначе Благоевград в много отношения е чудесно уреден град. Гъмжи от млади хора, има своите си интересни места, в близост е до уникални природни забележителности и е по-евтин от София и Варна. Сега често ми се налага да го посещавам и имам лични наблюдения. А преди 30 г също съм живяла там за 4 години и мога да направя разлика колко се е променил към по-добро.
Много благодаря за полезната информация. На уебинара за родители така нарекоха стаите в Скапто 1 - апартаменти, предполагам защото са с един вход за двете стаи. Единственото неудобство е общата баня за четирима и затова младежът не е много ентусиазиран да е там🙂

# 332
  • Пловдив
По повод дискусията, аз мисля, че всяко дете трябва да си намери неговото място. Моя младеж е трети курс и няма търпение да си тръгне за Благоевград, градът му харесва, казва че е компактен и много спокоен, без трафик/ние сме от Пловдив и тук е страшно последните две години/ имат хубави заведения, много млади хора, всичко е на пешеходно разстояние. Често клубовете от унито  организират тиймбилдинг в Банско, Боровец. Пътуват и в чужбина с приятели, изобщо много са дейни и организирани.
Преди няколко месеца сам си намери работа към софийска фирма и получава много добро заплащане, вече е самостоятелен.
Когато кандидатстваше, можеше да избира между два университета в Холандия и АУБ. Много пъти съм го питала дали не съжалява, че остана тук, но винага уверено отговаря, че много му харесва и е доволен от избора си.
Аз като родител съм щастлива, че детето ми се чувства добре и е в тази среда, просто никой университет в бг не предлага това.
И последно да допълня, на наши приятели дъщерята завърши АУБ преди две години, беше й адски трудно да си тръгне, сега често се връща на гости.

# 333
  • София
Аз пък не разбрах опцията с кредит от Пощенска банка… Може ли някой да обясни по-подробно.

# 334
Обадете се или още по-добре отидете в някой клон на Пощенска банка да ви обяснят подробно, като може да поискате да ви изготвят и погасителен план, за да сте наясно какви ще са месечните вноски по кредита.

# 335
  • Варна
Мда, алумнитата постоянно се връщат към университета и участват в разни събития, което е страхотно, защото затвърждават чувството за общност. На практика по тимбилдингите на клубовете винаги има алумнита, всички реюниъни са пълни с тях, често ги канят за разни лекции като представители на реалния бизнес, конференции, job fair-a. Всичко това поне на мен ми говори, че за завършилите това са били 4 прекрасни, смислени години, които значат много за тях.

Общата баня и тоалетна за четирима, противно на очакваното, не се оказва проблем, защото е много малко вероятно и четиримата да имат лекции по едно и също време, за да се образува опашка Simple Smile. Преди 30г аз бях в първия випуск, който беше настанен там и прекарах четвъртата си година в Скапто 1 (а бяхме 4 момичета Simple Smile ). Отделно от това, синът ми и сега е в Скапто 1. Иначе стаите в общежитията са почти идентични  - просторни, чисти, добре поддържани. На всеки етаж си има по няколко отговорника по настаняването (RA) и при наличие на въпрос/проблем, се реагира мигновено. А и самите RA постоянно се грижат и доброто настроение в общежитията - украсяват по разни поводи, лепят мотивационни мисли в пликове по стените, организират разни събития. Реално АУБ е помислил за всичко. При настаняване може да се вземе транспалентна количка за багажа, през лятото - има предоставен склад за обемни вещи.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 08:11 от Manzhelka

# 336
Dazel, значи дъщеря ти може да отиде на учи в АУ в Рим. Мисля, че е съпоставима локация с Джумаята в Пловдив.
Благодаря зя идеята. 👍 Учи испански и руски, но Рим е добре. Но това не отговаря на въпроса ми, защо за АУ в България е избран Благоевград. Може би точно защото студентите нямат никаква опция за доходи в този град докато учат или.....? Иначе възможности за АУ в Европа има, но не ми е за тях питането.
                                                                                                                                                                                                                        Позоциониран е там, защото почти всички по-елитни университети  в Америка са също в малки градчета..въпрос на  политика, а не само в Америка. Много елитни университети по света са в малки градчета. Аз лично бих предпочела малкото населено място пред огромният град. Въпрос на избор и гледна точка.

# 337
Дъщеря ми с това, че е в малък град най-много я спечели АУБ. Тя не иска да чува за София и студентски град. А не е задръстено дете Simple Smile

# 338
  • Чикаго / София
Изказването за неподходящото му местоположение е голяма снобария. Извинявам се,  така го почувствах.

Защо е там ли, най-вероятно, за да не е толкова скъпа таксата. Ако беше в голям град, едва ли такова пространство, на каквото са построили кампуса там, би могло да се намери и да се запази тази такса. В САЩ, където живеем достатъчно дълго, че дъщеря ми да е израстнала и да е завършила гимназия тук,  повечето студентски кампуси на голями щатски университети са извън големите градове, в средата на нищото. Там са се образували студентски градове, с множество факултети, спортни съоражения, общежития, което би било невъзможно да се случи в голям град.  Съответно и таксата е по-ниска, отколкото ако отидеш в Университета на Чикаго, или Ню Йорк, например. Невъзможно е в центъра на тези градове, да се обособи такова пространство - ужасно скъпо е. Съответно, човек преценява, кое му е по-важно - дали да е в центъра на голям град, или в малък град, но на по-поносима цена.  Ако беше останала тук, най-вероятно щеше да ходи в Университет на 3 часа път с кола от нас, който наистина е в средата на нищото, но е щатския Университетски град за нашия щат, където заминаха да учат 90% от съучениците й.

В градските университети я няма тази общност, която се създава в отделечените кампуси. А в крайна сметка, част от преживяването да си студент е, да почувстваш и това, да си част от нещо, да градиш нещо, да оставиш нещо след себе си на това място. Дъщеря ми предпочете Благоевград пред тукашните университети и се чувства безкрайно щастлива там.  На час път от София е, където са баба й и дядо й, заобиколен от красива природа - тя обожава да ходи в планината, кара сноуборд и гледката на Пирин и Рила през прозорците я зарежда неимуверно., чист въздух, спокойно е, пеша се стига навсякъде. Ако човек иска, може и в Благоевград да си намери някаква работа или онлайн, както са написали и други потребители.
Разбира се, ако на някой не му харесва мястото, начина на устройство на Университета, обучението и пр, просто търси неговото място.

Между другото, другата ми дъщеря учи в Испания. Нейният Университет също е извън големия град и тя се чувства много по-комфортно да е така, отколкото да се бута всеки ден в метрото и да губи по половин час в посока да стигне на лекция.

Относно т.нар. апартаменти с две стаи и общо санитарно помещение, трябва да напиша, че няма проблем с това. Измислено и оборудвано е много функционално, така че тоалетната, душа и мивките - две мивки има, могат да се ползват независимо едно от друго - и трите са обособени, като един вид самостоятелни помещения и съвсем спокойно може един човек да си взима душ, втори да е в тоалетната, а трети и четвърти да са на мивките и да си мият зъбите.  Много ми хареса как е измислено, не е като да е една баня и някой да влезне да се къпе и да не може да се използват мивката и тоатетната, а да трябва да се чака. Дъщеря ми е втора година в такъв "апартамент", даже в една и съща стая със същата съквартирантка.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:25 от irka

# 339
Изказването за неподходящото му местоположение е голяма снобария. Извинявам се,  така го почувствах.

Защо е там ли, най-вероятно, за да не е толкова скъпа таксата. Ако беше в голям град, едва ли такова пространство, на каквото са построили кампуса там, би могло да се намери и да се запази тази такса. В САЩ, където живеем достатъчно дълго, че дъщеря ми да е израстнала и да е завършила гимназия тук,  повечето студентски кампуси на голями щатски университети са извън големите градове, в средата на нищото. Там са се образували студентски градове, с множество факултети, спортни съоражения, общежития, което би било невъзможно да се случи в голям град.  Съответно и таксата е по-ниска, отколкото ако отидеш в Университета на Чикаго, или Ню Йорк, например. Невъзможно е в центъра на тези градове, да се обособи такова пространство - ужасно скъпо е. Съответно, човек преценява, кое му е по-важно - дали да е в центъра на голям град, или в малък град, но на по-поносима цена.  Ако беше останала тук, най-вероятно щеше да ходи в Университет на 3 часа път с кола от нас, който наистина е в средата на нищото, но е щатския Университетски град за нашия щат, където заминаха да учат 90% от съучениците й.

В градските университети я няма тази общност, която се създава в отделечените кампуси. А в крайна сметка, част от преживяването да си студент е, да почувстваш и това, да си част от нещо, да градиш нещо, да оставиш нещо след себе си на това място. Дъщеря ми предпочете Благоевград пред тукашните университети и се чувства безкрайно щастлива там.  На час път от София е, където са баба й и дядо й, заобиколен от красива природа - тя обожава да ходи в планината, кара сноуборд и гледката на Пирин и Рила през прозорците я зарежда неимуверно., чист въздух, спокойно е, пеша се стига навсякъде. Ако човек иска, може и в Благоевград да си намери някаква работа или онлайн, както са написали и други потребители.
Разбира се, ако на някой не му харесва мястото, начина на устройство на Университета, обучението и пр, просто търси неговото място.

Между другото, другата ми дъщеря учи в Испания. Нейният Университет също е извън големия град и тя се чувства много по-комфортно да е така, отколкото да се бута всеки ден в метрото и да губи по половин час в посока да стигне на лекция.

Относно т.нар. апартаменти с две стаи и общо санитарно помещение, трябва да напиша, че няма проблем с това. Измислено и оборудвано е много функционално, така че тоалетната, душа и мивките - две мивки има, могат да се ползват независимо едно от друго - и трите са обособени, като един вид самостоятелни помещения и съвсем спокойно може един човек да си взима душ, втори да е в тоалетната, а трети и четвърти да са на мивките и да си мият зъбите.  Много ми хареса как е измислено, не е като да е една баня и някой да влезне да се къпе и да не може да се използват мивката и тоатетната, а да трябва да се чака. Дъщеря ми е втора година в такъв "апартамент", даже в една и съща стая със същата съквартирантка.
Точно така е. Едно време когато аз бях студентка, ми отнемаше повече от час и половина за да стигна от единия край на София до другия и още толкова, за да се прибера и когато упражненията са от 7.30ч сутринта или си тръгваш от университета към 20ч вечерта, преживяването беше "страхотно", особено зимата. Но госпожата, явно, има други изисквания и представи за локация и възможности за работа в този "забутан" град.

# 340
  • sofia
Понеже дамата презентира себе си като много аналитична, както и дъщеря й , която я навеждала на различни разсъждения, съм учудена , че не  стигнаха сами до ясните причини за локацията на университета. Направи се и един бърз извод за родителите, чийто деца се записвали там. Майка и дъщеря с претенция, с една камбанка не могат да се оправят...

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 00:35 от googlish

# 341
  • Пловдив
Не съм изненадана, че си очудена. 🤣 Това, което ме интересуваше няма нищо общо с локацията. Получих информацията, можете да продължите с таксите и общежитията. 👍

# 342
Дали някой настоящ студент би дал мнение какво е по-удачно и практично за обучението, да се занесе настолен компютър, лаптоп с уиндоус или макбук

# 343
Не съм изненадана, че си очудена. 🤣 Това, което ме интересуваше няма нищо общо с локацията. Получих информацията, можете да продължите с таксите и общежитията. 👍
Тук се говори за всичко свързано с АУ ,  а когато те интересуват " абстрактни и странични теми", отиваш и коментираш в тема "Фантастика".

# 344
  • Пловдив
Именно. Разбрах много за АУ. Таксите и другите битовизми не ме интересуват.

Общи условия

Активация на акаунт