НОЕМВРИйчета 2❤2❤ тема 2

• 20 550
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
Ако говорим за смучене на палец, аз имах съученичка, която го правеше дори в осми клас. След това пътищата ни се разделиха и нямам идея докога е продължило всичко това. Както си стоеше по време на час, на междучасие и го  пъхаше в устата и смучеше. Доста неприятна гледка, ама явно има и до толкова късна възраст.
Моето дете също понякога го забелязвам, че смуче, но е много рядко засега. Биберон не иска, плюе го.
Само на кърма е и също така не желае да се храни от шише, а следващата седмица ще ми се наложи да пътувам и ще трябва да има едно хранене с изцедена кърма. Не знам как ще стане. Ще бъде явно драма.

# 166
Хелинор, ако не става с шише, пробвайте с лъжичка, малка чашка или спринцовка. За едно хранене все ще стане.

# 167
Е, това с палеца са много редки такова случаи дето не се отучват.
Веси, смята се че е вредно освен заради социалната санкция (ей на мн притеснения хора, че някой около тях си смуче палеца има) уж е вредно заради зъбите и захапката. Кое точно е вредно не знам, при положение, че това са млечни зъби. А и самите себе ортодонти не са единни в полицията си дали е вредно и ако изобщо е до каква възраст е вредно да се смуче палеца или биберон.
Божката си обича бибата и аз нямам нищо против. При всяко заспиване си я смуче

# 168
Дух, всички ние зъболекари и ортодонти сме си единодушни, че смученето на палеца води до т.нар. зъбно-челюстни деформации. Бибата е позволена, но само ортодонтска и до 2 год. възраст....после и тя пакости. Вредните смучения променят скоростта на растеж на двете челюсти,  променят тяхното правилно съотношение и формата им, особено се изменя купола на небцето. Примерно палеца при смучене натиска небцето, такива деца веднага се познават,  защото долната им челюст е по-развита, горната челюст по-слабо т.е. тя е по-малка, със куполообразно небце, често с отворена захапка. Също може да се получи долната челюст да е пред горната в захапка , лечението е само и единствено с вадене на постоянни зъби от долната челюст, дърпане на останалите зъби назад, така че горната челюст да покрие долната инак човекът го чакат болки в темпоро-мандибуларните стави до живот. И други неща се получават,  ама ви давам само два примера. Та така!

# 169
Скруби, брои ли се за вредно ако само отвреме навреме смуче палец?

Моят го прави 2-3 пъти дневно за по няколко минути, само ако се забавя с храненето след като се е размрънкал или някои нощи като огладнее ме събужда с джвакащи звуци. Ако е наяден не се присеща за палеца. Опитвах да му давам бибка, но все я избутва с език и се хили, само на гърда иска.

# 170
Е да, за палчето това, което четох, е че в кърмаческа възраст е задоволяване на инстинкт за сучене, ако продължи след това е хубаво да се прави консултация с психолог защото големите деца би трябвало да се утешават по други начини - не се казваше в статията как точно...мисълта ми е че като са толкова малки не знам вредно ли е, може би след шест месеца или годинка вече става вреден навик?

# 171
Скруби, може ли да споделиш кои са ортодонтските биберони?

# 172
Скуби, специално слушах една лекция за бибероните и там така казаха. Съжалявам ако някого съм заблудила, може за палеца да не съм разбрала, че е вредно, но за бибероните със сигурност я чух добре. Лекцията е на тази консултантката по детски сън Елена Чапаева и едно наумкн

# 173
Майка ми си е смукала палеца като малка  и сега на 52 години е с много дълбока захапка, като си затвори устата между горните и долните зъби има точно един пръст разстояние...  по ирония на съдбата е зъботехник 😁

...нещо подобно се получава в най-добрия случай

# 174
Леле, това е много кофти. Те затова казват, по-добре биберон, защото може да го изхвърлиш, ама палеца няма как да махнеш 😄 Може би да се предлага гърда всеки път като засуче палеца? Или да се слагат някакви ръкавички, за да не свиква много, много.

Иначе аз ползвам биби на Авент, които уж се водят ортодонтски, ама знам ли.

# 175
Слънчоглед, не можеш да навредиш от няколко месеца. Тук говорим за децата, които смучат с години. Племенничката ми си смучеше палеца и на две години забелязах, че горните зъби не припокриваха долните в контакт, а се срещаха челно т.е. преразвитието на долната челюст и изоставането на горната бяха започнали. Мъмрих на сестра ми много да вземе да се стегне и да я отучи. Сега има само този лек дефект....но все пак тя си е смукала пръста две години.
За бибероните: децата се раждат с физиологично недоразвита долна челюст,  за да мине главата по-лесно през родовия канал. Кърменето е трудоемък процес и това стимулира развитието на долната челюст.  При деца на АМ, където сукането е много по-лесно, аз дори препоръчвам биберон,  за да стимулира допълнително челюстното развитие.  Биберонът обаче не трябва да е какъв да е, защото той месеци наред оказва натиск на небцето и формата на купола на биберона е важна.

Ntmasdom много добре е показала най-честия вид на челюстите при смукане. Палецът е натискал фронта на долната челюст  и той е назад, с от вътре палецът е бутал горните предни зъби и те са напред, като горната челюст е тясна,  но с високо небце. Абсолютна класика. Но в зависимост от начина на смучене може да се получи и обратното с долната челюст т.е. Да се преразвие, но е по-рядко.

Последна редакция: нд, 31 яну 2021, 10:55 от skrubi

# 176
Нова тема - телевизор и електронни устройства. При нас телевизора е постоянно включен, така сме свикнали и е част от ежедневието ни-не защото гледаме толкова много, а нещо да шуми. Искаме да привикнем малкия с шума на тв през деня, засега изглежда не му пречи, а и се заглежда понякога, но се чудя дали това е причината трудно да спи през деня. Вие как процедирате с телевизията и държите ли бебетата на включен телевизор?

# 177
  • Варна
Аз лично се разделих с телевизора. По принцип не гледаме много, но покрай кърменето бях започнала 2-3 сериала Grinning Малкия обаче на няколко пъти се заглежда, а аз мисля, че е екстремно малък още за екрани. Сега си го пускам само като спи. През другото време е изключен или е на Spotify или радио. Смятам да му пусна да гледа нещо най-най-рано на 2 годинки. Дали ще успея е друг въпрос.

Ето малко инфо от книгата "Умно бебе" на Ива Александрова относно детското развитие:

# 178
Аз съм на мнението на lilly_dev принципно, но факт - кибича с телевизора включен все още, защото ще се побъркам, ако няма нищо, което да приказва и шуми вкъщи. Освен това таткото често кибичи на компа ениуей. Единственият начин да го предпазя тотално е по цял ден да стоим в спалнята, където няма ни телевизор, ни компютър с риск от умиране на моите мозъчни клетки и да си взема едно старомодно радио вкъщи. От друга страна осъзнавам, че рано или късно я при баба му и дядо му, я в яслта, я при друго детенце, ще види какво е то телевизия. Та съм в дилема как да го направя, така че да не го облъчвам изобщо, но да намеря баланс.

# 179
На теория е чудесно, обаче както се казва и майката е човек. Внимавам да не гледа към екрана или телефона обаче пък и тотално да го изключа не исля че ще стане..нашият ме е включен нон стоп

Общи условия

Активация на акаунт