За секциото с любов ♡

• 245 003
  • 5 748
  •   3
Отговори
# 5 745
Не искам да ви плаша,но моят съвет и след консултация с хематолог е 40 дни след раждането да се слагат инжекциите клексан/фраксипарин.Имам позната, която направи тромб между 20-30 ден след секциото,защото беше слагала инфекциите по-малко дни.

Как така вашия "съвет" - инжекции се назначават само след интерпретация на кръвни показатели. Това, че в България се популяризира хематолози, които са те виждали веднъж и на базата на пет мутации да се презастраховат с най-тежките терапии е отделен въпрос, но не означава, че е добра практика. Хепарина, дори нискомолекулния не е шега - често дава алергични реакции, следва да се внимава при вече съществуващи бъбречни състояния, да се следят тромбоцитите и в крайна сметка на този фон да се прецени доколко ползата би имала превес над потенциална вреда.

След секцио е хубаво да се слага повече дни като превантивна мярка,това ми го е казвал лекар,вие предполагам не сте лекар.
Това, че нещо на вас ви го е казал лекар, не означава, че е общовалидно за всички хора. Вие предполагам не сте лекар, така че е по-разумно да не раздавате медицински съвети за терапия. За разлика от вас, аз твърдя, че преценката за всеки индивидуално се прави от лекуващия му лекар.

# 5 746
Не искам да ви плаша,но моят съвет и след консултация с хематолог е 40 дни след раждането да се слагат инжекциите клексан/фраксипарин.Имам позната, която направи тромб между 20-30 ден след секциото,защото беше слагала инфекциите по-малко дни.

Как така вашия "съвет" - инжекции се назначават само след интерпретация на кръвни показатели. Това, че в България се популяризира хематолози, които са те виждали веднъж и на базата на пет мутации да се презастраховат с най-тежките терапии е отделен въпрос, но не означава, че е добра практика. Хепарина, дори нискомолекулния не е шега - често дава алергични реакции, следва да се внимава при вече съществуващи бъбречни състояния, да се следят тромбоцитите и в крайна сметка на този фон да се прецени доколко ползата би имала превес над потенциална вреда.

След секцио е хубаво да се слага повече дни като превантивна мярка,това ми го е казвал лекар,вие предполагам не сте лекар.
Това, че нещо на вас ви го е казал лекар, не означава, че е общовалидно за всички хора. Вие предполагам не сте лекар, така че е по-разумно да не раздавате медицински съвети за терапия. За разлика от вас, аз твърдя, че преценката за всеки индивидуално се прави от лекуващия му лекар.

На моята приятелка,която получи тромб след раждане според теб журналист или лекар й е казал колко дни да си слага инжекциите?Има лекари и лекари и навсякъде има некадърници.Причината да го казвам е за да има повече критично мислене и да имаме информация за такива случаи. Да,може да има някаква мутация Лайден момичето поради която да е била предразположена да получи този тромб,може пък друга дама да не си е правила никога изследвания за тромбофилия.Всеки си носи глава на раменете и си преценява дали да се довери изцяло на лекаря си или също така да се информира.

# 5 747
  • Sofia
Така е, лекарите решават според случая.

Но аз дадох и нещо общовалидно - рискът от тромбози, БЕ и т.н. е най-висок в постпарталния период (40 дни след раждане, независимо какъв вид) и това важи дори и за жени, които нямат никакви мутации. Физиология. Тогава рискът е по-висок, отколкото по време на бременност, но си остава риск, не е задължително да се случи нещо.

ПП: и НМХ не е най-тежката терапия... 0.4 се води даже профилактика. Терапия е вече с 0.6, че и нагоре и то по два пъти на ден, а хапчетата дори не ги споменавам.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 07:40 от Brin de muguet

# 5 748
  • София
Че кой знае какви мутации носи? Единствено ин витрото и по-сложни случаи ги изследват за такива неща. Мен никога не са ме изследвали за мутации, а може да имам например. Фраксапарин ми биха и двата пъти само в болницата и това беше.

Общи условия

Активация на акаунт