За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 305
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 43 305
Нареждат се върху подложката.

# 601
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Не ми е твърдо тестото, мекичко е. Като цяло не съм веща в кухнята, но от известно време много ми се правят сякакви банички, кифлички и т.н. и досега не ми се е случвала такова нещо. .... Да не би да има проблем с брашното, използвам тип 650 и досега всички печива с него са ми се получавали. Ето количествата от продуктите за тестото:
Скрит текст:
900гр. брашно
2 ч. ч. топло прясно мляко
1 с.л. захар
7 гр. суха мая
 ¾ чаша олио
 2 белтъка
 1 ч.л. сол
Каква е разликата преди и сега. Една и съща ли рецепта използваш сега и преди когато не си имала проблем?  За сега и според мен както още някой каза - белтъците ти идват много - с повече белтък тестото е жилаво.  Защо използваш само белтъци в тестото, а не цяло яйце?

Нареждат се върху подложката.
Точно така.  Аналогично с онези пици, които се намазват с доматен сос и после се слагат продуктите отгоре.

# 602
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 126
И двата пъти тестото не можеше да се точи, като първия път в един момент успявах да разточа тесто за няколко кифлички, все едно взимах от различно тесто, но за последните отново не искаше. В предния си пост казвам, че с това брашно при направата на други печива не съм имала проблеми. Иначе използвам рецепта от ФБ група и там са два белтъка, не съм правила импровизации. Сега писах коментар под публикацията, ще видим дали ще ми отговори тази, която е написала рецептата. 

Последна редакция: чт, 18 фев 2021, 15:35 от ❇Sisi_91❇

# 603
  • София
  • Мнения: 12 213
На ризото с тиквички каква друга подправка подхожда освен копър?
Е, как, настърган пармезан, или пекорино , бял пипер, копър

# 604
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
че с това брашно при направата на други печива не съм имала проблеми. Иначе използвам рецепта от ФБ група и там са два белтъка, не съм правила импровизации. 
Аз затова питам преди (при другите печива)  какви са продуктите. Ползвала съм въпросното тип 650, но не помня колко са белтъчините в него, но вероятно те и 2 белтъка заедно правят тестото ти толкова жилаво. Та вземи брашно с възможно най-малко белтъци за тази рецепта.

# 605
  • In transit
  • Мнения: 14 163
Сиси, да не ти е твърдо тестото, та не иска да се точи? Ако не е твърдо го остави половин час да "почине" и да се отпусне, и тогава опитай пак.
Не ми е твърдо тестото, мекичко е. Като цяло не съм веща в кухнята, но от известно време много ми се правят сякакви банички, кифлички и т.н. и досега не ми се е случвала такова нещо. Такова тесто правих по-рано тази седмица, също така и вчера. В началото на седмицата по същия начин се получи, не иска да се точи, с ръце се опитвах да го разпъвам за да си направя елипсовидна формичка, в един момент успях да го разточа, но тестото за последните 3-4 кифлички отново не искаше да се точи. Уж всичко е добре размесено. Да не би да има проблем с брашното, използвам тип 650 и досега всички печива с него са ми се получавали. Ето количествата от продуктите за тестото:
Скрит текст:
900гр. брашно
2 ч. ч. топло прясно мляко
1 с.л. захар
7 гр. суха мая
 ¾ чаша олио
 2 белтъка
 1 ч.л. сол

Защо на тесто за пица слагаш прясно мляко и белтък изобщо?

# 606
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Сиси, да не ти е твърдо тестото, та не иска да се точи? Ако не е твърдо го остави половин час да "почине" и да се отпусне, и тогава опитай пак.
Не ми е твърдо тестото, мекичко е. Като цяло не съм веща в кухнята, но от известно време много ми се правят сякакви банички, кифлички и т.н. и досега не ми се е случвала такова нещо. Такова тесто правих по-рано тази седмица, също така и вчера. В началото на седмицата по същия начин се получи, не иска да се точи, с ръце се опитвах да го разпъвам за да си направя елипсовидна формичка, в един момент успях да го разточа, но тестото за последните 3-4 кифлички отново не искаше да се точи. Уж всичко е добре размесено. Да не би да има проблем с брашното, използвам тип 650 и досега всички печива с него са ми се получавали. Ето количествата от продуктите за тестото:
Скрит текст:
900гр. брашно
2 ч. ч. топло прясно мляко
1 с.л. захар
7 гр. суха мая
 ¾ чаша олио
 2 белтъка
 1 ч.л. сол

Защо на тесто за пица слагаш прясно мляко и белтък изобщо?
Мики, не Сиси, а Габи е с пицата. Wink

# 607
  • In transit
  • Мнения: 14 163
Съжалявам, обърках ги...Blush

# 608
  • Пловдив
  • Мнения: 44 122
Къде да вложа изостанали целувки?

# 609
  • София
  • Мнения: 12 645
Къде да вложа изостанали целувки?

Десерт от ягоди и целувки - може и с други плодове да го направиш.

# 610
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Къде да вложа изостанали целувки?
Аз държа такива умишлено. Simple Smile  Ползвам за десерти в чаша, с някакъв крем/сладолед и други добавки - плодове, ядки, шоколад....  Правя и мини Павлова с тях - една десертна порция се получава. Simple Smile

# 611
  • Пловдив
  • Мнения: 44 122
Няма как да станат на Павлова...не са издълбани..освен да е в натрошен вариант Simple Smile

# 612
  • Мнения: 5 605
Къде да вложа изостанали целувки?

Скрит текст:
Ако може дай ги на мен, обожавам ги Heart
Като прочетох и първата ми мисъл беше "Как може да има изостанали целувки?", при мен не се задържат повече от 1 ден и то от кумова срама, че ще омахам цял пакет наведнъж Stuck Out Tongue Winking Eye

Целувките могат да бъдат и декорация върху сладкиш или торта.

# 613
  • Пловдив
  • Мнения: 44 122
Тези са мааалко тип ореховки, понеже имат и орехи...обаче малко се препекоха мисля, въпреки че спазвах 20мин на 170*...
Благодаря ви!

# 614
  • Sofia
  • Мнения: 22 544
Няма как да станат на Павлова...не са издълбани..освен да е в натрошен вариант Simple Smile
О, ако не са за гости - стават, стават. Simple Smile И това е в чаша също.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт