ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът онлайн блее, майка му от яд беснее!

• 27 706
  • 756
  •   1
Отговори
# 60
  • софия
pepsun, добре дошла в темата Simple Smile
Много ми беше интересно да прочета каква е системата в Белгия. Описаното
...
Образуванието е по Европейския бакалуерат и както чета натам вървят и реформите в българското образувание. Именно избор на профилиращи предмети, като задължителни за устни и писмени матури. Например за Хриси тя от малка иска да учи медицина като тате (сега не знаем на английски или френски ще бъде), но предметите и в последните две години ще се: английски, френски и математика (3 или 6 часа, зависи от университета), биология, химия, физика, философия и история (за този профил, трябва задължително да има 2 часа на седмица от разказвателните предмети география или история) и спорт. Тогава тя ще има писмена и устна матура по езиците и математика, освен това писмена по химия и физика и устни по история и биология. По профилиращите предмети всеки ученик си избира дали да е устен или писмен 5 часов изпит. Разбира се по добре е по биология и история да е устен, но всеки сам избира. За другите направления са други изборите и са доста интересни. ...
ми звучи сериозна работа и след като го прочетох, смятам, че нашите мрънчовци май няма за какво да мрънкат.

Сроковете при нас са 4, така че имат на всеки 6 седмици една седмица с аналог на класни по всички предмети и след това оценката определя срочната. През другото време имат тестове и така ги подготвят за следващата година когато ще имат тестове по всички предмети но само два пъти и след това започват да учат профилирано за матурите. Другата седмица чакам и на двете срочните оценки.
Според мен това е по-добър модел от нашия с два срока и дълга лятна ваканция, през която успешно забравят всичко, учено предходната година, но едва ли при нас биха го въвели. Най-малко поради различния климат.

Във всички училища в Белгия ли учителите по езици са задължително нейтив?

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 12:16 от zvаnchе

# 61
Честит празник на Мария!
Много лично щастие и професионални успехи ти желая, Мария!

Не бих си причинила брифинг повече никога. Генералът, Кунчев, сега и вожда, да се свети името Му - мерси.
Нямам какво ново да науча от тези. Само плашене, а обезщетения, грижа и лечение - йок.
Въобще не ги гледам от началото още - ако ми се гледа театър, ще ида на театър.Поне ще е с професионалниактьори.
Каквото направят. Аз съм отписала отдавна и репортажи, и писанки, и всичко.
Чакам от училището да ни уведомят за започване присъствено. Само се моля поне да е ден преди това. Че да може да иде, де... Laughing

Pepsun, добре дошла! Много интересно ми е да чета споделен чужд опит.
Синът ми, който учи в Холандия, ми разказва за холандските си колеги, че държат четири големи матури с обобщено съдържание. Имали, например, такава по гражданско образование, което включва, напр., и икономика.
При вас има ли в средното образование училища или форми, при които се признават различни степени на завършване и с някои можеш да продължиш да учиш в университет, а с други - не във всеки или не можеш? Като тук, например:
https://www.dnevnik.bg/blogosfera/article/370415

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 13:18 от Judy

# 62
O, pepsun, много интересни неща споделяш и добре дошла сред нас!
Когато имаш време ще можеш ли да напишеш и нещо за висшето образование? Аз лека-полека започвам да се образовам по темата. Естествено започнах от Франция. Предстои ми Люксембург, Швейцария, Белгия и Канада. Някак налитам към френскоговорящи страни с програми за обучение на АЕ и в краен случай на ФЕ (все си мисля, че никога няма да достигне ниво на ФЕ добро колкото е на АЕ). Не изключвам и другите страни, но си мисля, че е плюс да в държава, в който разбира местния език.

# 63
  • София
И аз да благодаря на Pepsun, за мене е много полезна и интересна информацията за образованието в други държави, особено в ЕС. 😊

# 64
  • София
Мария, да си ни жива и здрава!

# 65
  • София
Flowers Hibiscus Честит празник, Мария! Остани себе си и скоро да пътувате по много и надалече. Тортата и подаръкът са невероятни, очевидно майка ти е творческа натура.
Днес излязох (това си е разнообразие), времето се оказа меко и приятно. Отидох да пазарувам в Лидл и си купих букет лалета. Наборката пък след обяд също се е уговорила да излиза с приятелка. Толкова рядко излиза навън , че си мислех, трябва ли да им даваме витамин Д.

# 66
Май масово сме с липса на витамин Д. На Ния ѝ го изследвах, защото го поиска докторката. Доста под нормата, изписаха ѝ по 8 капки дневно. Аз преди 2 дни си пуснах профилактиката на ТСХ и пуснах от мен си и вид.Д. И моят е нисък, ама не чак колкото на Ния и си самопредписах по 2 капки вигантол.

# 67
  • София
Мария, ЧРД! Flowers Hibiscus
Две капки са поддържаща терапия през зимата при нормални нива на витамин Д. И аз съм с малко занижен, но пия по 5.

# 68
О, мерси, ще се коригирам.

# 69
  • Между гори и планини
Уау! Здраво учат в Белгия! Устни и писмени матури, 4 часа изпит! 😳 Моя както "обича" устните изпити, направо ще го скъсат на влизане. Разказа беше много интересен.
На моя класното по математика мина. Предполагам , че програмата ги е разбъркала, на него първата му беше най-трудно и дълга. Трябвало е да приложи 2 теореми и няколко формули за триъгълник, трапец, ъгли... Тази още 3 трябваше да се пратят, или като прекачен файл или в чат личен с учителката. Като се има предвид, че на тази с трапеца е отделил около 20мин, другото е решил скорострелно. Дано да няма грешки от бързане . После влезе да се къпе и да отмие стреса, 1 час далдисва в банята. Сега съм му дала почивка, по късно ще учи пак.
Косата му стана доста дълга, трябва да я връзва, или да е с деадемка ( това ако разбира, че го казвам ще се сърди) , иначе челото пъпчасва.

Брата на Рапунцел 🤣

# 70
  • Sofia
Честита да си, Мария! Здраве, късмет и пътешествия!

# 71
Честит рожден ден, Мария!
Здраве, щастие, спокойствие и успех! Heartpulse

# 72
  • Велико Търново
Честита да си, Мария! Бъди здрава, щастлива, удовлетворена и много обичана! Сбъдвай с лекота мечтите си! Flowers Hibiscus

# 73
  • София
Я да се допитам до вас по следния философски въпрос:
Каква е самооценката на човек, чиито претенции на човек са по-големи от неговите постижения

Изберете едно
a. висока
b. реалистична
c. ниска
Кой според Вас е верният отговор?

# 74
Много витиевато! Вторият "човек" ми идва в повече, но - въпрос на вкус.
Да почнем от "а".

Общи условия

Активация на акаунт