Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 71

• 46 198
  • 812
  •   1
Отговори
# 615
Какво мислите за тези интериори? Как ви се струват, като цялостно усещане? Като цветове, настроение, уют, обстановка? Обмислям такъв стил и цветова гама за обзавеждане на апартамента ни, но нямаме много опит...

Аз лично бих се чувствала много уютно с такова обзавеждане. Точно този творчески "привиден" безпорядък ми създава усещането за дом и уют.
Успех ДОДО, и дано успееш да докараш тази атмосфера на лежерност  Grinning
Ще следя и предложенията ви за балконската врата на Дидис, че и аз имам една такава и ми се ще да я покрия с нещо.

# 616
Възхищавам ви се на идеите. Къде си държите книгите? Някой ден при ремонт на хола това ще ми е основният проблем.

# 617
  • SF
Много неща включва този шаби шик интериор. Непрактичен е за работещи хора, независимо дали работят от дома или от офиса.
Аз съм фен са сиво-белия минимализъм.

Добавям за книгите: голям проблем. Не знам! Ще следя за идеи за книгите.

# 618
Есме, точно пък този сканди стил предлага много полици и етажерки за книги. В ИКЕА имат много предложения, с вратички, отворени, със стъклени витрини....

# 619
  • SF
Ммммм... Не мисля, че говорим за едно и също.
Ето това имам предвид аз.

Освен това, ако пространствата са големи, може да се измисли нещо скрито и изчистено за книгите. Тук говорим за помещение от 20-24 квадрата, кухня, трапезария и хол в едно.

# 620
  • София
Възхищавам ви се на идеите. Къде си държите книгите? Някой ден при ремонт на хола това ще ми е основният проблем.
Хихихи, вкъщи абсолютно целият дизайн беше посветен на това, да има място за книгите. Библиотека на цяла стена, продължаваща над вратата и над работното място, плюс висок шкаф тип гардероб в спалнята, плюс най-горният ред на надстройката над леглото, и въпреки това половината ни книги все още са в стария апартамент. Вече от две години прочиствам от книги-еднодневки и такива, които не са ми харесали и няма да отворя повторно, подарявам ги на разни читалища и се надявам така да съхраня достатъчно място за новите попълнения.

# 621
  • SF
Дай пример за книга-еднодневка. Предстои ми същото да правя.

# 622
За книгите да си кажа мнението Laughing, че и аз имам доста.
За мен най-добре е библиотека на цяла стена, но по поръчка, с качествена дървения, т.е. стабилни. Нямам впечатлението, че етажерките на Икея биха издържали много книги, по-скоро ако книгите са малко и се използват за декорация (с което аз не съм ОК, писала съм за това, няма да се повтарям).  Смятам, че по-добрият вариант е с вратички - дървени или стъклени, или дървени и стъклени, защото иначе чистенето от прах на открити лавици с повече от 10 книги би било убийствено.
Ако е цяла стена или част от стена, но вързано с останалата част с някакви преходни рафтове/секции, ще стои добре, според мен. Ширината на рафтовете не е много голяма, така че няма да се отнеме много от пространството.
Друг вариант на подобно нещо е библиотека в коридора (ако размерите позволяват), от двата метра до тавана. Но пак да е стабилно изпълнение. Аз имам рафтове за книги с дължина 4 метра, на 3 реда в коридора. Открити са (което е проблем, но когато ги правих нямаше опция за мен да са с вратички). През определено разстояние са с метални конзоли-триъгълник, като хипотенузата е четвъртинка кръг. Самите рафтове са от як шперплат с фурнир от стари соц-мебели. Издържат доста голям товар от много и дебели книги. Но яко дупчене на стената падна, за всяка конзола - 2 дупки, пък трябва да се следи хоризонтала, пък да не се разминат дупките, голяма играчка беше.

Допълвам се, заради новите мнения, докато пишех - библиотеката може да се затвори и с плъзгащи се врати като гардероб, ако не ви харесва да се виждат книгите, за да не "натежат" в интериора.

Книги - еднодневки са примерно книгите-игри, които бяха много популярни преди повече от 15 години. Книги, с които не бих се разделила (след мен да ги правят каквото искат), са поредици събрани съчинения или разни други поредици, за които бях абонирана и съм купувала в едни други времена. Сега нито ще ги напечатат, а дори да ги напечатат - едва ли ще мога да си ги купя.

# 623
  • София
Дай пример за книга-еднодневка. Предстои ми същото да правя.

Книги-еднодневки или, както аз съм си ги кръстила, "литературни семки" - любовна бозичка, трилърче или кримка, които забравяш 15 минути, след като си ги прочел.

# 624
Освен това, ако пространствата са големи, може да се измисли нещо скрито и изчистено за книгите. Тук говорим за помещение от 20-24 квадрата, кухня, трапезария и хол в едно.

За мен решението е максимално дълъг бюфет и над него окачен под тавана шкаф с подобна дължина (разбира се без никакви окачени шкафове над дивана). Ето това на първата снимка, но на две нива като на втората (горното ниво поне 40 см. височина - все пак идеята да е са събере нещо.)

# 625
Етажерката от икея, която беше препоръчана за нишата зад вратата. Аз я ползвам за цветарник.

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 06:19 от Medika

# 626
  • SF
Да, ясно. Аз нямам много такива книги. Не съм чела булевардни романчета, но дори и да имах, нямаше да мога да ги изхвърля в кофата за хартия.
Имам книги, които нямат добър търговски вид - корицата се е смачкала, някои страници са се откъснали, защото лепилото е остаряло, не стават за подарък, но и от тях не искам да се отърва по грубия начин и да ги ползвам за подпалка.

Минавахме през площад Славейков и там продават стари книги в кашони. Моя приятелка попита търговец дали се интересува, но той  категорично й отказа с думите, че има много, че не може да им взима повече от 2-3 лева и развозването и съхраняването им не му излизало на сметка.

# 627
Ммммм... Не мисля, че говорим за едно и също.
Ето това имам предвид аз.

Явно не съм те разбрала, в моите представи сканди стилът на ИКЕА е минималстичен и стерилен. А и с дадените размери няма да се побере и библиотека. По скоро етажерка от тези тип кутия или рафт около телевизора(на картинката)
Зизини, тези помещения на снимките са доста повече от 24кв. Дневната ми е около 50 кв.
и нямам такъв простор като на първата снимка.
Иначе и моето предложение е за бюфет/ скрин под телевизора но трябва да е с дълбочината на шкаф за обувки, че да не пречи и да създава усещането за претрупаност на пространството.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 11:09 от щастлива мама

# 628
  • SF
Да, да, но няма да е достатъчна за всички книги. Жилищата са ни малки, иначе нямам нищо против да имам стая кабинет, но не от онези тромавите, средновековните, покрити с прахоляк, а пак ще искам да е нещо чисто, бяло, с въздух. Живея в София и прах няма как да се избегне.

# 629
Ако планираш холна масичка може да е от типа на скрин (би поела част от книгите),но пък и нея ще прескачаш.

Общи условия

Активация на акаунт