Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 57 081
  • 969
  •   1
Отговори
# 825
това може да ти го каже само банката
мен ме одобиха с три кредитни карти, но по две от тях няма движение по сметките от години
смятат доход, най-вероятно изваждат вноската ти по кредита

# 826
Здравейте,
В момента кандидатствам за ипотечен кредит от Алианц. В договора пише, че трябва да се прави оценка на имота не по-често от един път на дванадесет месеца. Та въпроса ми е някой знае ли реално през какъв период се правят тези оценки?

# 827
Ами реално не се правят. Но пък така се подсигуряват. Някои беше писал, че това се използва в някакви форс-мажорни обстоятелства, когато например цените на жилищата паднат драстично и има опасност моментната цена на имота вече да не може да покрие главницата по кредита.

# 828
Здравейте, имам следния въпрос. Спрели сме се на две банки, направихме оценка, за да видим ориентировъчно пазарната оценка. Оказа се, че тя надминава това, което искаме да изтеглим като кредит. Купуваме 2 апартамента и гараж. Пример, ако теглим кредит 120 000 лева, пазарната предвидена на акт 16 е 140000 . Единия апартамент + гаража правят 180 000. Банката обаче настоява да ипотекираме и трите имота, не защото пазарната оценка не стига, ами защото така да можели да се борят пред директорите за по-ниска лихва и кредит на акт 15.  Да вметна, че имаме самоучастие 30%.
Имам ли причина за съмнения и притеснения? Като цяло колкото   глупав да е въпроса, има ли шанс да си правят планове за нещо неприятно или просто се застраховат?

# 829
Здравейте, имам следния въпрос. Спрели сме се на две банки, направихме оценка, за да видим ориентировъчно пазарната оценка. Оказа се, че тя надминава това, което искаме да изтеглим като кредит. Купуваме 2 апартамента и гараж. Пример, ако теглим кредит 120 000 лева, пазарната предвидена на акт 16 е 140000 . Единия апартамент + гаража правят 180 000. Банката обаче настоява да ипотекираме и трите имота, не защото пазарната оценка не стига, ами защото така да можели да се борят пред директорите за по-ниска лихва и кредит на акт 15.  Да вметна, че имаме самоучастие 30%.
Имам ли причина за съмнения и притеснения? Като цяло колкото   глупав да е въпроса, има ли шанс да си правят планове за нещо неприятно или просто се застраховат?
Мира не виждам, какво ви притеснява? Оценката въобще не трябва да ви интересува, при положение, че покрива сумата която ви трябва като заем. Не е необходимо да теглите повече пари заем от необходимите ви за покупката. А това, че банката държи да се ипотекират и трите имота е напълно нормално.

# 830
На мен не ми се струва редно да си залагате и 3те "имота" и срещу тях да вземете много по-малко пари.Ами ако нещо се случи и се стигне до там да загубите и трите имота?

# 831
На мен ми изглежда като да има нещо общо с процедурите им за жилищен кредит, например ако разглеждат имотите като съвкупност и да не може да се ипотекира само част, не знам. По принцип тъпо ми се вижда, но да искат нещо да ви метнат - много се съмнявам. По-добре се консултирайте и с друг банков служител, в друг клон, че някои не са особено компетентни, може само да те объркат.

# 832
  • София
Едва ли е опит за премятане, искат свръхобезпечен кредит. То всеки иска много ясно, но ако не ви е комфортно, преговаряйте. Кредитополучателят е пълноправна страна в сделката и не бива да го забравяте винаги когато от банката се опитат да извиват ръце.

# 833
банките си искат парите, не им трябват имоти, нямаш причина да се притесняваш по този показател
оценките вероятно са отделни за трите имота, може да купите един с личните средства и другите деа да са с ипотека и да ипотекирате тях
обсъди вариантите с банката

# 834
Благодаря на всички, които се включиха Simple Smile И аз съм на мнение, че банките нямат нужда от имоти, но все пак ми стана странно.
Ние вече сме дали 30% от всички имоти на строителя, така че варианта да купим единия отделно не е възможен. Така или иначе, ни обещаха, че при рефинансиране можем да извадим единия от ипотеката. Ще изчакаме и ще видим.

# 835
Здравейте, искаме да купим с ММ апартамент с ипотечен кредит до 90%от пазарната оценка плюс потребителски,имаме достатъчно доказани доходи,но не и спестявания тоест без самоучастие.Свързахме се с кредитен консултант ,има такъв вариант.Единствено ДСК ни предложи да отпусне двата кредита .Проблема е че апартамента струва 133 000 евро,пазарната е 130 000 евро,което е добре ,банката евентуално ще отпусне 90%от тези 130 000,Притеснението ми е дали наистина ще финансира на 90% или ще реши на по малко проценти да отпусне?Кредитната каза че това трябва да се защити пред банката.Какво ще рече това.?някой да е минал по този път?

# 836
  • София
Явно такава е практиката на банките. Наши познати също купиха 2 апартамента и гараж. И по абсолютно същия начин оценката им беше по-висока от исканата сума, те бяха с не малко само участие, а банката поиска ипотека и на трите имота. Банката е БАКБ.

# 837
Florina, питайте направо в банката какъв процент ще ви финансират, малко е индивидуално. На ДСК на сайта не можах да открия до колко процента финансират стандартно дори.

# 838
  • пустинята Гоби
Преди беше към 85% (преди по-малко от две години), явно са отпуснали кесията.

# 839
  • София
Преди беше към 85% (преди по-малко от две години), явно са отпуснали кесията.

Да, така е. Другите са затегнали, те са се отпуснали уж, но кой знае...

Общи условия

Активация на акаунт