Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 59 276
  • 969
  •   1
Отговори
# 735
  • Сф
Не се връзвай на тези номерца- дори и да получиш писмен отказ, агенцията пак може да каже- кандидатствай в друга банка. Предварителните договори могат да изменят, за да покриват интересите и на  двете страни. Особено, като купуваш от частно лице, а не огромен инвеститор. Консултирай се с адвокат.

# 736
Искам да попитам има ли такова нещо като писмен отказ от страна на банката за финансиране. Разбрах, че такова животно няма и банката не е длъжна да се аргументира.
Купувач съм и от агенцията на продавача ми предлагат договор за стоп - капаро, в който всякакъв вид пороци  и проблеми ако се открие да има апартамента - аз депозита не мога да си го върна и ме успокояват, че ако има проблем, заради който банката ми откаже финансиране, трябва да представя писмен отказ и ми връщат гаранцията. Обаче писмен отказ никога никой не получава. Така ли е?
Може и да има, но банката няма интерес да ти го дава, за какво банката да е мотивирана да ти пише официално писмо, защо не и е харесал даден имот, какво ще спечели, само загуба на време за служителите и? Не подписвай стоп-капаро, това е българска измишльотина на брокерите. Ако не стане сделка, за теб тия пари са просто загубени. Особено не подписвай договор без да имаш адвокат, тук договорите са за големи пари и една грешка и недоглеждане може да са фатални, можеш да загубиш пари, а може и да купиш жилище с проблем. Купувай с Предварителен договор и след него Нотариален акт и Ипотечен договор с банката. Няма сигурно да купиш най-атрактивния имот на пазара, за него се 'бият' много купувачи, някои плащат в брой. По-скоро намери дори малко по-скъп имот, за който няма такава опашка от чакащи.

# 737
  • София
Номера са на брокерите, но често няма как да се прескочат, за съжаление и трябва да се даде стоп капаро.
Иначе преди Предварителния договор имотът е хубаво да се погледне от адвокат или нотариус, за да се види за проблем, както и самия договор. При подписването на договора да се впише, че при наличие на проблем от страна на продавача, сумата, дадена при предварителния договор, ще бъде върната в двоен размер от продавача. После банката ще си проучи всички документи и ако намери проблем, няма и да отпусне кредита, така,че няма проблем. Тогава ще трябва да върнат и стоп капарото, и сумата за предварителния договор, но банката няма да купи имат с проблем, така, че купувачът е защитен. Иначе без банка и по-страшно.

# 738
Номера са на брокерите, но често няма как да се прескочат, за съжаление и трябва да се даде стоп капаро.
Иначе преди Предварителния договор имотът е хубаво да се погледне от адвокат или нотариус, за да се види за проблем, както и самия договор. При подписването на договора да се впише, че при наличие на проблем от страна на продавача, сумата, дадена при предварителния договор, ще бъде върната в двоен размер от продавача. После банката ще си проучи всички документи и ако намери проблем, няма и да отпусне кредита, така,че няма проблем. Тогава ще трябва да върнат и стоп капарото, и сумата за предварителния договор, но банката няма да купи имат с проблем, така, че купувачът е защитен. Иначе без банка и по-страшно.
А каква е гаранцията, че банката няма да откаже да спонсорира покупката поради проблем, който не е свързан с продавача:
- лоша кредитна история на купувача, нисък доход, лош имидж на работодателя му или банката своевременно реши да затегне политиката си за отпускане на ипотечни кредити.
Купувачът си остава с платено капаро и 10% на предварителен договор и си скубе косата.

# 739
То затова първо проучва Купувача и доходите му, банката би трябвало да му гарантира от-до каква сума може да очаква. Например да му даде сертификат. Така и купувачът ще си го показва на бъдещите продавачи, и те да са спокойни.

# 740
Благодаря Ви за отговорите. Очаквам, че банката ще ме финансира, защото  имам голямо самоучастие, високи доходи, никакви други кредити досега в живота ми, нямам неплатени задължения и т.н Това не ми е драмата. Драмата ми е да взема имот без проблеми, свързани със самия имот. Вече трета седмица не искат да ми дадат да погледна дори нот акт, защото не съм разписала договора за стоп капаро, а не съм го разписала, защото само спорим по различни клаузи от него. Червена лампичка ми е това, че един ден след като юриста на агенцията каза, че е получил документите и ги е разгледал, той самия решава да сложи един голям хикс на всички клаузи, свързани с пороци на имота. Сякаш нещо е видял и знае, че аз като го установя ще се откажа. Знаел е, че банките не дават писмени отказаи, а ме успокоява с тях, че те са достатъчни за връщане на капарото. Много съмнително!

# 741
Юриста на коя агенция, брокер на продавача, или твой брокер?Нотариалните актове можеш и сам/а да си ги видиш в Агенцията по вписвания.

# 742
  • пустинята Гоби
Нотариални актове едва ли може да види, прави се справка за имота, по данните на собственика и адреса.

# 743
защо да не може да види, плаща си и ги вижда, те не са тайна, просто ще я запишат, че се е интересувала. По адреса на имота може да е справката.

# 744
  • София
За да се види нотариален акт в агенцията по Вписванията, е необходимо ЕГН на собственика, а няма кой да го даде..
Ако купувачът има лоша кредитна история, къде е тръгнал апаптамент да купува, никой не му е виновен, ако загуби пари.

# 745
Юриста на коя агенция, брокер на продавача, или твой брокер?Нотариалните актове можеш и сам/а да си ги видиш в Агенцията по вписвания.
Юриста на агенцията на продавача. В моя случай това е двойна сделка за тях и брокера за двете страни е един и същ. Наех си адвокат. Адвоката ми обаче сякаш е безсилен - нищо не искат да му дадат и с нищо предложено от него не се съгласяват. Яд ме е, щото имота ми хареса, ама явно ще чакам да излезе друг.

# 746
  • Сф
Няма такъв филм като двоен брокер- интересите на продавача са противоположни на твоите, и 1 брокер няма как да защитава и двамата участника в сделката. Както виждаш, че и става в случая. За съжаление пазарът е на продавачите и те определят правилата,  но си помисли дали си струва.
Конкретно за кредита, винаги можеш да поискаш предварително одобрение на банката, да знаеш долу- горе каква сума могат да отпуснат. Но аз бих се замислила за продавач, който ме изнудва и крие документи

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 09:05 от Miraj*

# 747
Юриста на агенцията на продавача. В моя случай това е двойна сделка за тях и брокера за двете страни е един и същ. Наех си адвокат. Адвоката ми обаче сякаш е безсилен - нищо не искат да му дадат и с нищо предложено от него не се съгласяват. Яд ме е, щото имота ми хареса, ама явно ще чакам да излезе друг.
Според мен има нещо гнило, щом не искат да включат клауза за неизправност на продавача. В момента, в който прочетох предварителния договор на спокойствие(изпратиха ми го по мейла) и уговорих час да отида да го подпиша, ми изпратиха и втори мейл с копия на документите, за да ги проверя, ако желая. Сега често минавам покрай имота, който почти бях купила, но в последния момент продавачът започна да прави странни за мен изказвания. Всеки път се благославям, че си е показал рогата, защото имотът, който купих след това, ми харесва много повече. Винаги, когато съм попадала на странни продавачи(не само на имоти) и съм се отказала от сделка, се е оказвала вярна приказката "всяко зло за добро".

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 11:13 от Safiren

# 748
За да се види нотариален акт в агенцията по Вписванията, е необходимо ЕГН на собственика, а няма кой да го даде..
ако влезе с имота, ще му излезе май ЕГН на собственика мисля, поне в тези електронните справки на Агенцията по вписване. И след това ще си поиска ксерокопие. А в офисите на Аг. по вписване имат и едни големи тефтери, където също може да търси. Поне името знае ли??
Като се ходи на оглед, слушайте как се представя собственика.

# 749
  • София
Не винаги собственикът е на огледа или можеш да му чуеш името.
За ситуацията ми се струва, че те просто искат стоп капаро, за да свалят обяват и тогава да дадат копие от НА. Поне при нас така стана, но, ако не искат, значи имо нещо друго и да се рови човек в Агенциите полза няма.

Общи условия

Активация на акаунт