Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 6

• 57 134
  • 969
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте отново, след ходене по банки, онлайн срещи и комуникации с кредитен консултант се спряхме на ЦКБ, ОББ и Пощенска банка. Ние търсим ИК със застраховка живот, която да е 50/50 за двамата. Оказва се много трудно, повечето искат да застраховат само основния кредитоискател. Тези три банки + Алианц ни дават подобни проценти, НО ЦКБ дава най-добри, покрива ни и застраховка на имота и за нормална сума ще ни застраховат и двамата. ОББ и Пощенска ги следват, а Алианц дава 2.29, но трябва аз отделно да си направя застраховка за половината сума + задължително той да има спестовна застраховка /50 лева на месец/.
Наистина се чудя колко можем да имаме доверие на ЦКБ? Как са таксите им за плащания, дали са разбрани и ще ни върви процеса?
Те са единствените  преднина почти 13 000 по-малко за целия период, но реално банка се сменя, та това не е най-важното.

# 796
  • София
Брат ми е в ЦКБ и е доволен.
Какъв лихвен процент ви дават те?

# 797

Стандартния 2.4, но ГПР намалява много от включената застраховка имущество, по-ниска такса за сметката 2,50 лв и това че една застраховка се разделя на двама ни. Докато при 2.29 на Алианц трябва трябва аз да си направя отделно застаховка за половината от заема.

# 798
  • София

Стандартния 2.4, но ГПР намалява много от включената застраховка имущество, по-ниска такса за сметката 2,50 лв и това че една застраховка се разделя на двама ни. Докато при 2.29 на Алианц трябва трябва аз да си направя отделно застаховка за половината от заема.

Явно са доста намалели лихвите, преди 2 години бяха 2.8, а доходите ни бяха доста добри.
Иначе ЦКБ са с най-добрите условия все още, като поемат ипотеката и застраховката имот. Не виждам нищо притеснително в тях.

# 799

Явно са доста намалели лихвите, преди 2 години бяха 2.8, а доходите ни бяха доста добри.
Иначе ЦКБ са с най-добрите условия все още, като поемат ипотеката и застраховката имот. Не виждам нищо притеснително в тях.

Като цяло и четирите банки са в този диапазон, като Алианц е с най-нисък 2.29, също покрива застраховка имот. Но условиео да се направи задължителна спестовна застраховка за 60 лева на месец, както и това, че искаме аз да имам отделна застраховка за половината от сумата вдигат сумата като теглим чертата.
ЦКБ наистина има най-голяма разлика, но назад в темата съм виждала доста коментари, че това е мафиотска банка, как първи щели да потънат с ПИБ,а все пак той ще си превежда заплатата там. Притесняват ни такива коментари...

# 800
  • пустинята Гоби
И моето ГПР е към 2,8% отпреди 2 години, но пък вноската ми е паднала с едно 50 лева за този период, та предполагам, че въпросното ГПР е намаляло малко.

# 801
  • София

Като цяло и четирите банки са в този диапазон, като Алианц е с най-нисък 2.29, също покрива застраховка имот. Но условиео да се направи задължителна спестовна застраховка за 60 лева на месец, както и това, че искаме аз да имам отделна застраховка за половината от сумата вдигат сумата като теглим чертата.
ЦКБ наистина има най-голяма разлика, но назад в темата съм виждала доста коментари, че това е мафиотска банка, как първи щели да потънат с ПИБ,а все пак той ще си превежда заплатата там. Притесняват ни такива коментари...

Аз не бих се притеснявала. Ако фалират, заемът ще ви изчезне, даже още по-добре.

# 802
За потъването на банките, според мен ЦКБ няма да са от първите потънали или изобщо от потънали. Една друга банка вече излезе в медиите, че е участавала в схемите с магистрала Хемус.Тя не е изненадваща, защото на стрес тестовете, които БНБ направи след фалита на КТБ показа най-ниски резултати (друга, а не ЦКБ).
Не мисля, че обвързаността на ЦКБ с определни групировки, които си ги знаем, би създала проблем на обикновения кредитополучател.
Но от морална гледна точка аз лично не бих никога станала техен клиент, защото просто не смятам, че е редно да печелят тези хора от мен. Как да очакваме по-добър живот в страната си, ако огромни суми пари се управляват от съмнителни хора, а пък ние доброволно си им ги даваме.
Понеже се заприказва за лихви, сключих договор с лихва 2,25. В сайта https://www.moitepari.bg/ човек може да си направи сравнение между параметрите по различните банки.

# 803
  • пустинята Гоби
Няма да изчезне никакъв заем, ако някоя банка фалира. Задълженията се изкупуват, най-много да се влошат условията.

# 804
За потъването на банките, според мен ЦКБ няма да са от първите потънали или изобщо от потънали. Една друга банка вече излезе в медиите, че е участавала в схемите с магистрала Хемус.Тя не е изненадваща, защото на стрес тестовете, които БНБ направи след фалита на КТБ показа най-ниски резултати (друга, а не ЦКБ).
Не мисля, че обвързаността на ЦКБ с определни групировки, които си ги знаем, би създала проблем на обикновения кредитополучател.
Но от морална гледна точка аз лично не бих никога станала техен клиент, защото просто не смятам, че е редно да печелят тези хора от мен. Как да очакваме по-добър живот в страната си, ако огромни суми пари се управляват от съмнителни хора, а пък ние доброволно си им ги даваме.
Понеже се заприказва за лихви, сключих договор с лихва 2,25. В сайта https://www.moitepari.bg/ човек може да си направи сравнение между параметрите по различните банки.

Точно защото и ние имаме принципи се чудим дали да не е ОББ или Пощенска.
Но като цяло лихвата сама по себе си не винаги е от значение, защото като с включи застраховка имущество и живот, понякога и искане за кредитна карта,ГПР може да задмине тези с по-висок лихвен процент.
Ние теглим чертата след всички разходи и сумите накрая. Процента може да е доста измамен, понеже банките не са задължение да си включат застраховките в ГПР.

# 805
Няма да изчезне никакъв заем, ако някоя банка фалира. Задълженията се изкупуват, най-много да се влошат условията.
Точно така, фалита на банките би трябвало да ни интересува, ако имаме големи спестявания. Дълговете няма шансове да изчезнат Simple Smile
Моите впечатления от ЦКБ са, че е една доста консервативна банка, което си е комплимент за банка. Аз повече бих се притеснявала от тези, които широко рекламират кредитни продукти и раздават кредити на килограм.
Интересно ми е ЦКБ дали предлагат кредити с намаляващи вноскии как би изглеждал един такъв кредит в сравнение с такъв с анюитетни вноски.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 14:31 от Safiren

# 806
Абе нямаше ли нещо такова, че ако банката тръгне да фалира всички кредити стават предсрочно изискуеми? Може и да се бъркам..

# 807
Не съм запозната, но ми се вижда доста невероятна такава опция за всеобща предсрочна изискуемост. Никой не печели от нея.

# 808
Хора, спрете се малко с тия фалити на банки. Даже тези двете, гнилите ябълки, дето всички ги знаем, даже те не могат да фалират толкова лесно, просто защото е много лош ПР пред ЕС в чакалнята на еврозоната. КТБ беше малко различно, защото имаше чисто личен конфликт, а бг олигарсите са пословично зле като образование и способност да управляват бизнес.
Идеята е всеки да си избере офертата, която му е най-изгодна на него лично, в съответствие с клиентския му статут във всяка банка, доход, лични обстоятелства, финансиране на даден НС проект от банка и така нататък, оставете другите глупости тип ЕЖК настрани.

# 809
Имам следното питане от хора, които са получили кредит скоро.
Да предположим, че съм одобрена за кредит, след това:
1. Колко време имам да си намеря жилище за одобрението?
2. Намирам си жилище, но собствениците не искат/не могат скоро да го напуснат. Има ли някъде, където се посочва дата за усвояване на кредита, т.е може ли да се усвои кредита 2 месеца след като всичко по документацията е минало успешно, ако всичко с проверката на документите на имота са ок разбира се?

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 15:33 от Desynka

Общи условия

Активация на акаунт