АВГУСТ-инчета 2020 ! тема 7

• 19 832
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
Днес шушулка е ужасно крива. Бяхме в Борисовата, времето прекрасно, а тя- кисела като лимон. После вкъщи се стресна от нещо и цял ден рев. Дано утре не е така, че ще съм “аз срещу звяра”. Grinning
Книги за детско когнитивно развитие:
Детска психология на Румен Стаматов
Goswami U., Cognition in children, 1998, Psychology Press, UK
Permutter M. and Myers N.A. (1979), Development of recall in 2 to 4-year-old children, Developmental psychology, Vol.15
Също ми харесва и “Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели” на Ф.Пери и “Мрази не сега, за да ми благодариш по-късно” на Р.Берман. Въпросът не беше отправен към мен Close , но изучавах когнитивно развитие в детството, а и получих много препоръки от леля ми, отгледала три момчета. Та за това се включвам.

# 91
Я кажете за заваряването на бурканчета пюре? Като започне да яде по-големи количества мисля през уикенда докато баща му си е вкъщи да правя за седмицата, но хич не ми е ясно как става.
Елосин, ние пък вчера бяхме в Борисовата, разминали сме се😄 Днес бяхме в Докторската.
Тази книга  “Мрази не сега, за да ми благодариш по-късно” и аз съм чувала, че е хубава, но май е за малко по-големи деца и не съм си я вземала.
Иначе аз четох за Мързеливата майка 1-вата част и ми хареса (Самостоятелното дете или как да стана мързелива майка), също съм чела Бебе Made in France и ми беше интересна.
Иначе мислех да си взема някоя книга от Монтесори методите, чели ли сте някоя?

# 92
Я кажете за заваряването на бурканчета пюре? Като започне да яде по-големи количества мисля през уикенда докато баща му си е вкъщи да правя за седмицата, но хич не ми е ясно как става.
Елосин, ние пък вчера бяхме в Борисовата, разминали сме се😄 Днес бяхме в Докторската.
Тази книга  “Мрази не сега, за да ми благодариш по-късно” и аз съм чувала, че е хубава, но май е за малко по-големи деца и не съм си я вземала.
Иначе аз четох за Мързеливата майка 1-вата част и ми хареса (Самостоятелното дете или как да стана мързелива майка), също съм чела Бебе Made in France и ми беше интересна.
Иначе мислех да си взема някоя книга от Монтесори методите, чели ли сте някоя?

Тези двете книги са добри за метода по Монтесори.

# 93
И аз съм си взела тези две книги по Монтесори,но не съм ги почнала още.
И между другото и аз бях в докторската днес 😄

# 94
Ах, други като нас по цял ден на ръце?! Направо е кошмар! То не е носене,чудо. По цял ден кръстосвам стаите като пътешественик. Не мога да измия една чиния. Като го оставя на леглото и ми види гърба изпада в ужас. Почва да реве да го взема. Да си дава ръчичките да го хвана. И все върти главата да гледа.Чак ме плаши в тъмното като се втренчи в тавана.

# 95
И моята днес бе нервна и кисела, рева и се надува.
И искаше да я гуша, и да я нося.
Духаше вятър, но аз нахлузих дъждобрана и я водих в количката.
Там спа над 2 часа. Но оставя ли я някъде, трае 5-10 минути и се почва с надуването.
И само ме зяпа любопитно и изучаващо в очите, сякаш за първи път ми вижда лицето.
Много ми е криво за дерматита, не й минава.
Не ща да я мажа с Елоком.
 Миналият път още повече се зачерви от правеният крем на дерматологът ( сигурно е бил с кортикостероиди).
Ще мина на диета и ще пробвам да не се мажа с кремове и парфюми.

# 96
Ох, снощи три пъти почвам да пиша и три пъти нещо става.
Та за книгите, няма една конкретна, която да кажа тази е. Винаги отсявам нужната за мен информация( различни деца и различни родители - няма как да има една книга, която да е на 100% валидна за всички). Беше ме страх какъв родител ще стана и преди много години още започнах да чета детска психология и физиология, каквото намеря  от библиотеката. Изходни книги за отглеждане на деца като Спок и тези, които имахме на времето в домашните библиотеки - от рода на 9 месеца, пренатално развитие на Бертен...... Хареса ми някоя част и започвам да търся в нета нещо по въпроса. Ако ма библиография и препратки гледам и тях (Избягвам местни сайтчета и странни източници като Пловдив 24 и подобни "развлекателни" .) От там ако намеря инфо ( на английски) предимно почвам да търся статии на същия автор. Сравнявам примерно методи на Монтесори с Валдорфска педагогика, от там търся подобни на тях, пак сравнявам, отсявам, което е приложимо за нашето време( тъй като повечето неща са писани за други деца в друго време и други географски ширини). И винаги търся обяснение "Защо?" Като допълнение поглеждам и към книги като Индигови деца, Слънчеви деца и подобно , за да видя дали пък няма и резон спрямо научните текстове. Както и ако попадна на някоя статия за експерименти с деца.
За да няма "чаршафи" слагам в скрит текст нещо и ще дам пример.
Скрит текст:
Като цяло най- важните принципи , които съм харесала и  гледам да спазвам всеки ден са:
Да обичам детето и да му го показвам , дори да съм ядосана или изморена. Да го прегръщам.
Да не омаловажавам проблемите му.
Да не очаквам да се държи като възрастен, след като го третирам като дете и обратно.
Да зачитам мнението и чувствата му.
Всякакви чувства са позволени, но не и всякакво поведение.
Винаги да го изслушвам, за да знам и неговата гледана точка, преди да съдя и реагирам.
Никога да не принуждавам детето да прави нещо на сила( особено за хранене и тоалетна).
Когато забранявам нещо да казвам Защо, за не просто да издам команда. Като спри- ама спри защо?
Храненето не бива да се превръща в игра, но пак може да е забавно.
Не изнудвам детето си.
Опитвам се да му давам свобода и не го спирам да опитва да прави нещата самичко- стига да не е опасно за здравето и/или живота( или здравето и живота на тези около него).....и още няколко подобни.

И тъй като говорихме скоро за гърнетата.....много родители обясняват на децата си , че нещо е "акано" - мръсно. В същото време за детето всяко нещо, което излиза от него( поне в първите години) е нещо нормално и естествено, част от него. Та в един момент го учим да ака в гърне и следва бурна радост , че е успяло. После обаче ние изхвърляме тази "радост" в голямото гърне, защото е нещо мръсно и лошо. До преди малко сме се радвали, че ни е "дало" ако, а сега просто го изхвърляме като боклук. Това може да бъде доста объркващо и стресиращо на подсъзнателно ниво. А в първите години е така, преди да станат съзнателни индивиди.
Вчера в Пловдив беше приказно време, цял следобед изкарахме семейно ( на Младежкия), баткото толкова се измори, че накрая просто стана кашкавал и се пльосна по очи, та се прибрахме всички доволни,  а той и ожулен без здраво място Wink Това не му попречи обаче да заспи отново в 23:00, завиждам му на енергията. Много миличко ми стана вчера, когато на площадката дойде едно чаровно, застана пред мен, усмихна се и просегна шепички, за да ми даде цветчета, които беше събрала от един храст.

# 97
Помня, че имаме именник бебче Григор в групичката. Да е жив и здрав, да има прекрасно детство и много да радва мама и тати! И нашия тати днес има имен ден, та затова съм запомнила 😁😝
Harista, много полезна информация. Благодарско! Скрийншотнах си я🤭😁
Аз преди дни правих по-голямо количество пюренца, различни комбинации и ги заварих за капачката и ги прибрах в хладилника за всеки случай. Вече хапна малката 2 от тях, нищо им нямаше 😁 Скоро пак трябва да правя..

И аз искам книга да си взема, но не съм решила още коя..

Нещо щях да ви питам ама ей на забравих🤪 Много съм разсеяна, забравих сутринта на нашия тати да честитя. Той пък въобще беше изключил коя дата е, ох мъка, как да е 😁

# 98
Аз имах кошмарна нощ.
По-скоро нямах нощ.
Малкият спа от 20ч до 9 сутринта, като се събуди само веднъж към 3, за да яде.
Аз обаче спах само 2 часа, защото умирах от болка в главата.
Днес по спешност пак съм на зъболекар.
Направо се измъчих Disappointed Relieved

# 99
Ох, и ние имахме кошмарна нощ, даже втора поредна.
Арас си заспа към 21, но това въртене много го мъчи, слагам го легнал по гръб, намирам го завъртян на 180градуса, после по корем се е обърнал и почва едно мрънкане, слагам го пак по гръб, след 10 мин пак е по корем и мрънка. А може сам да се завърти от корем по гръб, но не, той си мрънка. Ставах 20 пъти.

Аз правя пюренца за 2-3 дни и ги слагам в хладилника.

Вчера при нас беше слънчево, но много ветровито. Но все пак излезнахме за час. Днес отново е много ветровито и леко ръми. Мисля и днес да излезем малко на чист въздух.

Neli Mutafova Честит ви именник, живи и здрави!

# 100
Нели, честит празник! Да ви е жив и здрав именника и много да се радвате взаимно!

И ние сме с кошмарна нощ. През цялата нощ се буди и реве на сън, корем ли я боля, зъби ли бяха, не знам, но аз през 30мин бях будна. Накрая задуха и един вятър, който блъскаше разни кабели, та ме довърши Cry

Нооо от вчера малката се върти на всички страни много лесно и като е на леглото не мога да я оставя ей така, че ще падне. Лудницата започва при нас Grinning сега само на земята ще мога да я оставя за да се въргаля Simple Smile

# 101
Нели, да ти е много здрав именика, много да ви обича и подкрепя ❤!
Катеричка ако кърмиш може да спреш всички алергени за седмица и след това 1 по 1 да ги въвеждаш като изчакваш по 1 седмица за въвеждането на всеки нов. Така ще видиш ако е алергичен към нещо и точно кое му причинява дерматита. И аз мислех,че на малкия му минава, но само по крачетата и челцето, на гръбчето изобщо не е и днес и аз започвам с изключването на алергени.
Ако пък не кърмиш възможно да има алергия към прах, полени. Като переш бебешките ги пери на по-висок градус с допълнително изплакване, след това задължително ги глади. Мажи го по няколко пъти на ден с лосион или крем за дерматит от рода на Биодерма, А-дерма.

# 102
Нели, да ти е много здрав именика, много да ви обича и подкрепя ❤!
Катеричка ако кърмиш може да спреш всички алергени за седмица и след това 1 по 1 да ги въвеждаш като изчакваш по 1 седмица за въвеждането на всеки нов. Така ще видиш ако е алергичен към нещо и точно кое му причинява дерматита. И аз мислех,че на малкия му минава, но само по крачетата и челцето, на гръбчето изобщо не е и днес и аз започвам с изключването на алергени.
Ако пък не кърмиш възможно да има алергия към прах, полени. Като переш бебешките ги пери на по-висок градус с допълнително изплакване, след това задължително ги глади. Мажи го по няколко пъти на ден с лосион или крем за дерматит от рода на Биодерма, А-дерма.
Мерси за съветите Simple Smile
Кърмя я, опитвах млечните и яйцата да спра, но с тоя пуст мой апетит за шоколад- много е трудно.
И от ядки ми е трудно да се лиша,  но ще те послушам, една седмица не е толкова много.
А- Дерма и Нахткерцен имам, засега не ми се инвестира в друга скъпа козметика. Като ги свърша, ще пробвам Биодерма.
А Дерма е неефективен.
Стори ми се, че като спрях млечните и яйцата подейства добре.

# 103
А аз пък забелязах, че дерматита му се подобри след мазане с обикновен вазелин.

# 104
Днес ми се разказа играта....е не се оплаквам. Тръгвам аз  по задачи, направила съм план, кое след кое следва за оптимизация на времето, всичко върви както трябва, само дето се наложи да мина трасето 2 пъти, че на едното място място не можаха да ми свърша работа, после се оказа, че има неточност в единия документ, който вадих. Добре че се настроих за вървене. Успях да изкарам и карта за автобуса на Бухта, да си върна задграничния , че изтече. Тъкмо се прибирам след 4 часа вървене нон стоп и виждам, че ми е дошла една пратка. Айде пак приготвяне излизане.....взех пратката Simple Smile Сега краката ми тежат като от олово, мъжете се прибирам след малко, а мен ме мързи да приготвя вечерята....Поне Бухта заспа.
Момичета някоя ходила ли е на седящ Амма масаж? Отдавна се каня и намерих в Пловдив къде правят, съвсем случайно , докато обикалях....хахахахахх аз пък да не я похваля, че спи. Еми вика ме от другата стая Wink

Общи условия

Активация на акаунт