Отговори
# 2 055
Смяна не, но баланс и въртене на гумите са необходими. Това, че ти не го правиш е друг въпрос.

# 2 056
  • Mediterraneo
Нещо не схвана линията на разговора ли? Нали водя колата на профилактика веднъж годишно? Там ми правят баланс на гуми.

# 2 057
Всичко схванах, най-вече, че не се занимаваш, но се оказа, че се занимаваш. Не знам каква е тази истерия по смяната на гуми. Ако се прави навременно всичко става за половин час на кола.

# 2 058
  • Mediterraneo
Истерия? Я се върни и прочети. Магни каза, че се радва, че не й се налага да го прави, аз споделих, че се радвам, че ми е отпаднала тази занимавка, после се опитвате да ме убедите, че е едва ли не е истински кеф да сменяш гуми. Ми добре, истерия е.

# 2 059
Климатът при Магни и Тарти не налага смяна на гуми летни/зимни. Лесно им е на тях.

# 2 060
Един ангажимент по-малко си е предимство. Всъщност при мен са даже два - прегледа е на две години след изтичане на гаранция. Аа да спомена, че няма задължителни включени през деня светлини в зимен сезон.
Simple Smile

# 2 061
Че е ангажимент, ангажимент е, но нищо чак толкова ангажиращо. Е, ако го направят некадърно, може и три дни да отнеме - чакане, смяна, друсане, връщане на другия ден, поправка, пак друсане, хайде търсене на ново място и разгеле на финала сменени гуми и меко возене. По действителен случай, както се казва.

# 2 062
Тарталена необходимост и удоволствие не са едно и също. Темата е показателна като цяло за смяната на гуми.
И в България климата е подходящ за всесезонни гуми с изключение на планинските райони.

# 2 063
  • Light of Zartha
Имам опция, но засега не се възползвам. Прибираме се всеки месец и съчетавам нещата просто. Ако знам, че няма да мога, ще се възползвам от хотела за гуми, където са на служебните коли.

# 2 064
Нали водя колата на профилактика веднъж годишно? Там ми правят баланс на гуми.
Поне три пъти годишно ми се налага баланс.

# 2 065
  • Mediterraneo
А на мен и веднъж годишно не ми се налага. Караме по различни пътища, нали е ясно Simple Smile
Магни, новите коли минават на две години преглед след гаранция. За старите как е при вас? Тук са си всяка година, скутерът на две, въпреки че е вече на 10 години и на почти 70 хиляди км.

# 2 066
Тарти, тук не само скутерите, но изобщо всякакви двуколесни не минават преглед. За всички други ПМС-та е на две години ако са на по-малко от 150 000 км. Предвид размерите на острова, мисля е ясно как се навъртат Simple Smile
Аз сега имам друг “проблем”. Чудя се искам ли куфар на веспата или не 🙄

# 2 067
  • София
Аз въртя само джанти, в смисъл мъжа ми си ги сменяше доскоро, вече са на хотел и всичко там си правят. Но и той като ги сменяше, ги балансираше. Забелязах, че като свалиха летните ги маркираха с тебешир, досетих се, че после ще ги разменят. Казах на мъж ми, той ми го потвърди, че също ги е маркирал, за да ги завърта. Задължително баланс се прави, аз дори държа да ми преглеждат и джантите за кривини. С тия дупки изобщо не се церомоня.

# 2 068
  • София
В София има и хотели за гуми за 30 лв в Студенстки Град и разни други квартали. В София по 15-20000 км без баланс не мога. Правя го веднъж на зимните и веднъж на летните гуми за година, но нещо последните два пъти не се получава много добре(при железни джанти се случва понякога) и ще ходя на едно място, където ще го направят както трябва. Иначе, ако гумите са на хотел и имате два комплекта джанти и имате записан час всичко става много бързо. Обаждаш се ден предварително. Като отидете, вече гумите са балансирани и само свалят и качват. За 15-20 мин и е готово. Ако сте само с един комплект джанти отнема може би малко по-малко от час процедурата и в София прилична цена за това е около 32-35лв за 15 цола нормални гуми. Понякога се е налагало да ми сменят и някой вентил, който е 1-2лв.

Как разбирам, че балансът не е добър - има шум от гумите и усещам много леки вибрации в движение(а също и над 110 км/ч). Веднъж ходих да ми балансират едни гуми Dunlop в 4 сервиза и в петия ми ги балансираха. Проблемът е като се натовари гумата - тогава се вижда дисбаланса. Някои сервизи имат машина, която симулира натоварване на гумата и така балансират успешно.

Що се отнася до всесезонните гуми и това , което съм чел съм против засега.

# 2 069
Онзи ден бях на работа и ММ взел зимните гуми с джантите от село и ги смениха.
Вчера имах градско каране ..днес излизам извън града и тъкмо вдигам 80км...изцирика и червено табло, мека била гумата...
Отбих, звъня на ММ и го питам какво да правя да се връщам ли до вулканизатор или да ходя за където бях тръгнала..
Да съм проверила за мека гума...няма...карай вика.
Отидох при нашите, баща ми има компресор мери им атмосферите за всеки случай ...2 бяха напомпани малко повече, 2 малко по - малко...направи ги еднакви.
На връщане пак като вдигнах над 80 и пак ми светна таблото..
Ама според ММ така правила някой път след смяна на гумите, трябвало да се изчисти грешката. И на неговата така било...ама имам леки съмнения, че днес цял ден ме дразни...може нещо умишлено да е 😁😁

Общи условия

Активация на акаунт