Защо останахте с едно дете?

• 49 481
  • 984
  •   1
Отговори
# 630
Важни са бащите, но най-вече след 2-3-4 годишна възраст. Преди това просто децата са привързани към майките и имат нужда най-вече ние да сме до тях. Бащата, разбира се, е добре да се включва, но основната грижа си остава за нас. След това постепенно детето става по-самостоятелно, говори, разбрано е и тогава вече идва истинското време с бащата. Затова и с по-малка разлика е трудно, защото по-голямата част от грижите падат върху майката, особено ако голямото не ходи все още на ясла или градина. Докато при една разлика от 3-4-5 години, спокойно бащата може да поеме повечето грижи за по-голямото и майката да се съсредоточи върху по-малкото. Но при абдикирал баща, наистина не е добра идеята за две деца.

Имам и от двата примера. Една приятелка роди второ с почти 5 г разлика. Бащата си пое грижите за голямото - водене и взимане от градина, водене на разходки, сладкарници, къпане и т.н., и майката спокойно си отглежда бебето и не изпитва почти никакви затруднения. Обратното, друга позната роди с почти 6г разлика второ, но бащата още с първото изобщо не помагаше с нищо. Тя роди второ единствено от желание да има две деца, знаейки че ще е почти сама, и децата направо й разказаха играта. Просто й се паднаха две палави момчета, много трудни за гледане. Отделно, тя в един момент се умори от всичко и малко остави нещата на самотек, което е нормално - всеки си има предел на силите.

# 631
  • Германия
Не знам какво са рия бащи, които се включват след 2-3-4 години в гледането на децата 🤨 Мъжът ми участва активно в гледането и грижата за децата от раждането им. Това че не може да кърми не значи че не можа да прави всичко останало.

Продължавайте да ги разпространявате тия митове и мъжете ви ще продължават да им вярват и ще абдикират от грижите за собствените си деца щото те нали имали нужда най-вече от майките си 🙄

# 632
Е той ако 2-3-4 години е спал, ти чакай после изведнъж да стане баща-мечта. Не става така. Нормалното е да къпе, преоблича, храни, приспива от най-ранна бебешка възраст, да изгради връзка и привързаност към бебето.
А това пък голямото дете да се тръсне изцяло на бащата в момент, когато има ревност от бебето, е супер сбъркано. Даже напротив - като по-разбиращо, то има по-голяма нужда от внимание и от двамата родители.

Лесното и хубавото става като започнат да си играят заедно децата. Simple Smile

# 633
  • Пловдив
Лесното и хубавото става като започнат да си играят заедно децата. Simple Smile
Този момент кога идва, че май съм го пропуснала някак?

# 634
Бебетата, особено кърмените, са си залепени за майките си. Още от раждането, бебето познава миризмата и гласа на майка си, и има нужда от нея. Бебето не се вълнува особено от баща си. Отделно, майката е по майчинство и денем тя полага грижи, а бащите обикновено са на работа. Колкото и да се включват, майката си е основния грижещ се. Психолозите казват, че след бебешката възраст, около годинка и половина, децата са най-привързани към майките си. Съвсем нормално е в този период детето да плаче дори, ако майка му излезе от стаята. На малко по-късен етап, детето започва да се чувства като отделна личност извън майка си. Тогава то има нужда вече от контакт и време с баща си. И така постепенно се изгражда връзка и с бащата. Така че първите 2-3 години бащата е точно помощник, но не и основно грижещ се. Самата природа така го е измислила. Така че колкото и да го извъртате, нуждата на най-малките от майките им е огромна.

# 635
  • София
Ако бащата е наоколо, бебетата обичат и да са с него. Нека се замислим малко дори чисто физически как играе майката с бебето, как го хваща, и как бащата. Мъжете чисто физически имат по-здрава хватка, а бебето това го усеща. Така че е по-добре бащата да го има, отколкото да го няма. Може по цял ден да е на работа, но вечер се връща и може да отдели време да общува с бебето, дори няколко минути да са. Но и бебетата са достатъчно чувствителни, за да засичат всеки човек, който е около тях всеки ден.

# 636
  • София
Синът ми много се кефеше на баща си като бебе, въпреки че беше доста привързан към мен. Но това, че се залепи към мен, всъщност стана в по-късна възраст - към 4 г, когато баща му можеше да се включи повече, но явно не искаше.
За дъщеря ми даже не споменавам - тогава гледането на дете беше "женска работа" 🙄

# 637
  • Beyond the stars
Не знам какво са рия бащи, които се включват след 2-3-4 години в гледането на децата 🤨 Мъжът ми участва активно в гледането и грижата за децата от раждането им. Това че не може да кърми не значи че не можа да прави всичко останало.

Продължавайте да ги разпространявате тия митове и мъжете ви ще продължават да им вярват и ще абдикират от грижите за собствените си деца щото те нали имали нужда най-вече от майките си 🙄

Абсолютно.
Моето дете е с афинитет към баща си от първите дни. Като се прибереше от работа слънце изгряваше вкъщи. Поради тази причина и аз го водех на ясла в началото, понеже ако беше баща му, щеше да разбере целия квартал. До дете и баща е очевидно.
За мен детето от ден първи има двама родителя и единият не е само да му се по радва 15 минути след работа.

# 638
Детето се привързва към този, който го обгрижва. Ако това е майката през първите 2-3-4 години, то много ясно, че ще предпочита нея.
При нас мъжът ми задължително си играе вечерно време с малкия, аз мога да почина, да домакинствам или да поработя. Няма разлика за детето дали ще е мама или тати, важното е игрите да вървят. Само когато иска на ръце драпа към мен, защото най му удисвам и го вземам. За мен е глупост да се внушава, че детето има нужда само от майка си. Даже колкото повече различни хора го обгрижват, толкова по добре, защото всеки внася собствено усещане и разнообразие.

# 639
Чудесно се опитвате да пробутвате ангажираност на бащата, но то си е казано майки с деца, и привилегиите не се делят с бащата. Хич не ме е еня колко е участвал, като не е - да е. Ако е компенсирал с друго, добре, ако не е - майката се справя или не. Ай няма нужда да си обясняваме в какво участвал от ден първи. Ами ако физически липсва по 4-5 месеца, щото работата му го налага? Не, това не е баща, не!

# 640
  • Пловдив
Майчинството може да се вземе и от бащата. Мхм.

# 641
Ми да се вземе, ама то свършва бързо.
Имам предвид данъчни облекчения, допълнителни дни отпуск за деца до 18 и пр.
И казах - дели, не прехвърля.
Simple Smile

# 642
  • Пловдив
А?! Мъжът ми ги ползва тези неща при нас, данъчните облекчения. И допълнителния отпуск за деца до 18 е и на бащата.

# 643
Дели бе, Янтре. Дели. Мъжът ти ги ползва облекченията, не и двамата, щото и двамата сте родители.

# 644
  • Пловдив
Дели бе, Янтре. Дели. Мъжът ти ги ползва облекченията, не и двамата, щото и двамата сте родители.
Ама може да се дели. Примено ако единия родител тази година няма достатъчно внесени данъци, нали тази година връщат по-голяма сума. Майчинството може да се дели. Изключвам болничния за раждане, останалото може част майката, част бащата.

Общи условия

Активация на акаунт