Защо останахте с едно дете?

• 49 463
  • 984
  •   1
Отговори
# 690
Плюсове при малка разлика между децата има и се виждат/ усещат когато премине бебешката възраст и  натоварването на родителите от сериозно премине в приемливо.

# 691
Нейните 3 деца са през 2 години и ако трябваше тя да си седи вкъщи денем и да ги гледа, картинката щеше да е коренно различна. Grinning
Гарантирам ти, че може. Просто тя има помощ и се възползва.

Аз съм сигурна, че може. Просто казвам, че картинката тогава щеше да е друга. Тя нито щеше да изглежда така, нито домът й щеше да е винаги чист и подреден и т.н. Просто това не е реалността с три породени.

# 692
Разбира се, че тези хора принципно не са за пример. Най-вече заради липсата на семейно планиране, това ми направи най-лошо впечатление, защото говори за безотговорност. Тези неща трябва да се обмислят, да се простираш според възможностите си, за да можеш да осигуриш добро бъдеще, поне според мен. Иначе таткото е голям ентусиаст да бачка здраво, но колко да бачка точно, за да издържа 8 души, а в бъдеще искали да станат и 10?!? Паднах. Grinning Светът се е променил, не е като едно време, както казахте - още един черпак вода в тенджерата, когато не е било проблем да имаш и 12 деца - още работна ръка на полето. Сега всяко дете изисква извънкласни занимания, техника (телефони, лаптопи, таблети), дрехи, уроци, университети..., списъкът е безкраен. За мен е немислимо да има качество на грижата при такова количество деца, но дано да се справят все пак и да са щастливи хората. Желая им успех! Simple Smile

# 693
  • France
Имала съм клиенти 2 семейства с наистина много деца. Първото бяха 5-6, второто не знам точно, може би 7-8. Бели и спретнати французи-католици. Най-големият плюс е за децата. Научават, че не са единствените на света, от много рано имат семейни задължения и се научават на отговорност, споделеност, комуникация... ММ е израствал в подобно семейство с над 20 първи братовчеди. Има страхотни спомени от детството. Хубаво нещо са големите семейства. Ако имахме поне малко помощ щяхме да си имаме поне още едно.

# 694
И аз не разбрах какво му е лошото да си скъпо платен наемен работник?! При това ‘скъпо платен’. Виж, ако си ‘ниско платен’, вече е по-кофти. В крайна сметка, повечето сме наемни работници, началниците от всякакъв вид са по-малко и тяхната не е никак лесна.

Въпросът е, че като имаш добро образование, имаш избор. И добро образование съвсем не значи ‘частно’ и ‘скъпо’, но понякога така се получава. Изобщо нещата по отношение на училището са много индивидуални и зависят не само от родителите, а и от самото дете.

+100 Wink

- Скъпо платен наемник е най-доброто според мен. Имаш високи доходи и висок стандарт, но имаш и свобода, а рискът е за сметка на работодателя. Имаш и адреналин и гъдел, ако въртиш стотици милиони или милиарди, но ако нещо се обърка или прегориш си вземаш шапката и толкова. А собственикът няма тази свобода. Затова собственият бизнес е най-доброто само за хора със силно его, искащи да командват, да управляват, да се открояват и да изпъкват. И да, на повечето хора не им липсва чак толкова, че нямат яхта самолет и дворец.

- Именно това е целта на образованието - когато детето застане на стартовата линия на самостоятелния живот да има избор. И пак (да уточня, че говоря за поне преди десетина годинки) доброто образование когато аз съм имала допир с него изобщо не беше задължително да е частно. Даже примерите ми са, че тези с държавно май се оправят по-добре накрая. Защото пилците се броят наесен и колко добро е било едно образование не се определя от това колко креативно се преподавала таблицата за умножение, как отрано се учел език и колко малък бил класът, а от крайния резултат. Чак когато човек изкласи от образованието и започне работа вече може да прецени дали и колко си е струвало това образование. Другото е самозаблуда, че щом си плащаш, значи непременно е супер.

# 695
Познавам родители, които заплашваха детето си с "Ако не слушаш, ще те пратим в държавно училище!!!" и то изпадаше в див ужас и рев, че ще го махнат от частното елитно училище, нищо, че името си трудно пишеше без правописна грешка. Та... да, скъпото не значи непременно качествено.

# 696
  • София
Имахме на времето една учителка по физика. Тя преподаваше в няколко училища едновременно, едното частно. Разказваше, че не им дават да пишат оценки по-ниски от 4. Ако ученикът не е доволен от получената оценка, я пишели в тефтера само с молив и трябвало следващият път пак да го изпитат. За какво говорим изобщо...

# 697
  • France
По мое време ходеха в частни гимназии само тези, които не са успели да влезат в езикова. Дори цената не беше чак толкова уау.

# 698
Това да не е бил репортаж за да покажат колко лесно се гледат 6 деца, че белким и ние се навием да раждаме повече. Така де нали населението намалява, трябва да се ражда.

# 699
Познавам родители, които заплашваха детето си с "Ако не слушаш, ще те пратим в държавно училище!!!" и то изпадаше в див ужас и рев, че ще го махнат от частното елитно училище, нищо, че името си трудно пишеше без правописна грешка. Та... да, скъпото не значи непременно качествено.

Аз заплашвам моето, че ще го пратя в ‘пансион’ и понеже детето е по-добре с френския, отколкото с българския, а на френски звученето на ‘затвор’ и ‘пансион’ е доста близо, то ме пита ‘ще ме пратиш в затвор ли?’ 😹

По мое време единственото платено беше АК. Баба ми го беше завършила и много държеше да уча там, ама не ме приеха. Отидох във френската по случайност и не с особен ентусиазъм, но с днешна дата съм доволна как се развиха нещата.

# 700
Нашето дете би го уплашила тази алтернатива да е домакиня с две-три деца у дома Simple Smile Или да живее в стая с братя и сестри сега. Wink

По мое време ходеха в частни гимназии само тези, които не са успели да влезат в езикова. Дори цената не беше чак толкова уау.
+1
Но все пак времената са различни.

Мога да дам примери и с други семейства, но избрах ютюбърите, защото масово ги познавате като история и е лесно да се обсъждат принципни позиции с такова онагледяване. Принципно можем да разгледаме истории и на съфорумници с повече деца, но не е това идеята на темата.

# 701
Най-големият плюс е за децата. Научават, че не са единствените на света, от много рано имат семейни задължения и се научават на отговорност, споделеност, комуникация...
Съгласна съм. Научават се на много неща вкл. как да решават конфлитни ситуации, да се поставят на мястото на другия, да си помагат, да се съревновават, да споделят място, предмети, идеи и др. Моите познати, израстнали като единствени деца /без да са представителна извадка!/, от малки и като големи са свикнали да разчитат на родителите си за всичко и не се напрягат излишно, не се реализират, носят се по течението.
Сега всяко дете изисква извънкласни занимания, техника (телефони, лаптопи, таблети), дрехи, уроци, университети..., списъкът е безкраен...
Чак пък да е безкраен списъкът, няма нужда. Дом, дрехи, храна, добро образование. Даже според мен е вредно да имат всеки последен писък на техниката, джажджи, плейстейшъни и таблети.

# 702
Най-големият плюс е за децата. Научават, че не са единствените на света, от много рано имат семейни задължения и се научават на отговорност, споделеност, комуникация...
Съгласна съм. Научават се на много неща вкл. как да решават конфлитни ситуации, да се поставят на мястото на другия, да си помагат, да се съревновават, да споделят място, предмети, идеи и др. Моите познати, израстнали като единствени деца /без да са представителна извадка!/, от малки и като големи са свикнали да разчитат на родителите си за всичко и не се напрягат излишно, не се реализират, носят се по течението.
Сега всяко дете изисква извънкласни занимания, техника (телефони, лаптопи, таблети), дрехи, уроци, университети..., списъкът е безкраен...
Чак пък да е безкраен списъкът, няма нужда. Дом, дрехи, храна, добро образование. Даже според мен е вредно да имат всеки последен писък на техниката, джажджи, плейстейшъни и таблети.

И аз така си мислех за техниката. После дойде ДО. За да не си разваля поне очите на малки екрани и за да е по-мобилен, купих таблет. Това беше в края на 2020 г. Слава Богу, ДО при нас е сведено до минимум.

След един месец през лятото в България по хотели, където се запозна с много деца на неговата възраст и малко по-големи, не знам дали си подобри българският, но определено беше светнат за всички влогъри, блогъри, Нинтендо, майнкрафт, Роблокс и плейстешън и подобни. Отделно че и с тукашните приятели помежду си започват да говорят по тези теми. Така че баба и дядо му подариха за Коледа Нинтендо. С моята благословия, разбира се, но ми костваше много усилия да се преборя със себе си и да се съглася на това.

А списъкът с нуждите на децата е много индивидуален. За мен той е един, за съседката - съвсем различен.

# 703
Видях го това семейство с 6 деца, чак свежи не ми изглеждат. Някакси малко фалшиво ми дойде дори. И това, че искат още деца сякаш на момента им дойде да го кажат.
Много хубаво семейство са, ама родителите не ми изглеждат много зрели. Как го мислят с 6 деца и евентуално още 2?! в 2 стаи в общинско жилище? Бащата сега изнемогва и работи по 13-14 часа, а като поотраснат още малко и, ако се народят още 1-2?
И тук дори не става въпрос дали ще успеят да им осигурят скъпо образование, уроци и другите допълнителни неща. Те основните не успяват, като например легло за всяко едно от децата, не говорим за стаи дори. Нечовешко е просто.

# 704
Тези изказвания са обобщения все пак. Индивидуалните случаи в моето обкръжение показват друга тенденция обаче.
Единствените деца са много по-щедри, оправни, самостоятелни и независими, докато тези с две-три са постоянно подпомагани от мама, баба, държава или от партньор.

Тези расли без братя и сестри, с които да се съревновават, делят обич, ресурси и внимание са реално по-малко егоисти. Поне в моето обкръжение.

Показаното семейство с шест деца са типично маргинално семейство- осиновено дете и друго расло в голяма фамилия в недоимък и беднотия. Ако не им бяха осигурили жилище и ремонт, щеше да е съвсем друга картинката.

Общи условия

Активация на акаунт