Защо останахте с едно дете?

• 49 423
  • 984
  •   1
Отговори
# 810
  • France
Какво стоене вкъщи 2-3 години. Joy
Тук в щатите, майчинствата са максимум 12 седмици...и работодателя не в длъжен да ти го дава цялото. Sweat SmileSweat Smile
Във Франция е 16 седмици. Лукс Joy
По принцип не е проблем, особено ако живееш в провинцията, да намериш ясла/бавачка и до си продължиш живота по нормален начин. Затова и французите са шампиони по раждаемост с 2,3 деца на жена. Например аз се навих на второ, защото си правих сметката да изляза само в 6 месечен неплатен. Добре, че не знаех какво ме чака. Щях да си остана с едно дете.

# 811
Тук в щатите, майчинствата са максимум 12 седмици...и работодателя не в длъжен да ти го дава цялото. Sweat SmileSweat Smile

Любопитно ми е, след тия 12 седмици, какво се случва? Колко от жените реално се връщат на работа и колко напускат и остават на издръжка на мъжа си, докато детето поотрасне?
Ако жената се върне на работа как става гледането на детето? Целодневни ясли ли има, достъпни ли са, държавни или частни, или всеки сам си търси детегледачка?
Почти във всички развити страни е така.
Никой не пита  какво ще правиш, нито кой ще ти гледа детето.
Тези които не се връщат на работа не са много, ако е така жената  няма да е била на работата и преди това.
В повечето случаи се плаща частна ясла и гледачка при нужда.

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 10:14 от Alexslav

# 812
  • Пловдив
А това, че някой в безпаричие е решил да направи 3 деца пък какъв пример е? Мои близки са с 3 деца с разлика от по 2 години между всяко. И пари си имат и не са се спрели от излизания. Само за болестите съм съгласна ама това не зависи много от бройката, ние и с едно като сме все някой е болен, особено в периода на детската градина.
Ама ние сме така, 3 деца за 4 г и половина. Планирано. И приключихме с децата. Наскоро, преди 2-3 години, се замислих аз за 4-то, но мъжът ми е против. Не сме богати, изглежда никога няма да сме, но живеем стандартен средностатистически български живот. Пък даже и две не бяха болнави, не боледуваха никога и никъде. Едното ми разказа играта от болести.

# 813
Същото. 3 деца за 4 години, планирани. Сами си ги изгледахме и нито сме спрели да пътуваме, нито да живеем.
Но не рекламирам нашето семейно планиране за връх на правилността. За нас е, но за други не е. Хората сме различни. Имаме различен физически, финансов и емоционален капацитет. Различни приоритети, житейски цели и принципи. Дори различно разбиране за щастие, ценности, морал, постижение, връх.

# 814
Ако се раждаха на 4г.и 5 бройки мога да имам. Бебешкия период ми е най-кофти, като си представя зъби, памперси и безкрайни обиколки с количката и се депресирам.

# 815
Нееее, децата никак не пречат на пътуванията, просто си купуваш камион, пълниш го с лекарства, памперси, резервни дрехи и тръгваш. И отиваш на някое райско място и цял ден стоиш по площадките, ако имаш късмет да не търсиш лекари.
Няма да влизам в подробности на тази тема. Аз за себе си казвам, че би ми било трудно и виждам как на хората около мен им е трудно. Да обяснявате, че живота с три деца е лесен като песен е абсурдно. Който е достатъчно смел да пробва.

# 816
Не всички деца боледуват, че да се мъкнат чанти с лекарства. Памперси има навсякъде, дали ще ги мъкна в багажа или просто ще купя от там, където сме е едно и също.
За мен проблема на едното дете е че като няма компания, трябваше да играем с нея. Ако е имало и други деца, не ни търсеше.
С две, три не знам как е ежедневието. Само виждам, че като се съберат толкова у нас става супер разхвърляно и винаги някой е гладен, но пък е забавно.
За трудно - такова може да е и с едно дете. Зависи от много неща.

# 817
  • nowhere
Хората сме склонни да мислим за луд всеки, който има различна житейския философия от нашата. На всеки животът се е стекъл различно и е формирал призмата, през която вижда света. Хубавото на времето, в което живеем е, че имаме избор за броя на децата.

Аз съм с две малки деца и бих родила още две, ако бях по-млада. Много трудно се гледат, но поне за мен това, което ти дават е несравнимо с нищо друго. Сърцето ми никога не е така пълно, както когато ги виждам да си играят заедно.
Аз не разбирам хората, които искат само едно, но не съм в обувките им. Никой не е длъжен да се обяснява на друг за изборите си.

So Lucky, добре, че си видяла това видео на американката с 10 деца, че да се убедиш, че не съжаляваш, че си с едно дете. Странна аргументация.

# 818
Какви камиони с лекарства? Децата изискват много багаж до към 3-тата си година, за това питах второто все бебе ли ще бъде, няма ли да порасне? Joy Сега като ходим някъде, аз имам много повече мой личен багаж отколкото дъщеря ми. Слава Богу, лекари никога не сме търсили на почивка. Но то и без нито едно дете може да се наложи.
Който има желание да пътува с едно, ще пътува и с две.

На мен пък бебешкия период изобщо не ми пречи, аз щях да имам три ако ми ги дадат готови родени, само да има кой да ги износи и роди. Гледането не ми тежи. Трудно се навих на второ заради бременността и раждането и това ще е причината да не се навия на трето.

# 819
  • Sunshine state
Всеки си гледа от собствената камбанария - абсурд да тръгна да се забавлявам навън с приятели или да ходя по почивки с две малки деца, това няма да в почивка за мен. После да ги заведеш на едно заведение, дето се вика, нали ги виждам как търчат след тях.

# 820
Точно тази с 10-те деца, за 10 г., мяркала съм я в Инстаграм и оставам с впечатление, че с мъжа й са част от някаква църква.

# 821
  • France
Нееее, децата никак не пречат на пътуванията, просто си купуваш камион, пълниш го с лекарства, памперси, резервни дрехи и тръгваш. И отиваш на някое райско място и цял ден стоиш по площадките, ако имаш късмет да не търсиш лекари.
Joy искрено ме разсмя.
Няма какво да си кривя душата, съвсем различно е с деца. Багажа е най-малкият проблем. Резервираме или къща, или апартамент, така че имаме на разположение поне пералня, а в по добрия случай и сушилня. Но децата стават между 6 и 30 и 7 часа, а в 9, ако не си ги извел, пощръкляват. Трябва дневната програма да не е много амбициозна, защото се уморяват, а в 11 и половина вече са гладни. В 12 реват от глад. Дори и да си вече в ресторанта и да чакаш поръчката. Следобед имат нужда от почивка, а малкият и от дрямка. Хубавото е че между 8 и 30 и 9 - заспиват и ние можем да си поприказваме и видим. И това ако няма инциденти. Докато без деца е фриииииийдъм.

# 822
Като ви чета и ме е срам да споделям, как обиколих света с две деца от бебета. Нищо не ми е тежало, нито съм го приемала така драматично. Страхотни спомени имаме.
От смяната на наакан памперс в самолетната тоалетна, през закъснели с часове полети и две деца, до каквото се сетите - изнервени, гладни деца по границите. Нещата не са само розови.
Но това нито ни е спирало, нито ни е тежало.
Пътували сме и с приятели и техните деца. Още по-голяма "забава" е. Не бих заменила тези спомени за нищо.
Обожавам всичко това - памперси, чакането, решаването на проблеми, съобразяването с другите и т.н.
Въпрос на мироглед и отношение към ситуациите.

# 823

Любопитно ми е, след тия 12 седмици, какво се случва? Колко от жените реално се връщат на работа и колко напускат и остават на издръжка на мъжа си, докато детето поотрасне?
Ако жената се върне на работа как става гледането на детето? Целодневни ясли ли има, достъпни ли са, държавни или частни, или всеки сам си търси детегледачка?
Връщат се на работа, естествено.
Има т.нар. дей кеър, там взимат бебета от 4-6м възраст. Майките се цедят, ако имат кърма носят със бебето, ако не, формула. Не са държавни, тук държавно е чак основното образование.
Ако бащата печели добри пари, майката може и да си остане вкъщи няколко месеца безработна, но като цяло децата не им пречат на работата. Средно семейстяата са със по 3.

# 824
Напълно подкрепям мнението на Нина1204. И аз съм човек , да се развивам, уча, да се грижа за себе си, да пътувам, да се забавлявам. Още едно или повече деца просто ти отнемат младоста и времето.  
Какво излезе - майките с 2 и повече деца не се развиват, не учат, не се грижат за себе си, не пътуват, абсурд да се забавляват...
Хайде малко по-сериозно. И на работа може да се ходи, и на масаж, и на спорт, и на екскурзии в чужбина. Но най-хубавото време за нас е това с децата. А за младосТТа - точно те наистина я връщат и поддържат. А общуването помежду им никой друг и нищо не може да им го даде и пресъздаде. Тъжното е колко бързо порастват.
Въпрос на нагласа и гледна точка. Не е нужно някой насила да ражда и в крайна сметка всеки си живее с изборите и решенията.

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 18:45 от faviana

Общи условия

Активация на акаунт