Дискова херния - 20

• 87 759
  • 728
  •   1
Отговори
# 315
Ми, то направо ми звучи като здравословен начин на живот. Като не бързаш и стрес нямаш. Колко време продължи острата фаза при теб и кога включи физиотерапията и санаториум?

# 316
Близо два месеца не можех да стоя дълго време изправена, седнала. Повечето време лежах. По съвет на физиотерапевт следвах правилото един час лежа , 15 мин.раздвижване. После нещата започнаха да стават по- добре, но поне 6;7 месеца имах болки и ограничени движения.
На вторият месец започнах с леки упражнения и ходене пеша, което увеличавах като времетраене и разстояние. Физиотерапия направих след шестия месец, заради ковида. Санаториум също тогава.
Забравих още нещо , което промени хернията този път в стайлинга ми Grinning
Спрях да нося токчета, или ако сложа е за час, макс два. На хернията никак не и харесва да съм елегантна на ток Joy

# 317
Мдаа, и аз забравих за високите и тънки токчета.
И ортопедични стелки сложих, страшно са ми удобни.

# 318
  • София
Привет. Аз писах в темата за оплакване ,  но ще попитам тук, защото виждам колко много неща знаете. При мен проблема е следния - нощни болки.  През деня почти няма болка, даже изобщо, но нощем като ме почне до сутринта не мога да заспя. Това е вече месеци. Имах период преди около месец, в който ми се схвана и десния крак до състояние в което не можех да мръдна изобщо. Тогава отидох на невролог. Не съм за скенер каза. Изписа  ми Манитол с Дексаметазон, Алмирал мускулно, Милгама хапчета. Това за пет дни, после ако ме боли Би профенид. Острата болка мина, но тази нощната си остана. Ще го търся пак лекаря в по,че беше отпуска , но исках да се ориентирам възможно ли в тези симптоми да е дискова херния? Аз за доста по лоши неща си мисля....

# 319
Пробвала ли си да сменяш позите като спиш и да видиш дали намалява болката?

# 320
  • София
О, да. Въртя се, пробвам. Накрая, призаран, ако успея да заспя то е изправена в леглото с много възглавници и една малка под "чупката" на кръста.

# 321
Елена, на мен месеци преди да крахна, редовно ми се схващаше целия кръст докато спя (през деня нямах никакви проблеми), така че не можех да си вдигна таза от леглото, за да се завъртя. Ако още тогава му бях обърнала внимание, може би нямаше да се стигне до сегашното. Помислих си, че е от матрака и си потърсих нов матрак. С новия матрак това схващане нощем отшумя, но почна да ме наболява вече кръста денем. "Не си за скенер" е абсурдно изказване от лекар. "Не си за операция" е приемливо изказване, но "не си за скенер" - не! Отиваш и си правиш скенер на частно. Аз съжалих, че не направих така, ами ползвах болнична пътека за целта. Този който ти прави скенера ти го и разчита. На практика невролога гледа неговия разчет. Не губи време за да разбереш какво ти е. Колкото по-рано разбереш, повече можеш да се предпазиш.
Иначе, прави впечатление, че назначената терапия за 5 дни е напълно адекватна.
Ти как усещаш болката през нощта - странично, двустранно, пулсиращо, стягаща, като тежест, пронизваща? Опиши я малко.

Момичета, вие освен перорално ПВ, с някакви мазила мазахте ли се, през острата фаза? А, някоя от вас приемала ли е Аркоксия (Ротирокс, Костарокс)? Чета, че това било най-доброто и скъпо противовъзпалително/обезболяващо с 24-часов ефект. Приема се само веднъж дневно.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 12:02 от amy_nka

# 322
  • София
Дългите нощи, в които не мога да заспя се опитвам да анализирам болката, за да мога и максимално коректно да я представя пред лекаря. И въпреки това е доста странна, не е пулсираща и не е остра, пронизваща,  може би само когато се опитам да легна става пронизващо. Иначе е по скоро тъпа и постоянна,  не е концентрирана в една точка, понякога дори е усещам поясно около цялото тяло. Ще видя къде ще му излезе края. Чудя се направо скенер ли да правя .... какво трябва да кажа, на гръбначен стълб просто без да казвам на кои отдел, така ли?  После вече да търся добър невролог в София или Плевен. Или първо да ида на невролог и да ме насочи той към скенер.

# 323
Скенер не може ли по каса?
Имайте предвид, че не винаги се вижда всичко на скенер, и по добре да си запазите парите за евентуално ямр по нататък, ако се окаже, че от скенера няма полза.

# 324
Ами, ако невролога ти е казал "не си за скенер", това означава че или ти си го пускаш или отиваш при друг. Но това ще отнеме време. Ново направление чак след месец ще вземеш. Ето това трябва да кажеш: скенер на три нива на гръбначен стълб (от L3 до S1). Това е лумбална и сакрална област (лумбо-сакрален пояс).

# 325
  • Козлодуй
Мажа с много обезболяващи лекарства и през острата фаза и сега - без тях не мога да мръдна ползвам Фастум гел на първо място, Иботоп, Волтарен форте с последния сутринта намазах барабана на ултразвуковия си апрат и се опитах да се масажирам сама защото съпруга ми ме маже обикн. но сега го нямаше. Ултразвуковия апарат който ползвам е такъв - https://apteka.framar.bg/30049771/%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0 … D0%B0%D1%82%D0%B0
Преди да го купя се консултирах с физиотерапевтката си и тя ми каза как  да го ползвам и, че техния стационарен е със същата мощност така че това наистина ме облекчава - на санаториума не си бях взела апарата защото там си имат но започна да ме боли пак и пак зпочнах процедури с него. Правят се 10 дни и се почива. Ако боли пак се правят 10 дни Simple Smile

# 326
  • Другата България
Ами, ако невролога ти е казал "не си за скенер", това означава че или ти си го пускаш или отиваш при друг. Но това ще отнеме време. Ново направление чак след месец ще вземеш. Ето това трябва да кажеш: скенер на три нива на гръбначен стълб (от L3 до S1). Това е лумбална и сакрална област (лумбо-сакрален пояс).

Понятие "лумбо-сакрален пояс" няма.
Има лумбосакрална област, която обхваща част от лумбални и част от сакрални прешлени, а по-точно прешлени L4-S1.
Не лумбална и сакрална област, а част от нея.

Елена, като почти градска ще ти кажа, че нито при вас, нито при нас няма къде да отидеш /читав невролог имам предвид/. Самата аз съм го извървяла този път преди много години, от около 15 съм с две ДХ, но се научих да съжителствам с тях и да си ги отглеждам, защото иначе няма начин. Не казвам, че ти си с такава диагноза, но трябва да направиш образно изследване, за да се назначи съответното лечение въз основа на него. Аз бих направила ЯМР, на него имам повече доверие, а и облъчването е по-малко. Ако е само за скенер, на ЛС ще ти пиша след малко, но само за изследването. За лекар не се наемам, Плевен или София, еднакво близко са ти.
Имай предвид, че в горещото и променливо време тези заболявания се обострят, така че и това, което описваш е възможно да е в резултат на него.
Моят скенер е на лумбален отдел, на целия, обхваща и първи сакрален.
Никаква сметка нямаш да набутваш едни пари и да снимаш само три прешлена, ако ще го правиш без назначение от лекар. Затова първо потърси мнение, това бих те посъветвала.
Сега ще ти пиша ЛС.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 15:06 от Не се сърди, човече

# 327
  • Козлодуй
Merri_An, моля пиши и на мен защото мен искаха да ме пращат в Лом на скенер обаче много лош пътя а мен ме боли да седя в кола и да друса и не можах да го направя изобщо седенето в кола е изпитание за мен - огромна болка въпреки че си взех за извивката на гърба поставка

# 328
Вземете си ново направление за невролог и после в София. Нека някой препоръча добър такъв, аз ходя по ДЗО и съм сменила няколко. Целта е да ви насочи към подходящо изследване, скенер или ЯМР, за диагностика и правилно лечение. За ЯМР може да пробвате по здравна каса, но малко повече се чака.

# 329
  • Другата България
Merri_An, моля пиши и на мен защото мен искаха да ме пращат в Лом на скенер обаче много лош пътя а мен ме боли да седя в кола и да друса и не можах да го направя изобщо седенето в кола е изпитание за мен - огромна болка въпреки че си взех за извивката на гърба поставка
Писах ти ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт