За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 88

• 24 024
  • 782
  •   1
Отговори
# 75
Имало някакви методи за изправяне на краченца . Някой нещо по въпроса ?че ще имам мома с такъв ген ?
Мели, каква е идеята да не ги къпят с дни ?
Да питам, на вашите бебчета кога им се "изправиха" крачетата?
Моят е на 7++ и все още са му леко криви в долната част. От раждането има значително подобрение, но се чудех кога да очаквам да станат правички.

# 76
Леля ми ражда в Англия преди 3 години,естествено раждане. Изписаха ги на втория или третия ден. Бяха и казали първата баня да в след 10-тия ден. Не разбрах какъв е смисъла, ама наистина тогава изкъпаха детето за първи път.

# 77
Мисля, че крачетата не трябва да се пипат. Повиването, дето едно време бабите са стягали крачетата на бебетата отдавна е отречено като практика и даже е вредно.
Бащата на бебето днес го е извел за половин час с една плетена шапчица на главата прк минус един градус. Аз обикновенно слагам и качулката на космонавта. Много се притеснявам, че ще настине.

# 78
Имало някакви методи за изправяне на краченца . Някой нещо по въпроса ?че ще имам мома с такъв ген ?
Мели, каква е идеята да не ги къпят с дни ?
Да питам, на вашите бебчета кога им се "изправиха" крачетата?
Моят е на 7++ и все още са му леко криви в долната част. От раждането има значително подобрение, но се чудех кога да очаквам да станат правички.
Естествената поза на крачетата на бебето е да са изкривени, а не прави - опитите за изправяне са вредни. По-добре оставете детето да се развива, около прохождането започват да се изправят.
За гена за криви крачета нямам какво да кажа Simple Smile
За къпането - и в болницата, в която раждах аз, къпеха бебета веднъж на 2 или 3 дена, не съм сигурна колко точно. Новородените по принцип не се цапат кой знае колко, освен ако не повръщат много и - разбира се - дупетата. Пълното къпане всеки ден гледам, че на запад го отричат, въпреки че ние си къпем нашето всеки ден. Кожата се изсушава така, обаче. Като се роди бебето, ще си прецените как искате - ако има проблеми с кожата например не е добре да се къпе супер често. За някои бебета къпането е по-скоро ритуал преди заспиване. Всякакви има. Simple Smile

# 79
  • София
Естествената поза на крачетата на бебето е да са изкривени, а не прави - опитите за изправяне са вредни. По-добре оставете детето да се развива, около прохождането започват да се изправят.
За гена за криви крачета нямам какво да кажа Simple Smile
Баща ми е бил с криви крака и майка ми е решила, че нейните деца ще наследят гена. Попивала ни е както баба повелява - яки и стегнати въжета върху пелените. Сутрин винаги сме били разповити.
Аз и брат ми нямаме криви крака, но това едва ли е от повиването.
Когато се роди братовчед ми, 80+ набор, го повиваха по този метод. Кошмар беше за бебе, майка и присъстващата братовчедка.

Моят син в родилното го попиваха, но пелената на краката беше напълно свободна, т.е. получаваше се нещо като чувалче.

# 80
Момичета, възможно ли е на почти 3 месеца да почнат колики? Не знам какво става със сина ми, на 6.02 прави три месеца. Колики не е имал, абсолютно убедена съм. Но от два-три дни пищи в съня си, заспива трудно и пищейки и ритайки с краката. Давам му само пробиотик с витамин д - Ваяд3 (Waya D3), приятелка ми прати колийфилд, но нашта педиатърка твърди, че и двете са пробиотик и ще объркам детето. Обаче в съдържанието на колифилд пише, че е ензим, а не пробиотик. Не знам дали все пак да почна да му давам. Иначе почнах чай от копър да му давам, пръцка си без проблем, запек няма, коремът му не е твърд и не е да реве по 3 часа както пише в нета, обаче се мъчи.

# 81
Дух,да не са зъби?На моя позната детето на 4 месеца имаше три зъба .Това пищене в съня на зъби ми прилича май.

# 82
Viola , действително мъжът ми има други две деца -момче и момиче . Той е с криви крака . Децата също , при момичето много видимо и силно изразени . Затова и аз очаквам моето момиченце да е . Дано греша . Просто търся някакви превантивни мерки .

# 83
О, нямам никакво намерение да пипам крачетата. Ако до 1 - 1.5 годинки не се изправят ще се консултираме с ортопед.
Сложно е, смятам, че когато нещата се наблюдават и мерките се вземат на време, дори да има някакво изкривяване, то може да бъде коригирано. Задължително обаче под контрола на специалист, а не на принципа какво е правила бабата, лелята, приятелката и съседката. Simple Smile

# 84
Дух,да не са зъби?На моя позната детето на 4 месеца имаше три зъба .Това пищене в съня на зъби ми прилича май.
Възможно ли е? Как да разбера?
Иначе вече и шишето с мляко бута, храня го на по два пъти през 30 минути

# 85
Не знам как да разбереш,но е възможно.При всяко дете е различно,нашата мрънка няколко часа и зъба избива и аз така разбирах.За отказ от храна също съм чувала.Може и да не съм права,де.За колики ми се струва късно обаче.

# 86
  • Германия
Тук твърдят, че верниксът съдържа полезни бактерии за бебешката кожа и я предпазва от ''вредните''. То добре ама има бебета, които се раждат с много дебел слой верникс. Незнам какво става с тях. Моята почти нямаше, може би защото преносих.

# 87
Изтървала съм темата за раждане.. ТеоМ83, къде ражда?

Аз раждах АГ Варна - вип, след ремонт. Тоалетната беше много тясна, едва се завърташ да си затвориш. Другото е ок. Бях толкова паникьосана как ще родя, че тотално забравих да обсъдя как стоят нещата след като извадят бебето. И още ме е яд как се стекоха обстоятелствата. Имам чувството, че само чакаха да излезе бебето и веднага да срежат пъпната връв. Веднага го взеха да мерят и теглят. Даже не ми го показаха. Трябваше лекарката да им извика да ми я покажат, докато ме шиеше 30минути. Единствено предварително бях казала, че искам още от раждането да сме заедно. Обаче лекарката каза, че било много трудно раждането и да съм си починела. Та на другият ден щели да ми я донесат. Видях я за много малко, дадох й 2-3 минути да суче. Яд ме е каква патка съм била.. къпят ги всяка сутрин. Никой не дойде да погледне правилно ли я кърмя. Всеки идва и ти ръси колко минути на едната, колко на другата да стои; и ти стискат гърдите да видят имаш ли мляко/коластра. Че и те вкарват в допълнителни филми за контролно теглене. Лекарката назначи да ми носят добавка, ама аз инат - само един път дадох и ми беше много гузно. От неправилно поставяне ми стоеше на циците повече от час. Единствено старши педиатъра, който минава преди изписване ми даде ценен съвет - искаш ли да кърмиш, не трябва да ползваш биберони, силиконови протектори, шишета. Май си платих ВИП-а само, за да си стоя сама в стаята :/
На скоро четох от акушерка, че с тая слуз дето се раждат бебетата е много полезна за кожата им и за адаптацията им към външният свят. Верникс май се наричаше. Ако някой успее да се договори да не го къпят бебето в нашата мила страна - евала!
Бих искала на следващо раждане - да срежат пъпната връв, чак след като побелее и всичко изтече към бебето; веднага да го поставят върху мен и никаква баня! Надявам се някой ден така да протичат всички нормални раждания във всяка една болница. Simple Smile
Едитвам: в София намерих, че има такова частно родилно - Зебра! Там може в каквато удобна за теб поза да раждаш, дори и водно раждане, с присъствие на таткото и дула при желание. Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 14:37 от Miya_73

# 88
  • Германия
Мия, в Германия раждах.

Синът ми пък изобщо не го изкъпаха в болницата, чак на 7-8 ден с акушерката го изкъпахме вкъщи. А преди 4 години дъщеря ми в същата болница я по изкъпаха на чешмата на втория ден.

Смята се че понеже кожата на новородените е много тънка и липсва защотния слой, който имаме ние, това което е по кожата им (верникс) при раждането я подхранва и предпазва в първите дни и затова не бива да се къпят.

# 89
След 1.5 год , навременни ли биха били мерките ?
О, нямам никакво намерение да пипам крачетата. Ако до 1 - 1.5 годинки не се изправят ще се консултираме с ортопед.
Сложно е, смятам, че когато нещата се наблюдават и мерките се вземат на време, дори да има някакво изкривяване, то може да бъде коригирано. Задължително обаче под контрола на специалист, а не на принципа какво е правила бабата, лелята, приятелката и съседката. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт