Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 319
  • 779
  •   1
Отговори
# 525
  • SF
Адвенчър, ако не те задържа нищо, освен работата, за какво ти е имот в София? Отиваш си в родния град, работиш дистанционно и не идваш в София. Забавления или заведения, или посещения на културни обекти не те вълнуват явно. Ако имате наоколо и планина за разходки, идеално. Евентуалната половинка, обаче, не се знае какво ще каже по въпроса. Но докато я няма, решението си е твое.

Ако Адвенчър не желае никакво бъдещо развитие, може. И ако животът му не е само ходене на работа.
Деца, училища, музикални педагози, спорт... Но говорим за спорт като спорта - да тренира в отбор художествена гимнастика, плуване, волейбол, фигурно пързаляне, балет, а не да си прави разтяжки и клекове на двора. Смятам, че социалният живот ще се върне и Адвенчър ще трябва да пътува 2 часа за едно кино с едно гадже след работно време. Да не стане така, че да му се отходи?
Не е по темата, но ми стават интересни тези съвети за отиване някъде надалече.
Пример от днес: непредвидено ми се наложи да отида до банката. Добре, че не се намирах в Етрополе в този ден. Например.

# 526
  • София
Не съм нов в темата и преди сме коментирали, че имам къде да живея на около 30 км от София. За сега не мисля да се включвам в националния по гимнастика Grinning .

Надявам се да се шегуваш за това с банката. В по- малките градове си имат всичко и  даже е по- достъпно, защото винаги може да паркираш и няма толкова много хора.

# 527
  • SF
За банката беше само пример. Снощи късно се оказа, че трябва да отида в определен клон. Но остави го това - не е животоопределящо.
В някои най-малки места няма не само (избор на) банки, ами и лекар, и аптекар няма. Виж, споменах бъдещи намерения, деца, курсове, техните балети и техните езикови гимназии. Щом си се изучил и не мислиш да спортуваш художествена гимнастика, значи там ти е мястото.
Аз исках въпросът ми да звучи малко по-обобщаващо, включващо повече семейства, които не правят само "ходене на работа". Ако няма да тренираш художествена гимнастика, какво ще кажеш за бокс? А за театър и бар с приятели? С алкохол? Или и това повече няма да правиш?

# 528
  • София
Споко, 40 мин мога да карам до София за каквото ми трябва. Това със заключенията и обобщенията е малко прекалено. Всеки има различни приоритети и прави различни компромиси. В случая споменах за временно решение, което намирам за удачно в моя случай и би ми дало възможност да чакам и НС. Прекарах си зимата в апартамент, който се отоплява доста трудно, няма добри условия за работа от вкъщи и не ми е никак уютно. Никога не съм го наел с идеята, че ще съм затворен тук цяла година Simple Smile . Така че за мен топ 1 приоритет е да е приятен апартамента в момента. Аз не виждам скоро да приключи положението. Не съм тръгнал да мисля за деца, а и не се отказвам от търсенето си в София.

# 529
Всичко, което гледам е ново строителство, на газ. И нямам никакъв опит с газ и котлета. Нито знам цени за първоначалното оборудване, нито за след това месечните сметки. Даже мслко ме е страх.
Голяма глупост ли е да се купи жилище в газифициран район и да се сложи бойлер и климатик?
Като чувам как хората нямат желание да ги поддържат по график, започвам да мисля че е глупост, да. Да го мислиш всеки ден дали на съседа му е изправна инсталацията и на какво мирише във входа 🙄

Влизам пак и виждам дупката в тавана на кухньохола и питам да се качим. При което брокерът ми каза, че достъпът до 2рия етаж и останалите 2 тераси са отговорност на новия собственик и не може да се качим. Няма стълби. Flushed Smiley

Нищо странно, дори е по-добре, можеш веднага да си сложиш каквито стълби искаш, ковани, вити, резбовани,  пързалка ако ти харесва също може.

# 530
това в България ли е? Ако е така, не виждам кой ще го купи.

# 531
Да препоръчваш на млад човек с добро образование и професия, които позволяват дистанционна работа, ерго се предполага, че са модерни (така да го нарека), да се върне в малкото населено място, ми се струва доста странно.
Адвенчър, да си кажа и аз мнението - не зацикляй на тази екстремна ситуация в момента, тя свършва или скоро ще свърши. Не пречи да спестиш парите от наем, но не и с идеята за постоянно завръщане в родното място. Жилище в София търсиш по егоистични причини (в добрия смисъл на думата), а не за да стимулираш пазара на недвижими имоти. И семейство ще създаваш един ден не за да подобряваш демографската структура на населението, а защото имаш ти лично нужда от това. Продължавай да търсиш твоето жилище, ще го намериш, ако не се откажеш. Просто като влезеш и ще разбереш, че е твоето.

# 532
Защо като се каже малко населено място си мислите за някакви села, в които живеят само пенсионери и в които няма нищо. В повечето градове с население 10-20к души си има и заведения, паркове, банки, често и спортен клуб и магазин от голяма верига. И млади хора от немалцинствен произход също има.
Ясно е, че след 18-20 годишна възраст не е добре да живееш с родителите си, но такива случаи има не само в малките, но и в големите градове.

# 533
Всичко, което гледам е ново строителство, на газ. И нямам никакъв опит с газ и котлета. Нито знам цени за първоначалното оборудване, нито за след това месечните сметки. Даже мслко ме е страх.
Голяма глупост ли е да се купи жилище в газифициран район и да се сложи бойлер и климатик?
Няма от какво да те е страх, цяла Европа масово е на котлета, повечето на газ.
Не излиза толкова евтино както, ако има ТЕЦ, съпоставимо на цена е като  ток+климатик, но е по-комфортно с газта.
Водата също ти се загрява през котлето и нямаш ограничения като с бойлера.

Първоначално котлето е сума, няколко хиляди, но и един климатик не е евтин, но пък с климатика ще имаш и охлаждане лятото, а с котлето не.
След първите 1-2 години котлето има нужда от профилактика, но не е скъпа, но и климатиците имат и като цена е идентично, примерно 80-100лв  на година.

Лично аз бих избрал хубав подов климатик пред този избор, но само защото лятото ще имам охлаждане
Иначе от гледна точка на комфорт, газово котле и евентуално някакъв по-евтин климатик за лятото, понеже за охлаждане няма нужда от скъп.

# 534
Мандаринка, Не виждам нищо странно. Младите хора са различни, както и старите. Мен с топ не можеш ме мръдна от София, пък съм стара. Защо да няма и обратния случай? А и е въпрос на лична ситуация и компромиси. Ако живеех в това, което Адвенчър описва, и аз вероятно щях да искам да се махна възможно по-скоро.

Адвенчър, ако имаш среда в София и излизате редовно, и ако обичаш да се разхождаш в центъра, преселването извън София ще е проблем. С кола ще дойдеш, но трябва да я паркираш, да я мислиш къде и колко време, а е и друго да излезеш от вас и пеш да си на любимите места.  За семейство и деца не коментирам, там ти си знаеш, засега не стои при теб, доколкото те чета. Но и да стоиш в това, което описваш, също е проблем. Та не знам кой компромис е по-приемлив за теб, ти си решаваш.
Това, че предпочиташ СС е проблем, защото предлагането на НС е много по-голямо, а хубаво СС там, където би ти харесало, излиза мвого рядко и цената му е доста над посочения от теб бюджет и то за ремонт. Разбира се, може да се появи, но трябва да чакаш и търсиш активно. Което ти си знаеш, както виждам.

# 535
  • София
Като погледна назад през годините, най-много съжалявам за 1-2 години прекарани по описания начин. Далеч от центъра (в предградие), повече време в път. Точно в такъв случай си счупих глезена в Канада. Бях решил да се връщам обратно в България. И исках да спестя колкото мога повече за период от около 1.5г. В центъра бяха скъпи паркингите (300$), пътувах с автобус. Автобусите бяха през 20 мин, температурата беше -20, а бях тръгнал в 7 сутринта за да изкарам едни 2 часа във фитнеса. Е, автобусът мина 2 мин по-рано от разписанието. Разтичах се да го хвана. Щеше да ми се развали тренировката ако изчакам следващия. Паднах с цялата си тежест на глезена си. Така и не разбрах, че има счупени костици, въпреки адската болка. Накрая хванах автобуса, но на каква цена. 5г бях инвалид. Докато не ме оправят най-добрите лекари в България. Костиците ми ги дадоха за спомен в едно шишенце.
Отделно от това, тия 1-2г са пълно отписване на социалния живот. Все едно, че спираш да съществуваш на ХХ години, и директно се телепортираш на ХХ+2. Като теглиш чертата, за един кирлив наем, определено не си е струвало.

# 536
Ти сериозно ли?
Не мога повече. Ако не беше живял в предградието нямаше никога шанс да си счупиш крака ли?
Ами в същия този фитнес в който ходиш, не можеше ли като бягаш да си счупиш крака?
Не бях се сещал, че някой може да изкара такива доводи.

# 537
  • София
Ако пътуваш от предградие едни 1час ДОПЪЛНИТЕЛНО с кола, още предварително ми беше известно, чисто статистически, че може да се случи инцидент. С кола, най-вероятно. Така че съм го предвиждал, да. Само дето съдбата ме изигра, и не беше каквото си мисля.
Хлъзването беше 100% заради скрит лед под снега. Буквално стъпих и полетях. И няма как да се случи точно по същия начин във фитнеса. Най-малкото, статистически няма нищо общо.

И да, признак на слаб ум е да не правиш сметка на тези статистики. Те са съвсем реални.
Едно е да въртиш 100к км за 10 години, друго е 1 млн км.

# 538
Адвенчър, мои познати се ориентираха към абсолютно същото-решиха да си напуснат квартирата, защото открили,че вече плащат висок наем спрямо наемния пазар,а жилището не им харесва.
В същото време търсят да купят,но освен,че са безумни скъпи, повечето са в строеж. Та решиха да е приберат в родния град,хем да не плащат наем,хем да поспестят още, а през това време да гледат за покупка. Но реалистично дори и  на акт 15 ще им трябва поне година преди да се нанесат, така че по-добре да са си вкъщи. Смятам,че това е много разумен избор. Но те са си двойка.
Запознах се и с друг амбициозен младеж от провинцията,при това страхотно курортно местенце,по което бих въздишала  - ами на човека му липсва средата там,иска в София или чужбина.

# 539
Счупеният глезен е само черешката на тортата, Танграта друго иска да каже. И е прав. Времето и нервите, изгубени в път, нямат цена. Но пък компромис винаги с нещо се прави, когато не си с неогрничен бюджет.

Виждам, че Адвенчър се люшка много,  ами нека опита в родното място, като поживее 1-2 години и ще разбере дали може така да съществува. Е да, ще ги зачеркне, ама какво сега, всеки експеримент иска време, а той е млад. А ако не е опитал, все ще го яде, че е било възможно. И не му струва нищо, най-важното, не е като експеримента да си купиш къща в предградията, да си продадеш всички имоти в града, за да го направиш,   и да разбереш, че не можеш така. Не че и това не се случa, но е далеч по-скъп експеримент.

Средата според мен ще му липсва, разходките из града също, но няма как. За мен такова решение е подобно на няколко години гурбет по чужбина, събираш парите и се връщаш да купиш в София.  По чужбина можеш да си живееш царски, ако си квалифициран и с добра заплата, не ме разбирайте погрешно, но тогава издухваш всичко и спестявания няма. Другият вариант е търси си друга квартира, по-хубава и на по-хубаво място. Който обаче не води до спестяване на пари, но пък осигурява по-хубав живот. Няма идеално решение.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 10:29 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт