Обсъждане на имотни обяви-20

• 39 799
  • 779
  •   1
Отговори
# 60
Факт е обаче, че не пишат много хора които са харесали обяви в непопулярните квартали. Обяснението ми е или че там има по-малко обяви и сделки съответно, или потребителите изпитват неудобство, защото очакват да прочетат "да, ама не е Лозенец......и всичкото там придружаващо го".
Пишат и още как. Писаха за х.димитър, за св троица, за надежда, за тези се сещам. И на тях не отговарям, защото нямам какво да кажа. Не съм като вас специалист по всички квартали 🤣
Тук човекът изрично попита и му отговорих. Не виждам причина да не отговоря. По темата е, за обява, в отговор на конкретно питане за сравняване на училища и квартали за деца. На когото не харесва, негов си проблем.

# 61
Попеа, що да не си специалист по всички квартали? Досега и за Дианабад, и за Драгалевци, и за Подуене и за Сухата река си се изказвала и все от лични впечатления и от разходки на място.
А конкретно по темата за Хиподрума, за 130 хиляди тристаен на добър етаж си е оферта за квартала, 51 е добро училище с уговорката, че не училището създава личността на детето, нужно е и още нещо, нужно е и усилие на родителя и възпитаване в уважение към ученето и учителите. С един минус обаче. В последните години ми излиза най-голямо замърсяване с ФПЧ точно в Хиподрума, непонятно ми е защо баш там.

# 62
Факт е обаче, че не пишат много хора които са харесали обяви в непопулярните квартали. Обяснението ми е или че там има по-малко обяви и сделки съответно, или потребителите изпитват неудобство, защото очакват да прочетат "да, ама не е Лозенец......и всичкото там придружаващо го".

Що, бе? Ние от гадната Сточна гара (тоест всичко на север от "Дондуков" Wink ) си пишем от време на време  и не е като да се притесняваме, защото си го харесваме. Всъщност като оставим на страна факта, че Лозенец си е хубав квартал, причината Попея да е толкова прехласната по него е, че му е свикнала, познава го и може да минимизира неудобствата и да оползотвори на макс удобствата. И така за нея кварталът отива в небесата, ама тя пропуска, че същото (свикването и познаването) важи за всеки един квартал. Това с училищата също се преекспонира - началното училище е по райони само до 5 клас, а апартамент се купува за десетилетия. И моето впечатление е, че хората с пари за добър квартал вече масово са повлечени от модата и си пращат децата в частни училища за този период, което намалява тази полза. За дете до 3-4 годишна възраст пък огромният парк е леко съмнително удоволствие, даже и да ти е на 10 минути. Аз лично предпочитам количката да се изкарва само на 100 метра от дома до триъгълната градинка пред СМГ - съвсем оправена наскоро, твърде малка за да се събира паплач от цяла София, не е атрактивна за колоездачи, кучкарите са рядкост... А относно свестните гимназии според мен никой квартал не може да се мери с парка "Заимов" - на пеши ход са и Испанската, и Английската, и Първа частна английска, и СМГ, и Немската даже (15 минути стегнат ход). Коя от тези гимназии е близо до Лозенец?  А в Английската дете може да си изкара образованието от 1 до 12 клас. В СМГ от 5 до 12 клас, а после и СУ е на "две крачки". Та ако образованието наистина е толкова важно това е най-вървежният квартал Grinning

P.S.  Онова в Хиподрума е супер оферта според мен и питащата да не се помайва а да бяга на оглед и да види детайлите (те са мнооого важни, не е само локацията Wink )

# 63
Като се започне с тези училища дали били близо. Ми един абонамент за такси два пъти на ден в определени часове и ето ти добро ДУ за детето въпреки отдалечеността на квартала баш от това училище. Пример давам с наши приятели в Панчарево и Френската. София не е Истанбул като разстояния все пак.

# 64
С районирането не става така в началното - няма да те запишат ако не си в квартала. Ако обаче детето е в ЧУ е точно така.

# 65
А какво става с малките ученици в квартали-спални дето се нароиха сега. Ман ли, Кръстова вада, Витоша и прочее? Тях неуки ли ще ги оставим като нямат прилежащо училище и уседналост?

# 66
  • София
Някой ден, ако не ме мързи ще ви напиша една "транспортна задача" за квартала и пътуванията.
Тук се шегувам, защото "транспортна задача" като термин означава съвсем друго.
По-добра терминология сигурно ще е количествена задача по транспорта.
Сумираш всички членове от семейството и брой пътувания на седмица ден до различни точки.
На лозенец предимството му е за кучкари и велосипедисти. То за мен си е чист недостатък и за 2те, де, но да не се откланяме.
Та, имаш си за месец 45 пътувания до работа, 2те посоки, 2ма възрастни, дете, училище, съботни излизания, ала-бала.

Та освен ако не си пенсионер-колоездач-кучкар-кънкьор, май няма голяма далавера да си в Лозенец. Или пък не ходиш на Витошка на кафе 5 пъти в седмицата.
И аз обичам центъра, но не ми се налага да го виждам ежедневно. За разлика от работата.
И ако уцелиш апартамент, който ти е на 2 минути от работата, накланяш везните с много. А и ако сложиш 0 време в обикаляне и търсене на паркоместа, заради личен гараж(и), още повече.
Wink

# 67
milittana, именно че съм коментирала само такива, за които имам информация или опит, без оглед престижността им. И смятам, че така е редно.  Какво става с новите квартали спални е посочено в наредбата на ОС за районирането на училищата.

ЧС, от УАСГ до 1 английска е 22 мин пеш, а до  испанската е 24 мин пеш, 1 немска е на 24 мин пеш, а трета немска (35-то) е на 5 мин пеш. Френската е на 13 мин пеш,  НФСГ е на 22 мин, а другата икономическа е на 10 мин пеш. Всичко според Гугъл. СМГ и 73-то изискват транспорт,  но затова пък НПМГ е на 21 мин пеш.  Мисля, че по този критерий локацията е достатъчно добре.  Районът на парка Заимов не е лош, само че по някаква неизвестна причина Wink  е по-ниско оценен от пазара, съдейки по цените там.

Танграта, като заимаш деца, ще разбереш какво значи училището да е на удобно пеш разстояние от дома Wink Разбирам, че нямаш работа по центъра или прилежащите му квартали. Остава и готините мацки да ги убедиш колко е без значение това и че животът е основно работа, и всичко ще е точно Simple Smile  От моя опит хич няма да  ти е лесно.

# 68
Имала съм ученик, имало е транспорт към училището и не ми е било критерий за избор на квартал. Още повече че човек прави избор за период доста по-дълъг от този, който се има предвид при районирането.

# 69
А какво става с малките ученици в квартали-спални дето се нароиха сега. Ман ли, Кръстова вада, Витоша и прочее? Тях неуки ли ще ги оставим като нямат прилежащо училище и уседналост?

Който там трябва и му е работа да го мисли, не аз. Предполагам обаче, че и там има някакви училища. Иначе за мен уседналостта не е лошо нещо - избягва се струпването на мотивирани деца в един училища и на тотално незаинтересовани в другите и става както беше някога.

Това, че цените около "Заимов" били по-ниски, за мен е плюс, а не минус - купуваш подценено качество. Точно както сега покрай някаква промоция си купих половин килограм сирене бри на цена от 15 лева, по-евтино от кашкавал и бяло сирене. Или не трябваше да го вземам, защото "обективно", тоест според цената, кашкавалът е по-хубав? Wink

# 70
Милитана, е как МанЛи да си нямат училище, имат си  - върхов(н)ото 73-то на кметицата. The best of the best. Нали и тя в МанЛи-то.

И да, няма да питат в темата хората, които не купуват в Лозенец, идеален център или друг елитен квартал, защото хич не е приятно да им подметнат онова за парите.

Когато си с деца, предимството на центъра е това, че е център, т.е. пътуването на учениците е наполовина по-малко, отколкото ако живееш в единия край на София, а детето учи в другия край на София, дори когато говорим вече за гимназистите. Малките би трябвало наистина да са в кварталното училище, за тях, че и за родителите, е най-добре да е близко до къщи. Оставяш детето, отиваш на работа, връщаш се и взимаш детето.

Нико, като родена и израсла в центъра, макар и в тази част, която не ти харесва, моето мнение е следното - нямаше, а и сега няма достатъчно квартални градинки. Моята беше на Искър, срещу СМГ. И толкова. Събота и неделя са ме водили и до бившата градинка (парк) срещу вас, още помня пързалката-слонче, до градинката пред паметника на Съветската армия. Но не и сама да ходя там през седмицата, в малките класове. Като изключим първи клас, на училище до 7 клас ходех сама, пеша. Но и тогава не е било чак толкова спокойно, майка ми се притесняваше (и това е съвсем естествено за всяка майка). Предимство беше, че мога да отида на сладкарница пеша или с тролей, чак до жълтите павета например.
Като майка, споделям мнението на ЧС - по-добре е 1-2-3 градинки на 10-15 мин. от къщи, отколкото голям парк. В малката градинка детето е около теб, имаш контрол какво прави. Че разни неприятни типове много обичат да наобикалят точно тези места. Ако е малко детето, дори да е бебе в количка, докато приготвиш целия цирк за тръгване минава половин час поне. Ако се вкисне и зареве, няма да го таралянкаш дълго време обратно до къщи.
Та в този смисъл комплексите/кварталите с приятни междублокови пространства и детски площадки наоколо за мен са по-удобни за отглеждане на деца. Ето ти Хиподрума, Стрелбище, давам пример с по-престижните квартали.

# 71
  • София
Танграта, като заимаш деца, ще разбереш какво значи училището да е на удобно пеш разстояние от дома Wink Разбирам, че нямаш работа по центъра или прилежащите му квартали. Остава и готините мацки да ги убедиш колко е без значение това и че животът е основно работа, и всичко ще е точно Simple Smile  От моя опит хич няма да  ти е лесно.
Попея, аз гледам тук там да се самоцензурирам, не винаги успешно. Та мислех и мацките да включа в разбора.
Долен Лозенец срещу Студентски. Ама доста народ ми е вдигнал мушката и само чака да обеля дума в тази (демографска) посока Simple Smile

Иначе за децата, те ще са в МГ 100%. А основното, все тая. Така или иначе аз ходех на МГ школа и състезания от 4клас. Също и сестра ми. Не мисля да променям традицията.

# 72
Е, Тангра, нероден Петко. Децата ти може да имат талант за изкуства, защо веднага в математиката ги пращаш.....

# 73
Танграта, успех тогава  Hands Plus1 Като стигнеш до етапа отглеждане на деца, ела пак да си поговорим по темата. Smiley

# 74
  • София
Да се занимават и с изкуства. Математиката е базов минимум. Нещо като грамотност и таблицата за умножение.

Общи условия

Активация на акаунт