Обсъждане на имотни обяви-20

• 40 430
  • 779
  •   1
Отговори
# 285
Висока е, ама не е абсурдна. Това са бившите блокове на БОДК, добре строени, добра локация, гледка, баровско разпределение (80 квадрата хол, толкова е чистата площ на моя апартамент, който струва 180 000 евро сега) и най-вече сигурност. Ми това струва пари.

# 286
  • София
Здравейте, напоследък нямам много време да влизам, но пък гледам жилища при всяка възможност. Стана така, че ми хареса един апартамент в Гоце Делчев, който е панелен. Блокът си е типична панелка, входът определено има нужда от освеждаване и т.н., но като цяло е чист и няма неща между етажите. В съседните входове видях, че има "клошарски" апартаменти, но са доста входове по 8 етажа, така че е очаквано. Жилището е поддържано и с добро разположние. Единствено банята с тоалетна е доста малка, но това да е проблемът. Може да се  влезе да се живее, макар че освежителен ремонт би бил ОК. Цената граничи с лимита ми. Според вас заслужава ли си да купувам панел ( ако всичко е наред с документите) ? Чувал съм, че имат някакъв срок на годност и т.н, но не съм наясно как точно стои въпросът и ми се искаше да се допитам и тук.

Благодаря!

# 287
Това със "срока на годност" на панелките е градски мит. В смисъл ако се поддържа - няма да рухне, нито ще му се променят кой знае колко качествата. Но ако решиш да го продавиш, примерно след 10 години, не знам дали ще може да се намери купувач на добра за теб цена.

# 288
Висока е, ама не е абсурдна. Това са бившите блокове на БОДК, добре строени, добра локация, гледка, баровско разпределение (80 квадрата хол, толкова е чистата площ на моя апартамент, който струва 180 000 евро сега) и най-вече сигурност. Ми това струва пари.

Ако жилището е в блоковете на бившото БОДК зад парка Заимов, където са (има) апартаменти по един на етаж, цената може да е и по-висока от тази в аналогичните блокове в Изток. Писала съм и преди - в последната седмица на премиерстването си, Димитър Попов, който призова хората "За Бога, братя, не купувайте!", си купил точно апартамент на цял етаж, по държавна цена, в блок зад парка Заимов.

Та въпрос на гледна точка е - разпределение, сграда, локация. Дневна 80 квадрата малко сгради, дори елитно НС, могат да предложат. Контролираният достъп, не от някаква охранителна фирма, също е екстра, която малко сгради предлагат.

Адвенчър, имаше друг потребител преди няколко месеца, който си беше харесал 3-стайна панелка в Гоце Делчев, беше си за тотален ремонт. Към 1000 и нещо евро на квадрат излизаше. Като цяло съветите бяха да купува. Вероятно е купил. Щом ти харесва жилището и входът е приличен, не се колебай. И аз се присъединявам към мнение, че това за срока на годност е голяма глупост (май се оказа, че не се разказва само от потребителКи на кафе или на обсъждане при фризьорката, незнайно кой го е включил като твърдение в програмата в училищата, което не го прави вярно).

# 289
Това със "срока на годност" на панелките е градски мит. В смисъл ако се поддържа - няма да рухне, нито ще му се променят кой знае колко качествата. Но ако решиш да го продавиш, примерно след 10 години, не знам дали ще може да се намери купувач на добра за теб цена.
По първото е така, но по второто не съм убедена. Панелките на добри места си държат цена и предлагането им хич не е голямо. А Гоце Делчев е добро място. Според мен след 10 години ще е същото като сега, като и преди 10 години по отношение на панелките. В смисъл, зависи в кой момент от цикъла купува/продава, но само заради това, че е панел, не мисля, че цената му ще е по-ниска. Дори си мисля, че след още 10 години, като цъфнат недостатъците на сегашното масово новопостроено, панелките може  да станат и по-търсени от сега.

Адвенчър, рядко давам съвети, но ако те устройва и ти харесва околността, само защото е панел не си струва да го изпускаш. По мое мнение.

# 290
Към мнетието на Попея за панелките, с което съм съгласна добавям и това, че те обикновено са на много добри парцели с добро изложение и озеленяване наоколо, тъй като преди години се съблюдаваха съвсем други строителни норми за отстояния и изложения, и панелен апартамент изцяло север и със скосявания например няма да намерите.

# 291
Събаряне на панелка заради изтекла годност някой виждал ли е? Wink Единственият проблем с панелен блок е, че младите семейства се хвърлят на ново строителство и панелките се опразват постепенно, като идват все повече наематели които не се грижат за сградата така както биха се грижели собственици. Ако се нанесат до вас студенти и вдигат дъндания късно нощем, панелките са доста зле със звукоизолацията, колкото и да си правиш ремонт.

# 292
И моите 5 стотинки по темата Wink

- Технически погледнато панелките нямат срок на годност. Ако са добре поддържани могат и 100 години да карат. Срок на годност имат всичките им "карантии" ( ВиК, електро, асансьори, дограми и прочее). И за да си запази панелката потребителската стойност те трябва да се сменят най-късно след 50 години.
- От бизнес гледна точка обаче не е важно дали панелките имат/нямат срок на годност, а какво вярват масата купувачи. А много наистина  вярват, че панелките са с експлоатационен срок от 50 години. Това може да попречи на препродажбата някой ден. Освен това на сената влияе и онова за "карантиите".

Мандаринке, това не са блоковете при парка Заимов, а са едни други срещи Интерпред, може би даже по-готини.

# 293
Адвенчър, ако имотът ти харесва - купувай, още повече, че хем е в хубав квартал, хем ти е в бюджета.

# 294
  • София
Входът не е ужасен, но не е хубав. Гаден си е, не е особено поддържан, но не е и пълен с боклуци или мръсен. Таблото със звънците е ръждясало, асансьорът си е стар и малък. Самата козирка на входа също има нужда от ремонт, защото е напукана, гледам на останалите входове са си ги пооправили. Не изглежда хубав блока, но стара панелка как да изглежда. Милитана, наоколо е супер, с много градинки и място между блоковете, наистина. Не е далеч от Южен парк и изложенията ме устройват, защото има южен хол, където се прекарва по- голяма част от времето, в крайна сметка. Според мен би бил идеален един ден да се дава под наем, защото мястото е много комуникативно, но не знам как ще изглежда блокът до тогава. Ще го мисля, тъй като ми се искаше да не се притеснявам след 10-20 г. какво ще го правя този имот, при положение, че ще вложа всичко в него и да го направя приятен за живеене. Искаше ми се да е по- сигурна "инвестиция" от панел. Не съм се вкопчил за него, със сигурност ще излезе и друго, но все пак  е първият, за който имам по- сериозни намерения.

# 295
Е напиши си на един лист списък критерии и което не ги покрива направо казваш не и продължаваш нататък. Ако искаш добре поддържан вход или казваш не, или се готвиш ти да поемаш щафетата и да организираш ремонта на входа. Все пак някой трябва да го направи, ако всички чакат наготово резултатът е напукана козирка и ръждясало табло за звънци. Се ля ви.

# 296
ЧС, знам, че блокът от обявата не е зад парка Заимов. Само казах, че жилище в блоковете на БОДК зад парка Заимов може да струва и повече от този в обявата.

# 297
За този в Изток не забравяйте, че квадратурата му е космическа за новите стандарти. Таргет не е обикновен купувач, щото и да събере тази сума и да я даде за ЕПК на 14-ти етаж, все пак 80 квадрата хол не се отопляват лесно, отделно другите помещения. Гледката обаче е един път.

# 298
Входът не е ужасен, но не е хубав. Гаден си е, не е особено поддържан, но не е и пълен с боклуци или мръсен. Таблото със звънците е ръждясало, асансьорът си е стар и малък. Самата козирка на входа също има нужда от ремонт, защото е напукана, гледам на останалите входове са си ги пооправили. Не изглежда хубав блока, но стара панелка как да изглежда. Милитана, наоколо е супер, с много градинки и място между блоковете, наистина. Не е далеч от Южен парк и изложенията ме устройват, защото има южен хол, където се прекарва по- голяма част от времето, в крайна сметка. Според мен би бил идеален един ден да се дава под наем, защото мястото е много комуникативно, но не знам как ще изглежда блокът до тогава. Ще го мисля, тъй като ми се искаше да не се притеснявам след 10-20 г. какво ще го правя този имот, при положение, че ще вложа всичко в него и да го направя приятен за живеене. Искаше ми се да е по- сигурна "инвестиция" от панел. Не съм се вкопчил за него, със сигурност ще излезе и друго, но все пак  е първият, за който имам по- сериозни намерения.
Разходи се и виж как изглежда сега блокът срещу 73-то училище, стара панелка (243 се води май). Нищо общо с преди. Организираха се и го ремонтираха по програмата за панелните блокове. Ремонт се прави, но локация и изложение не се сменят, за никакви пари.
https://www.google.bg/maps/@42.6635115,23.298142,3a,75y,221.91h, … e0!7i16384!8i8192

Но ако имаш съмнения, не го вземай, чакай нещо по-добро. Изборът си е твой.

# 299
  • София
Наистина изглежда добре този блок след като са го оправили. От моя опит досега, като видимо има нужда от ремонт един вход и не е направен, то си е драма между съседите. В сегашния ми блок положението хич не е добре също. Eфибуш, едва ли мен чакат да оправя положението. Хората, които са живели досега не са отказали съдействие затова, тоест няма аз да реша проблема. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт