Майчинството счетоводно - 88

• 40 568
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Ала бала, много ти благодаря за отговора. Наистина са ме подввли, или аз не съм обяснила добре.

А сега разбирам, че вземайки болничен, отпуска се прекратява, третира се все едно се връщам на работа, така ли? В този случай, щом няма да получа размера на майчинството за първата година, какъвто е бил и с първото ми дете, на каква база ще се изчисли? Може би болничния ще е в мой ущърб по този начин?

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 17:28 от Kristaline

# 346
  • София-Младост
Болничния е друг вид отпуск. Можеш да го ползваш, но те съветвам месец или поне 2 седмици преди 45 дневния да го спреш и да се върнеш отново в отпуск за отгл. на дете до 2 г възраст. Така ще има застъпване.

# 347
Ала- Бала, направо си супер! Много, много ти благодаря. Ако не е нахално, нека само да обобщя, да видим правилно ли съм разбрала.

1. Подавам на работодателя болничния, заедно с приложение 8 за 50% за втората година.
2. Месец преди 45 дневния за раждане, подавам на работодател приложение 7, за да се върна в отпуск.
3. Раждам, подавам на работодател приложение 1 за новороденото и приложение 8 за първото дете.

# 348
  • София-Младост
Да, само
т.2 Подава се прил. 8 с промяна в обстоятелствата, май беше в 2 дневен срок, а работодателя в 3 дневен, за да спрат обезщетението 50%. И вече паралелно може молба, че ще си ползваш отпуска запървото дете, както и прил.7 за пълното обезщетение.
3.Като издадат 45 дневния, отново прил.7 с промяна в обстоятелствата (за да спрат обезщетението), и прил. 8, за да получаваш 50%  за първото, докато стане на 2г.
Бумащина е, но няма друг начин.

# 349
Направо не знам какви думи да използвам, за да ти благодаря! Толкова рових, питах кого ли не, само ти ми помогна, кратко и ясно! Благодаря ти! Flowers Hibiscus

Нека го напиша,за да остане ясно за майките след мен:
За ползване на болничен за второ дете и застъпване на майчинството с първото:
1. При подаване на болничния към работодателя се подава и приложение 8 за 50% за първото дете.
2. Месец, преди 45 дневния болничен, се прекратява болничния за да се застъпят видовете отпуск. Подава се на работодател приложение 8 за промяна в обстоятелствата (в двудневен срок от промяната, тоест до два дена след изтичането на последния болничен?), Молба за ползване на отпуск за първото дете и приложение 7 за пълното обезщетение.
3. С подаването на 45 дневния болничен, приложение 7 за промняна на обстоятелствата за да спрат пълното обезщетение и приложение 8 за 50% от обезщетеднието до навършване на две години на първото дете.
4. След раждането, приложение 1 за новороденото.

# 350
Ала-бала, може ли да помоля за съдействие по моя въпрос?

П.п : съжалявам, че се самоцитирам..

Здравейте,

Ако по средата на бременност се ползва цял месец болнични, как след това този месец влиза в калкулацията на обезщетението за майчинство - като МРЗ или на база полученото от НОИ изплащане на болничен? Или по някакъв друг начин...?

# 351
  • София-Младост
Нито едно от двете. Взима се сумата, от която е изчислено самото обезщетение.

# 352
Момичета моля за разяснение и съвет на моя казус! Днес ми е 16ти ден след трансфер на ембрион чрез инвитро. За 23ти /вторник/ имам час при АГ, за да види дали всичко е наред. От коя седмица на бременноста се подават документи за ЖК? След констатиране на бременност до 12 г. с. има ли възможност за получаване на болничен?
С една дума ме интересува след установяване на бременност мога ли и как да бъда в болничен? Бременноста ми е много искана, чакана и рискова, предвид годините ми и начина, по който е постигната.

# 353
Според мен можеш да разговаряш с АГ да ти пусне от по-рано болничния преди 12г.с., понеже си в рискова бременност. Мисля, че нямаше проблеми при рисковите. Аз си бях взела болничния след 12г.с. и го смятаха, за да ми стигнат дните. Допитай се до АГ, мисля, че ще те разбере и ще каже какви са вариантите.

# 354
Моничка, ще попитам АГ на 23ти, но не знам дали ще предложи вариант. Все пак са частни инвитро клиники. Благодаря за съвета.

# 355
Момичета моля за разяснение и съвет на моя казус! Днес ми е 16ти ден след трансфер на ембрион чрез инвитро. За 23ти /вторник/ имам час при АГ, за да види дали всичко е наред. От коя седмица на бременноста се подават документи за ЖК? След констатиране на бременност до 12 г. с. има ли възможност за получаване на болничен?
С една дума ме интересува след установяване на бременност мога ли и как да бъда в болничен? Бременноста ми е много искана, чакана и рискова, предвид годините ми и начина, по който е постигната.
Аз не съм инвитро, но в 7г.с. прокървих и бях 3дни в болница и от тогава съм в болничен, така че предполагам както се разбереш с АГто. Лека и безпроблемна бременност Hug

# 356
Благодаря Мария, дано всичко на прегледа да мине успешно. Ще искам варианти от АГ, още повече с този Ковид.

Аз не съм инвитро, но в 7г.с. прокървих и бях 3дни в болница и от тогава съм в болничен, така че предполагам както се разбереш с АГто. Лека и безпроблемна бременност Hug

Ще допиша поста, със следния въпрос: Считано от коя гестационна седмица бременната се насочва от лл към АГ за следене със направление?

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 15:38 от Vi_To

# 357
На мен ми каза АГ на следващия преглед на нося направление от лекаря, тоест ще съм почти в 8г.с живот и здраве.
Първа бременост ми е и не знам дали тогава е общоприето, но това е прясна информация от мен.

# 358
На мен ми каза АГ на следващия преглед на нося направление от лекаря, тоест ще съм почти в 8г.с живот и здраве.
Първа бременост ми е и не знам дали тогава е общоприето, но това е прясна информация от мен.

Благодаря:heart:

# 359
Болничния е друг вид отпуск. Можеш да го ползваш, но те съветвам месец или поне 2 седмици преди 45 дневния да го спреш и да се върнеш отново в отпуск за отгл. на дете до 2 г възраст. Така ще има застъпване.

Привет,  може ли да разясните дали при връщане на работа присъствено или чрез платен годишен отпуск и последващо излизане в отпуск за отглеждане на дете преди 45-дневния,пак се счита застъпено майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт