Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 138

  • 34 948
  • 724
  •   5
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 355
Готвя с патешка/гъша мас, кокосово(харесва ми  миризмата ) за яйца, палачинки или гофрети, зехтин/авокадово/сусамово за салати. Майонезата бих правила с авокадово или сусамово, не съм правила (веднъж в годината купувам готова с добър състав).
Маслото ми е жал да го слагам в готвено, като и така мога да го хапна или с варено яйце/кашкавал/печена тиква.

# 31
  • Габрово
  • Мнения: 3 788
Сусамовото честно казано не си го  представям за майонеза, много особен собствен вкус и мирис ми има... За овкусяване като акцент го харесвам иначе. Повечето мисля че със зехтин правят, аз нещо не можах да я докарам но и пробвах само 1-2 пъти де, не ми беше толкова зор и по-скоро за идеята опитах. Толкова рядко я ям че ако ми се прияде си купувам малка разфасовка и не го мисля толкова, то е веднъж на месеци.
Иначе за готвене - зехтин, свинска мас, масло, гъша мас ако имам - според това какво готвя и дали има нужда изобщо от добавена мазнина. Ако е по-мазничко месце, то си има достатъчно. Омлет примерно правя с много малко мазнина или без хич, а после си му слагам масло отгоре за вкус. Имам бутилка слънчогледово олио в шкафа, ама май повече по навик я държа и не посягам към нея много много. И да се случи да посегна, не е често и не го правя на драма че съм ползвала веднъж... предимно друго ползвам. Но е факт че съм отвикнала от вкуса и мириса на слънчогледовото олио и го усещам ако примерно салата е направена с такова. Не мога да се начудя на познати дето за тях слънчогледовото е неутрално и не го забелязват, а зехтинът ги дразни в салатата че го усещат...

# 32
  • WonderLand
  • Мнения: 3 586
Natka, и аз съм от тези дето смятат слънчогледово за неутрално, но това е така защото много съм свикнала с него и вкуса му. Но то си има мирис и вкус, аз също го усещам навсякъде. Зехтин използвам само за салати и все се чудя на хората, които готвят с него, та той има много ниска точка на димене и бързо прегаря. Иначе с краве масло май ще заменя слънчогледовото олио за сега, пък майонезата ще я мисля по-нататък. Благодаря за идеите.

# 33
  • Габрово
  • Мнения: 3 788
То и кравето масло не носи много високи температури, покафенява и прегаря, освен ако не е пречистено - Гхи или който както го знае да се казва. В Гхи няма млечния остатък и носи повече, но е скъпичко. Аз затова и така постъпвам с омлетите, не пържа в маслото а го слагам после отгоре, чак в чинията.
За зехтина има различни мнения, ама пък цели народи като гърци и италианци с векове готвят със зехтин, по-склонна съм на този пример да вярвам отколкото на хора дето казват че със зехтин не се готви в никакъв случай...

# 34
  • Аз ще се вмъкна в теб, ще разбъркам в теб, ще разхвърлям душата ти аз, ще се влея във теб, ще кипя във теб, ще взривя покоя ти!
  • Мнения: 2 541
Аз купувам един зехтин от Лидл, за готвене. Не е екстра върджин. Има и някакъв примес, че да държи на по-висока температура. Вземам го като е около 7 лв/л, иначе е  10лв. Става... Маджите са вкусни.
Но и не пържа твърде много, по-скоро задушавам и във фурната и на котлона.... Пускам газта, слагам тигана и след 5-6 минути добавям към зеленчука 1 пръст вода. Добре ми е така Hug

# 35
  • WonderLand
  • Мнения: 3 586
А изпитвате ли постоянна жажда, или само на мен режима ми се отразява така? Значително си увеличих дневния прием на вода (което е супер) , имам чувството, че съм все жадна от както зачочнах.

# 36
  • Мнения: 8 787
Как сте, момичета❤
Домъчня ми за вас и рекох да ви нагледам.
Аз от няколко месеца не съм по режима, но бавно ще се опитам да започна пак.
Октомври се разболях от Ковид, месец боледувах, пневмония и ...абе тежко беше.
Страшно много отслабнах... бях грозна гледка.
Ядях само по малко супа. Нямах много дълго вкус и обиняние, някои храни, като любимите ми преди яйца сега не мога да погледна. Не знам какво ми стана.... преди можех да живея на яйца и масло. Сега абсурд... оптах един ден да ям щях да пукна.
Нещо ми се обърка всичко....
И сега не ям бързо въглехидрати, но и мазно не мога..
Ям зеленчуци, варива, авокадо, зелени ябълки, варива някои и ядки. Бе супи ям. Рибена, броколи, леща, борш, спанак. Сметана слагам и ГХИ
Млечни не накусвам мухлясаха ми сирената...
Повъзстанових си килограмите.
За щастие нямам проблеми с ИР, ок са ми изслдванията.
Мазнини от кокосово масло, ГХИ и заквасена сметана, от авокадо и ядки. Месо съм яла по 1-2 пъти на месец и то на зор.
Реших да не се мъча и бавно да включвам храните. Като не ми понасят спирам и ще опитам пак по- натам.
Загубих близки хора, много стрес. Не ми се и яде особено. Но важното е че съм жива и здрава, всичко ще се нареди.
Надявам се всички сте здрави 🌺

# 37
  • Мнения: 8 531
Жаки, дано всичко лошо да е останало зад гърба ти. Flowers Four Leaf Clover

# 38
  • Мнения: 26 610
Жаки, надавам се ти и цялото ти семейство сте добре.  Ти си съвестна, стриктна и целеустремена. Ще се справиш! 

# 39
  • Мнения: 4 827
Jacklin* Hug
да се оправя всичко около теб, храната сама ще се напасне

# 40
  • Мнения: 1 355
Жаки, радвам се да те "видя". Силна прегръдка и от мен. Всичко ще се оправи.
Води се по желанията на тялото си, то най-добре знае какво му трябва в момента и след като е свикнало с подходящи храни от дълго време.

# 41
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 18 172
Жаки, само да сме здрави - другото ще се нареди! Радвам се, че намина през темата!

# 42
  • Мнения: 3 676
Ехо, момичета? Нещо позатихна темата, та да я раздвижа с един мой проблем: нищо не ми е вкусно. Откакто съм на режима, съм стриктна. Това означава от началото на януари досега. Не е като да нямам обоняние. Случва се да съм гладна, разбира се, но като хапна, не ми е вкусно вече. Винаги съм обичала месото, сега чак ми е втръснало и ми се гади от него. Същевременно нямам желание да ям и нещо забранено - ориз, картофи, сладки работи. Не знам какво да правя, ям с нежелание. Правя си планове как ще си направя това, онова, трето, пето и като дойде време да готвя, ми... тези неща не ми се ядат. Не ми се ядат и други... Единствено с кеф хапвам зелена салата и то подозирам, че е заради киселият вкус.

# 43
  • Мнения: 1 355
И на мен нищо не ми се яде, но предполагам от студа е. Налитам на супи (топли, с оцет и чесън) и гофрети (тахан и яйца) на закуска. Имам такива периоди и знам, че бързо ще мине.

# 44
  • Пловдив
  • Мнения: 26 606
На мен такъв феномен като "да не ми се яде" не може да ми се случи...

Общи условия

Активация на акаунт