Мама и свекърва

• 8 337
  • 119
  •   1
Отговори
Здравейте! Преди 1 седмица ми се роди бебче. Ние с мъжа ми още живеем при родителите му. От както се роди бебето започнахме със свекърва ми да се дразним за всичко. Аз не искам тя да ми гледа детето, не искам помощ. Искам помощ само от майка ми, ама тя е на 600 км от тук. Всеки ден рева, че майка ми не е до мен, а тази. Сега след изписването мама дойде за 3, 4 дни и аз бях толкова спокойна, щеше да остава месец, ама като видя как се дразним и тя със свекървата и реши да си тръгне. Много ми е тежко, боли ме, че не е при мен

# 1
Като не искаш “тази” -изнесете се. Решение има 🙂 но е грубо изказването ти.

# 2
Отиди при майка си за някой месец. Но тогава пък мъжът ти няма да е с теб и детето.
Все пак се опитай да разбереш, че живеете у родителите му и на тях не им е лесно да се съобразяват с вас в дома си.

# 3
Постави се на мястото на свекървата - дядовата ръкавичка, вие с мъжа ти, малко бебе реве, остава и още някаква жена да дойде и да стои месец, и да се чуди как да намери ред за банята. Добре, че майка ти е по-досетлива от теб.

# 4
Ние с мъжа ми още живеем при родителите му.
Всички проблеми със свекървите или поне най - масовите, започват с това изречение.
А "тази" е до тебе, защото ти си в дома и, не тя в твоя. И тези неща - къде ще се живее, кой ще помага се изговарят в семейството предварително.

# 5
Да ви е живо и здраво бебчето и да расте щастливо.
Може би си по-емоционална в момента и приемаш нещата по-чувствително. Разбирам привързаността ти, но трябва да приключиш с тази болезнена нужда от майка ти. Не може да ревеш всеки ден, че тя не е до теб. Ти имаш дете, имаш семейство и е време да погледнеш на това от друг ъгъл. Сега твоята пъпна връв е свързана с детето ти, а не с майка ти 🙂
Няма никакво значение каква е свекърва ти и колко далеч е майка ти. Детинско е да казваш “искам да ми помага само майка ми, не искам свекърва ми”. Целият постулат е грешен. Ако се освободиш от нуждата да ти се помага ще ти отпадне грижата кой точно да ти помага. Семейството е майката, бащата, детето.
Ще ти дам един друг поглед върху нещата: никой никога не ни е помагал за детето. Не сме ходили на почивка само двамата, не сме го оставяли при баба и дядо … за 12 години детето е прекарало само веднъж 2-3 седмици на село когато е било на 8.
Живее се чудесно когато знаеш, че ти и мъжът до теб може да се справите с всичко! Когато не си разочарован поради очаквания, когато не си обвързан със зависимости …. Спокойствие ти пожелавам. Всичко е постижимо.

# 6
Аvaa00,
Не беше ли твоя темата преди време - от Варна си се преместила в Петрич? И ти липсваше още тогава майка ти..
Идеята за агроаптека в двора на свекърите..

Може и да греша, но ако си ти, много съжалявам за това, което преживяваш. Още тогава мнозина изразиха съмнения за мирно съвместно съществуване в стил Гераците.

Заедно със свекъри не се живее, според мен. Неутрален ваш дом трябва, и който иска и може да помага, ще идва.
Тогава няма да се карате, помощ и гуш-гуш на бебето ще има за всички.

# 7
  • Пловдив
Цитат
Всички проблеми със свекървите или поне най - масовите, започват с това изречение.
Има такова нещо. Нека пак да е в Петрич, но отделно да е, щом вече не я понася "тази". В старата тема твърдеше, че се разбират, жалко.
Съжителството изостря проблемите.
Дано мъжът не каже, че на него при мама му е добре и снахата да се оправя, защото това е рецепта за раздяла.

# 8
Не само твърдеше, че се разбират, че свекървата е добра, но и цитираше някаква голяма сума за спалня, дадена от свекърите, 10 000 лв, ако си спомням добре. Което много ме впечатли.
С такава сума можеха да си платят наем за една година или колкото е там, и да си живеят в разбиране и уважение.

# 9
Сега, то е ясно, че всяка жена ще предпочита майка си, пред свекито, ама да плачеш за нея всеки ден, че не е до теб ми е супер детинско. Ти се радвай, че изобщо иска да ти помага свекървата , макар, че и без помощ ще се справиш. Пусни полата на мама, вече ти си майка и си гледай детенцето.

# 10
  • Пловдив
Карина, и аз мисля, че е детинско да плачеш за мама, но съжителството със свеки изостря неразбирателствата, които явно са се появили. Не е нужно едната или другата да е лоша, просто различни навици. И аз с моята свекърва да живеех, сигурно щяхме да се изпокараме. Добре, че в нашия случай нейният син не иска с мама (то на него сам му е най-добре, щом разправя, че един ден щял да си вземе селска къща да бяга там от нас Wink), но някои синове не виждат проблем или виждат много предимства и омаловажават проблема.
Самостоятелна квартира бих предписала и аз при тези данни за ситуацията, колкото и да звучи като харчене на излишни пари и колкото да и е обидно на свекървата (дано не и е).
Колкото до мама - трябва да се свиква на живот без нея.
За разлика от мнозинството от форума аз мисля, че ИМА снахи и свекърви, които съжителстват без особени проблеми и това не говори нищо лошо за тях (от сорта на патриархални нрави, подчинение и т.н.), но появи ли се проблем, това би трябвало да е решението.

Последна редакция: сб, 30 ное 2024, 09:44 от Магдена

# 11
Честито бебче, да расте здраво и щастливо!

Абе, момиче… не се ли усещаш, че всичко е много прибързано. За една седмица роди, изпокара се със свекървата, майка ти дойде и си замина. Дай малко време на ситуацията. Майка ти ти обещала да стои цял месец, ама и станало напрегнато и се евакуирала. А ти седиш и се тръшкаш. Поуспокой се малко, дай си време, зарежи идеята, че някоя “баба” трябва да ти помага. Единствено към мъжа си си насочи тези претенции. Радвай се, че можеш да разчиташ на още един човек в къщата, защото наистина понякога се налага, но не позволявай да ти изземат функцията на майка. Гарантирам ти, че и майка ти много да се заседи, и с нея ще се изпокарате все в един момент.

В предишната ти тема те направиха за пране с  реването по майка ти. Сега какво очакваш? Не може свекървата да ти е виновна, че живееш у тях, а майка ти е на 600 км.

# 12
Още преди няколко месеца имаше тема, че живеете с родителите му и не ти е ок. Много хора те посъветваха тогава да промениш това. Не си направила нищо по въпроса явно.
Знам, че няма да съм ти полезна, но сама си се поставила в това положение, сега какъв съвет да ти дадем, като така и така съветите не ги вземаш под внимание.
Остави майката на мъжа ти да се порадва на внучето си.
И тя е майка, и тя е баба на това дете.
И тя иска да се порадва малко.
Вашите грам ли не са те възпитали, че живееш в чужда къща и е най-малкото редно да покажеш малко уважение към хората, които са те приели и се грижат за теб? Вероятно ти плащат сметките, осигуряват храната и ти в случая се показваш като ужасно невъзпитана.
Ако толкова искаш при майка си, ходи си у вас.

# 13
  • София
И в предната тема те попитах, и сега ще повторя. Защо избърза да се жениш и да раждаш дете, когато още не сте самостоятелни? Направила си нещата наопаки, сега се оплакваш!
Мъжът ти да разреши проблема и да си намери топките, осигурявайки самостоятелност на семейството си.
Ако не може, отивай си у мамини, докато сама си осигуриш покрив,защото не е редно пълнолетни хора, които могат да правят деца, да живеят по чужди къщи, било то и родителски.
Родителите вече са си отгледали децата и им е време за почивка.
На мястото на свекърва ти нямаше да съм търпелива. Особено пък ако ми се отяждаш насреща.

# 14
Той мъжа и в предната тема не присъстваше. Май само е направил бебето и се скатава. На него му е добре при мама, а тя да се оправя сама.

Общи условия

Активация на акаунт