Мама и свекърва

• 8 360
  • 119
  •   1
Отговори
# 15
За мен е ужасно грозно да се натресеш да живееш в чужда къща, вероятно поне да ти плащат сметките, и да наричаш домакинята "тази". Още повече, че тя е родила мъжа ти и най-малкото за това й дължиш уважение. А това, че иска да помага за детето, е голям плюс. За в бъдеще ще имаш много ситуации, в които ще е добре да имаш помощ от баба. На майка си няма да можеш да разчиташ, след като е на 600 км.

# 16
Звучиш като дете, авторке. Не съм ти чела другите теми, но вземи порасни. Ти вече имаш семейство и това сте ти, съпругът ти и бебето ви. Свекърите и твоите родители вече са разширено семейство за бебето ти, но ти влизаш във фамилията на съпруга си и си вече част от неговото семейство. Свекърва ти е баба на детето ти точно както и майка ти. Майка е на съпруга ти, тя го е родила, отгледала, възпитала. Нормално е да предложи помощ за внучето. Ако не си съгласна, благодари учтиво и се поеми детето изцяло. Как си представяш майка ти от 600 км да се настани у сватовете за цял месец? Да идва в тяхната къща да те учи как да си гледаш бебето, вместо свекървата в собствения си дом?
Твоят дом и твоето семейство вече не са в дома на майка ти и при родителите ти. Като порасне малко бебето ще им погостуваш седмица-две и обратно у дома. Такъв е животът. Ти си си избрала този мъж, взели сте заедно решението къде да живеете. Бъди благодарна, че свекървата има желание да ти помага, вероятно жената и още работи. С усмивка, такт и блага дума ще постигнеш много повече отколкото с рев "искам си мама" и "не искам тази да ми помага".

# 17
Много ти е внушено, авторке, че някой ТРЯБВА да ти помага. Но този някой е само и единствено мъжа ти. При това помага, а не да ти държи ръката 24/7, защото имате бебе. Ако пък имаш проблеми с възстановяването след раждането, помощта е толкова спасяваща, че няма значение кой я оказва. Надявам се случая ти да не е такъв. Трябва да спре това реване по мама. Дори и у вашите да живеехте с мъжа ти, пак нямаше да е здравословно това цялото захващане за полата на мама.

# 18
  • София
И още един въпрос имам.
Каква е тази помощ от майка и от свекърва, докато мъжа не го споменаваш - той капитан далечно плаване ли е или инвалид, та трябва бабите да му изземват ролята?

# 19
Свекървата е баба на това дете колкото и твоята майка, авторке. Глупаво е да се тръшкаш така, щом живеете заедно със свекърите в техния дом. Нормално е да се включва свеки в някои дейности около бебето, нали в нейната къща реве Simple Smile Ако изобщо не участва, пак ще бъде лошата. Значи, ако синът ми доведе някоя мома да живеят в моя дом, и въпросната ми прави такива изпълнения, честно, ще я пратя при майка и, със или без моя син Simple Smile
Те голяма част от младежите са разглезени, ама и девойките, както виждаме, не падат по-долу.

# 20
Доколкото си спомням свекърите и мъжът й имат свой бизнес, тя е безгласна буква, на която бяха обещали разрешение за строеж на къща (да се получи), после да се строи, после да се обзавежда, а тя ще работи в агроаптека в двора на същата къща.
Тогава не стана ясно дали тя ще е помощен персонал или какво точно. Много форумци видяха потенциални проблеми на икономическа зависимост тогава, която е налице и сега, и вероятно ще е и в бъдеще. Плюс незрялост за живота и у нея, и у мъжа й.

# 21
Глезотии. Надявам се да е от хормоните, а не да си недорасла и дете да гледа дете. Как очакваш да живеете заедно и свеки да не идва? Освен това още си прясна майка и не осъзнаваш колко е ценно да имаш помощ, макар и да не е от мама. И накрая бебето не е само твое, а и на съпруга ти, и щом твоята майка има достъп до него трябва и другата да има.
Решението е или да пораснеш или да се изнесете.

# 22
В семейният бизнес няма нищо лошо, един ден мъжът й ще го поеме и ще го наследи детето им. Да е близо до едната страна и при нужда да има кой да ти помогне също не е лошо. Звучи малко патриархално - мъжете се занимават с бизнеса докато жените поемат дома и децата, но ако живеят в София само двамата докато той работи, тя ще се грижи за дома и детето. Защото, ако той се хване с частен бизнес сам или със съдружник, няма да работи понеделник-петък от 9:00 до 18:00. И докато не излезе на печалба нито пари ще вижда, нито наети помощници, нито мъжа си.
Да си беше търсила мъж чиновник.

# 23
Майка на авторката прави всичко възможно да я остави да порасне, тя се е запънала като магаре на мост да си плаче за майка си. Голяма тегоба ѝ дошла една седмица след раждането…
Авторке, внимавай с това неуважително отношение към свекърва си, не си правиш добра услуга, нито на себе си, нито на семейството си. Приела си да живееш у тях. Няма какво да я сравняваш с майка си, опитай се да я оцениш без тия сравнения. Ще дойде време и майка ти да ти помага, ама толкова скоро след раждането е излишно да се правят навалици излишни.
Най-разумно е да “обучиш” мъжа си, че той като родител трябва да се включва с помощ. Пропуснеш ли този важен момент в идните месеци, цял живот ще живеете като еднополово семейство: дете, майка и баба (в случая свекърва). Все по-черна ще ти става “тази”, но няма да ти е тя виновна.

# 24
На табелата на вратата ви пише Българи от старо време. Познах ли?

# 25
  • София
Правило номер едно - никакъв живот с родителите. Независимо чии.

# 26
  • София
О, ама то имало ипредишна теме. Аз нямам навика да гледам кой е авторът, директно чета поста. Имам някакъв спомен аз някаква подобна тема, за която казвате, ама май съм я пропуснала. Виждам, че не си направила каквото е било необходимо - да се изнесете с мъжа си самостоятелно. Докато това продължава ще има да помрънкваш и да си карате така.
Аторке, разбери, че в момента си приела една купа с л..на в стаята си (имайки предвид ситуацията в живота си, като си се съгласила да живееш със свекърите) и сега имаш 2 варианта: или оставяш нещата каквито са и всеки ден се оплакваш колко ти е гадно, смърдящо и неприятно или изхвърляш купата (изнасяте се самостоятелно) и се радваш на ароматите на пролетта, цъфналия люляк и т.н.
Изборът е твой.

# 27
Чакай сега, защо свекървата гледа бебе на 1 седмица? Това е право и задължение на майката и бащата.
Свекървата може да сготви, изчисти, изпере, измие, напазарува. Доколкото разбирам свекървата иска да гледа бебето - тоест да го храни, къпе и дондурка. Това не е помощ, особено когато е непоискана.
Можеш да й кажеш на свеки "благодаря ти за желанието, имам нужда да се измие банята и кухнята, да се изперат дрехите, да се сготви нещо".
Реването за мама не ти отива на годините, трябваше да е приключило преди около 20-30 години.

# 28
Аз пък предполагам, че авторката е изпаднала в депресия след раждането. Това засилва и ревността от свекървата.
Имам близка роднина, живееха със свекърите когато роди, майка и беше дошла за месец, ама си остана един месец. Тя не даваше на никой освен майка и да пипа детето, после като си тръгна майка и ревеше и тя, че свекърва и ще вижда как расте малкия, а майка и не.
Изкараха около година заедно и се изнесоха. Ама тая една година беше кошмар.

За мен не е редно да се създава семейство в детската стая.
Без да засегна някого, но това са някакви архаични разбирания и е крайно време да бъдат напълно изкоренени. Ако не можете да си позволите да сте самостоятелни не създавате семейство, живеете си при родителите (всеки при своите) и работите по независимостта си.

# 29
  • София
Не е следродилна депресия това. Авторката си е такава. И преди бебето си ревеше за мама.

Манди Бо, свекървата нито бебето има работа да отглежда, нито родителите на бебето. Как ли пък не на големи хора ще им пера дрехите и ще им шетам!

Общи условия

Активация на акаунт