НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 138

• 46 471
  • 765
  •   1
Отговори
# 420
Natka, а как приготвяш маринатата с кисело мляко?
В интернет намирам доста разновидности и не знам на коя да се спра. Simple Smile

# 421
А, както ми скимне в момента е, два пъти еднакво не става Joy
Кисело мляко да стигне да се омажат хубаво и каквито подправки реша в момента... Както и често това е сутрин преди работа, става съвсем без да го мисля много. После ги пека както са омазани със сместа, харесва ми като се препече върху кожичката на пилето.
Със заквасена сметана също става хубаво, но нея си я изяждам направо, няма кой да я слага в маринати нея.

# 422
А, както ми скимне в момента е, два пъти еднакво не става Joy
Кисело мляко да стигне да се омажат хубаво и каквито подправки реша в момента... Както и често това е сутрин преди работа, става съвсем без да го мисля много. После ги пека както са омазани със сместа, харесва ми като се препече върху кожичката на пилето.
Със заквасена сметана също става хубаво, но нея си я изяждам направо, няма кой да я слага в маринати нея.

Ей сега импровизирах с една рецепта, но ще ги оставя да постоят до утре, че пише 12-24 часа да се киснат.
После ще споделям впечатления! 😄

# 423
  • при моите любими
С мляко и подправки правя и крилца. Стават ужасно вкусни. Дори ги предпочитам пред филенцата. Стават хрупкави и сочни едновременно. Пека на хартия с маааалко зехтин. Ммммм

# 424
  • WonderLand
Въпрос, към свалящите/свалилите килограми: колко и какви зеленчуци хапвате и възможно ли е зеленчуците да пречат на свалянето? Аз всяка вечер хапвам голяма зелена салата или шопска със сирене и се чудя дали не е много, за шопската най-вече се чудя.

Като цяло хапването ми изглежда горе долу така: сутрин кафе със сметана, за обяд 2 сварени яйца, парченце кашкавал или сирене около 50гр, сурова чушка/домат/парче краставица, ако имам останало малко месце или риба  от предната вечер също го хапвам ако още съм гладна, но не се случва всеки ден, ако огладнея преди вечеря хапвам лъжица фъстъчен тахан, ако не направо вечеря, която най-често е месо със салата или месо със зеленчуци сготвено по някакъв начин, или пък яйца със салата. Това е съвсем ориентировъчно менюто ми. Може би пък млечните са ми в повече 🤔 а гледам да не прекалявам с тях все пак.

# 425
Даже малко ми се вижда че ядеш, не да е много. Ако не гониш изключително ниски въглехидрати, зеленчуците няма да ти объркат работата. Така де, освен ако не оставаш недохранена понеже си пълниш стомаха с тях вместо с нещо по-съществено. Две яйца да са ти основната храна на обяд, ами малко ми се вижда на мен. Обикновено за обяд ако имам варени яйца, те са три и то големички. Придружаващи салата в която освен зеленчуци има хубава голяма шепа маслини, сирене, зехтин, понякога ще нарежа и малко мръвка ако ми е била останала и е малко за цяло хранене. Горе-долу такъв обем ми е храната и за вечеря, понякога и малко повече. И такива са ми били количествата и докато свалях, и сега като съм в някакво равновесно положение да поддържам без да трябва да правя нещо за това. Лятно време когато има хубави местни зеленчуци, салатите ми могат да са малко по-големи, много обичам. Зимата зеленчуците са такива че салатата ми е там повече по навик и не държа да е голяма. С марулите напролет внимавам, че много обичам и съм напълно способна да се наям само със салата (много голяма, това мога да го ям до откат), а така не мога да се нахраня качествено и огладнявам скоро пак.
Субективно си е де, то така описано няма как да знаем колко ядеш, но така изглежда. Виж ако ти се занимава посмятай или там с някое приложение следи няколко дни, да не би да ядеш прекалено малко калории на ден, защото това вече може да ти спъне каруцата след време.
За млечните - може да пробваш да ги махнеш изцяло за някакво време и да видиш има ли разлика с тях и без тях, там си е до човека. Някои се налага да се откажат от тях изцяло за да свалят, други като мен не намират разлика

# 426
  • Пловдив
Аз с две яйца абсурд да се наям...

# 427
Аз и вчера и тази сутрин закусих: 2 варени яйца, 2 резенчета пуешко филе и малко чери домати.
Ама бая си ме засити.
Смятам обаче, че и при мен ще има проблем с порциите, защото заради бебето по цял ден се наливам я с кафе, я със зелен чай (2 кафета + 1-2 чай всеки ден) и това също ме засища немалко.

# 428
SilverDream, може да са ти много млечните наистина. Знае си се, че те са инсулиногенни, особено ако не са зрели. А ако са и по-соленки, може и вода да задържаш. Съмнявам се зеленчуците да пречат да сваляш, едва ли ядеш картофи, тикви и прочее по-високо въглехидратни зеленчуци.

Аз да кажа за малкото храна: от личен опит установих, че в кетоза и малкото храна е много. От понеделник до петък бях на яйчен фаст, по чиито правила трябва да се ядат минимум 6 яйца на ден със съответстващи грамове масло и зряло сирене. Трудно ми беше да изям това количество храна! Предвид, че не закусвам, това означаваше по 3 яйца на ядене и то минимум. Смятах го - с позволените грамове трудно на ден прескачах 1000 ккал., а не ми се ядеше повече, дори и тези неща ги приемах трудно, чувствах се сита.

Резултатът от 5 дневния яйчен фаст - свалени точно 4 кг., като 2,5 бяха вода, задържана от безобразен уикенд с бира, халва и гювеч. Те паднаха още в първите два дни. Останалите обаче са лично постижение, което се надявам да задържа. Днес почвам "преход" - мазен фаст. Залагам на мазни меса, риба и малко зеленчук. След яйчния фаст лентичките за кетони в урината показаха кетоза, но не твърде дълбока. Отдавам го на факта, че съм с инсулинова резистентност и по принцип тези хора по-трудно влизат в кетоза. Освен това беше наистина безобразен уикенд. Глюкомерът показа 4,2, което също ми допада като стойност. Та така - яйчният фаст беше супер експеримент, но крайно досаден. Сигурно ще го правя на няколко месеца или пък всеки месец по 3 дни. Резултатите ми харесаха. През това време тренирах - нямах проблеми с издържливостта. Нямах проблеми и с тоалетната, което всъщност ми беше по-голямото притеснение.

# 429
  • Пловдив
Цял ден на 6 яйца и не можеш да ги хапнеш? Rolling Eyes
Та ти си свалила от неядене.

# 430
Цял ден на 6 яйца и не можеш да ги хапнеш? Rolling Eyes
Та ти си свалила от неядене.

Може и така да е, но наистина ми беше безумно трудно. Към всяко яйце се добавя 15 гр. мазнина и до 30 гр. зряло сирене, в моя случай беше ементал. Първия ден спазвах тези пропорции, мерих на ел. везна. После карах на око, гледах приблизителни количества, които ползвах понеделник, че... ме мързеше, а четвъртък и петък беше вече по усет, защото наистина ми беше тежко. Ементалът беше само за цвят в дните след вторник, защото млечните, писала съм, ми се отразяват доста зле - подувам се, носа ми тече, чувствам се много заспало. Вероятно ми беше тежко от яйцата, може и от формата, в която ги ядох - омлети и на очи. По някаква причина, ако са варени, дори не ме засищат. С месо и риба нямам такива проблеми - там с лекота надхвърлям 2000 ккал на ден и даже не ми е тежко.

# 431
  • WonderLand
Момичета, много благодаря за включването. Аз като цяло мноооого обичам всякакви салати. Картофи, тиква и т.н. не ям, зеленчуците ми са предимно домати, краставици, чушки, лук, тук - там някое морковче, маруля, репички, зеле, броколи, карфиол + авокадо, маслини и гъби. Плодове никакви не ям, нито подсладители. Преди имах проблем с контрола на порциите, но сега се научих да се храня малко по-осъзнато и спирам в момента, в който се усетя заситена и забелязах, че се засищам с много по-малко храна от преди, държи ми сито поне 4 часа това количество храна.
Напоследък ми се върти в главата дали да не пробвам 24 часов фаст, миналата седмица ми се получи веднъж без да искам и на следващия ден веднага имах 1кг надолу при положение, че цяла седмица не бях мръднала, ще видим следващата как ще е. Сега много ме сбърква факта, че откъм движение съм много зле, но се надавам, че скоро ще се стопли и с малкия ще можем да сме повече навън и ще имам поне хубави разходки.
Нещо друго много интересно и неочаквано за себе си открих през тея 6 седмици, което не съм очаквала, а то е, че явно съм чувствителна към глутен. Преди хапвах доста тестени неща и редовно имах газове, но сега това не ми се е случвало не знам от кога.

# 432
Браво, Стоунфейс 💐
Напоследък яйцата станаха и при мен доста основна храна. Ауу и вчера за пръв път опитах буркани яйца със синьо сирене... Леле леле страхотна вкусотия. От вас почерпих идеята, облизах си пръстите.
   За съжаление не мърдам на кантара, но много видимо се събирам. Особенно в корема, мн съм доволна 😁
   Сега се запасих и с магнезиев цитират, добре че пак сте вие да не светне те, та да видим как ще се почувстват все изтръпналите ми ръце. А и напоследък имам доста голям апетит за сладки неща, за сега туширам с ядки и плодове.
   За мен това е по добрия вариант от това да се в пусна в пасти и вафли. Пусто слаб ми е ангела 🤭

# 433
  • при моите любими
И аз нещо задържам килограми. От както ви се похвалих, съм свалила само 1-1.5 кг. Но почнах нещо да вечерям по-късно и съм в Овулация и съм гладна през 2 часа, каквито и да ям. Държа си режима обаче и никакво отказване докато не видя мечтаните килограми. Мога да пробвам един 3-4 дневен яйчен фаст и аз. Тъкмо взех 2 кори домашни яйца.

# 434
Аз съм пробвала 2 пъти по 3 дневен яйчен фаст и бях доста гладна, а калориите си бяха около 2000, яйцата 8-9-10.

Общи условия

Активация на акаунт