НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 138

• 46 413
  • 765
  •   1
Отговори
# 615
Стоун, пълното име е е Виняса Ащанга йога, виняса означава синхрон с дихание и движение.
Ащанга са логически последователни движения, разделени са в няколко групи. А и Б започват със Сурая Намаскар повтарящи се няколко пъти, следват стоящи и седящи пози с усукване, висене и Т.н. Цялата последвоателност е доста дълга над час и половина. Вече като напреднах на 2 година започнах със стойки на ръце глава, скорпион и Т.н, така наречените обърнати пози, за които си готова , когато са достатъчно силни ръцете, достатъчно отворени раменни и тазобедрени стави, разработен кръста за да го обърнеш поне на буква Г назад. Флоу е по- подходяща за начинаещи сякаш,  Хахта е част от Ащанга също. А от самата Ащанга млже да се модифицира за начинаещи, без обърнатите пози в началото. Мъжът ми беше Буратино, страшно схванат, за 2 години постигна много неща, аз си правя моето, той колкото може:)
Започна на 50 години, заради страшни болки в кръста, сега ако го видиш е като момченце, слаб, гъвкав, изпънат, тъкмо се събирахме с неговите набори, много го хвалиха:) Викат край започваме с йога и ние, представих си ги, както са по 100- Тина кила ще е култов клас:))) Моят щял да преподва 😂😂🤭🤭🤭🤭 Кога стана ром кога му почерня дупето😂😂🤭🤭🤭

# 616
За "порасване" не знам дали съм пораснала, но лекарите ме гледат изумено защо не "губя" сантиметри.
 Било трябвало с напредване на годините да се смаляваме. Била съм изключение и ме нещо измерват с някакви уреди. Аз не им казвам за любимия ми лост, не ме питат. Гръбначният стълб е, да. Но и мускулите край него са от голямо значение.
За пръв път чух за "скъсяване" на мускулите с коремните преси и за това казват да се избягват. След като има "скъсяване", логично има и "издължаване", което кой както иска да разбира/приема/отрича/......

# 617
За "порасване" не знам дали съм пораснала, но лекарите ме гледат изумено защо не "губя" сантиметри.
 Било трябвало с напредване на годините да се смаляваме. Била съм изключение и ме нещо измерват с някакви уреди. Аз не им казвам за любимия ми лост, не ме питат. Гръбначният стълб е, да. Но и мускулите край него са от голямо значение.
За пръв път чух за "скъсяване" на мускулите с коремните преси и за това казват да се избягват. След като има "скъсяване", логично има и "издължаване", което кой както иска да разбира/приема/отрича/......
Това е мускулен дисбаланс, което е здравословен проблем и няма да скъси торса ти в буквалния смисъл, за който мисля говорим тук, както и готините крачета на гимнастичките не са резултат от "издължаване" на мускула.

# 618
Съжалявам,  кое ми е здравословен проблем? Че не ми се намалява разстоянието между прешлените@ не се "смачкват" хрущялите между тях? Точно висенето на лост препоръчват лекарите за да се забави този процес, но просто не вярват, че има хора които го правят.
За "мускулен дисбаланс" пък за пръв път чувам. ПП прочетох, не ме засяга/интересува и за това не съм търсила информация. Нормално, не съм професионален спортист:
https://www.lamedecinedusport.com/specialites/lequilibre-musculaire/ (май е по-лесно да се измислят "диагнози")
Методът De Gasquet
https://youtu.be/BHtYWmLZb_w

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 19:33 от tania6

# 619
Неее, "скъсяването" на коремните мускули, за което говориш, е мускулен дисбаланс, пропуснах да оставя в цитата само частта, която исках да коментирам. Иначе супер за висенето, мен ме е страх да го пробвам, че съм с протрузия.

# 620
Може да става въпрос за различни неща. В краткото описание на метода De Gasquet на картинка показват за какво иде реч. Много е популярен този метод и има много упражнения. De Gasquet е лекар и професор по йога.
За мускулния дисбаланс от това, което прочетох (източник сайт за спортна медицина) с него обясняват някои травми при спортистите, но и май има и преувеличения (или търсене на оправдания).
Лоста ми е на вратата на кухнята. Много удобно като варя яйца, чакам кафето да се филтрира или чая. Дори само да минавам.

# 621
  • Пловдив
Ехооо?
На линия съм, ей Nerd да не мъ мислите ся... Wink Дано др.сесмица пуснат танците, та и там и у дома и ще задвижа тоз заспал метаболизъм. Надявам се Rolling Eyes

# 622
Почнах пак да не разбирам какво си говорите Simple Smile

Отчет от мен - минус 14. People Dancers

# 623
Почнах пак да не разбирам какво си говорите Simple Smile

Отчет от мен - минус 14. People Dancers

С такъв отчет ич не ти трябва да разбираш!
Барво🌺

# 624
не се занимавай с глупости, перфектен ти е отчета
браво и от мен!

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 00:35 от Herzen

# 625
  • София
Ехооо?
На линия съм, ей Nerd да не мъ мислите ся... Wink Дано др.сесмица пуснат танците, та и там и у дома и ще задвижа тоз заспал метаболизъм. Надявам се Rolling Eyes
Как другата седмица,още на 01.04 обещаха.

# 626
Абе отплеснахме се ние, остави ни.
Егати, аз тия 14 кила ги свалям цяла година, поздравления!
Днес започвам яйчния фаст. Разрових се по разни блогове и хората имаха впечатляващи резултати дори с минимални килограми за сваляне, тук също сте споделяли добри резултати. Аз ще се радвам и на 1 санитметър от талията. Кофтито е, че ей сега със ставането вече усетих и физически признаци на ПМС и не знам дали няма да окаже някакво влияние това.

# 627
Това дали ще повлияе на резултатите от фаста, си е до тяло. На мен ми влияе за съжаление.

И аз се зарадвах на отварянето на фитнесите, но то малко пир по време на чума е това... над 5100 болни, ние отваряме фитнеси и ресторанти... Дано хората имат съвест и се пазят повече просто.

Аз за март не си стигнах желаните килограми, но си поставям по-висока цел за април. Не знам дали и тренировките не ми саботират отслабването в смисъла на задържане на вода от мускулите. Все тая, де, "продължаваме напред".

# 628
Как сте днес, момичета:) Имаше клек със скок бая и бърпи, озорихте ли се? Мистик, издържа ли:)

Ядох аз сега пилешки дробчета по селски, обилно с масАлце:) Вчера пак ядох към 16 и с това си останах, не огладнях, мазна ми беше рибата и зеленчука и ме държа сита.
Вечерта пих 1/2 чаша сухо бяло вино със сода и 2 ягодки за аромат, това ми беше вечерята. И заради нея нямам хубав минус!
На мен виното много ми пречи, но го обичам и си пийвам по малко. Ако реша да свалям обаче задължително го спирам, че с него не мърдам.
И това с всичкия спорт! Вчера имам нашето скачване, плюс 1.15 Мин йога, плюс 10 км ходене на наклон. И малко съм яла като грамаж и рано ядох и пак само 3-400 гр минус. А от уикенда влача 1.5 кг “водичка”
Ще изчистя де, не че бързам;)
Утре скумрия с лук, маслини, домати и кисела краствичка ще готвя, мъжът ми доснесе прясна риба от Метро, жал ми е да за замразвам и ще я ям, макар че вчера ядох ципура.
Моите келеши такова не ядат, та може и 2 дни да я влача.

# 629
Озорих се малко, да, тъй като преди това правих и други упражнения. Честно казано много мразя бърпита или джъмпинг джакове и всякакви с подскоци, та оплезих език леко. Laughing Но мацката много ми харесва и си продължавам по план. Ще ми е интересно дали ще успея да го завърша, тъй като никога не съм правила упражнения 30 дена подред, ама от инат ще го направя. Bowtie

Общи условия

Активация на акаунт