Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 302
  • 765
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ами както е в Австрия мисля. Тестваш се и си отрицателен - ПО, не се тестваш - ДО.
Kойто не се тества, не отива на ДО, а на homeschooling... Има огромна разлика. Heinz Faßmann, образователният им министър, на прескоференцията обясни, че като цяло такива деца ще са на самообучение и може да получат при нужда евентуална помощ само от учители, които  към момента са свободни, примерно бременни дами. Ако подобно нещо се въведе тук, при условие, че могат да се осигурят като брой нужните тестове (което, разбира се, няма да стане), най-недоволни биха били всъщност сегашните радетели на  ДО за толкова време, колкото е нужно, а не искащите ПО.. Понеже от една страна няма да им харесва ситуацията с мерките в училище в дните между тестовете (понеже те все пак не са ежедневни, а и за учителите пък, поне засега, е заложен по един тест на cедмица),  а от друга и у дома децата им няма да получават вече нищо и цялата отговорност за обучението ще си е лична/родителска.. Та не мисля, че е добра идея да гледаме кой как бил обвързал нещата някъде си.. Или ако гледаме, да отчитаме всичко. Да, тестват там децата,  за да ги пуснат в училище, ама НЕ със стандартен тест, навсякъде в нета може да се видят указанията за тестване с него (влизане на тампона  до САМО 2 см)...Отделно има регламентирана опция за освобождаване от въпросния регулярен тест с  документ, доказващ наличието на  антитела.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 08:42 от пенсионирана русалка

# 226
  • София
При нас анкетата дойде в Школо, иска клас и имена на ученик, имена на родител и избор на следното:
АНКЕТА ЗА РОДИТЕЛИ - за провеждане на бързи антигенни тестове сред учениците
Анкетата се провежда по искане на МОН за установяване на нагласите Ви за провеждане на бързи антигенни тестове (с тампон от носоглътката) сред учениците. Изследването е по желание на родителя/настойника.
.....
.....
.....
5. Декларирам, че:
- СЪМ СЪГЛАСЕН на детето ми да бъде направен бърз антигеннен тест
- НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН на детето ми да бъде направен бърз антигеннен тест

# 227
И в нашето училище е пуснат въпрос в Школото. Всички родители трябва да дадат отговор там. Малко е досадно, защото телефонът ми бибка при всеки отговор, но пък така ги следя нещата. Масово хората отказват.

# 228
  • София
Ха, ха, не може да имаш анкета и в същото време да искаш хората да декларират съгласие или несъгласие. Кой умник я е правил?

# 229
И после дойде анкетата.
Откъде дойде? От МОН ли?
Защото всеки след писмото решава как да направи проучването - някои питахме, други - анкети са правили, трети - друго и накрая като развален телефон, ама карай, то се е видяло, че няма да се постигне първоначалната идея, която аз подкрепям, но само ако се тестват всички или почти всички, а не както при учителите. Затова и се отказах и не съм и мотивирала родителите. Не желая да изпълнявам да организирам тестване, което няма да доведе до никъде, щом няма необходимата масовост.
Анкетата дойде от където трябва, от директора. На него му е заповядано да направи проучването. Нормално е всеки директор да има свободата сам да прецени как ще е най-добре да го направи спрямо неговото училище. Затова е директор, да създаде организация на мероприятието на местно ниво. Кому е нужно в селото с 20 ученика да се прави анкета в електронна среда, като може да ги позвъни или да задължи учителите да свършат тази работа, което е безумно за училище с 1200 деца.

# 230
От писмото на министерството не става ясно какво следва след евенуалното тестуване. Много общо е казано "да се намали взможността за предаване на ковид в училищна среда". Какво и как точно- не се знае. Не ми става ясно и как смятат да организират споменатото тестуване. Това са голям брой тестове на ден, кой ще ги взима, къде, при  каква организация, кой и къде ще ги изследва, кой къде и как ще получи резултата... Предварително писмено съгласие от родител... Ще иска стегната и перфектна организация, а шансът да се направи такава не е голям.
Дотук обсъждаме организацията на анкетата, която не допада на всички. Мога да си представя ако започне масово тестуване какъв хаос и чудо ще настане.

# 231
500 деца, два пъти седмично да се тестват, това значи всеки ден по 200 деца. Първите 3 учебни часа ще стигнат ли? При 30 секунди на дете. Другият вариант е да ги викат по време на часовете, но то контактът е осъществен вече.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 08:18 от Cygnus

# 232
Имам усещането , че управлението на епидемията  е в етап на свободно падане  и всеки да се оправя сам.
Дано успеем да опазим децата, на които им предстоят матури поне до изпитите. След толкова години подготовка да не успеят да получат  плодовете от труда си би било непростимо и няма нищо общо с късмета.

# 233
  • Варна
Е, без тестване контактът също е установен вече. По-добре рутинно тестване, пък дори и посред контакта, отколкото стискане на палци.

# 234
500 деца, два пъти седмично да се тестват, това значи всеки ден по 200 деца. Първите 3 учебни часа ще стигнат ли? При 30 секунди на дете. Другият вариант е да ги викат по време на часовете, но то контактът е осъществен вече.
В Австрия децата ги тестват вкъщи и с раницата и теста към училище. Там потребителка днес писа, че и в час дали на децата сами да си направят теста. Не е толкова страшно, да си бръкнеш в носа. Във Франция също са с тестване. Там как е организирано не знам.

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 14:27 от laurentin

# 235
  • гр. София
До този момент имам около 10 теста. С клечката бъркат до синусите и там натъркват. В гърлото - пак е доста дълбоко и натъркват. В противен случай - резултатите не били коректни (бившата Токуда). Има тъпа болка (максимално до следващият ден), сълзи (рефлекс), позиви за повръщане. Със скрити вени съм. Два пъти получих кръвоизлив.
Няма да го причиня на децата си. За трета вълна - нека се спрат на дата и час, до гуша ми дойде!
Ред.: Без да имам симптоми, тестовете са задължителни, за да ходя на работа.

# 236
  • Варна
Да бе, де ще са коректни... Щом хората вкъщи си правят тестове колко пък да е сложно, неприятно и опасно? Почти нищо не усетих аз като ми взеха пробата и си беше много коректно положителен тестът. Като го има вирусът го има, и с пръст да си бръкнеш ще извадиш заразен секрет, сори за картинността.

# 237
Аз подзорим, че след анкетта ще кажат, ами като не искате да се тестват децата - ДО при повишаване на случаите. Може би такава е била идеята  Да кажат - имахме желание, ама като има отпор, нищо не можем да направим. Както казах на мен ми е вече все тая - ДО, ПО, каквото - такова.

# 238
  • гр. София
Домашните тестове не са ли само с кръв от пръста? Т.е., ако си преболедувал, да отчетат анти- тела.
Аз не бих могла сама да си бъркам в носната кухина, стигайки до синусите.
И без това, първолачето ми напредна по време на ДО и открих затруднения, които учителките не можаха. Но пък да се подиграват - успешно се справиха. Жалко за общуването с връстници, но ще го преживеем.

# 239
  • Варна
Не, не са, с кръв от пръста са тестовете за антитела. В аптеките продават и антигенни, с тампони.

Общи условия

Активация на акаунт