Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 290
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
Никъде не се говори за регулярно тестване, дори не се говори за еднократно тестване, а за проучване на нагласите сред родителите. Ако се знаеше кой, кога, как, колко често и т.н резултатите щяха да бъдат съвсем различни.

Не е по темата ДО, но ми е много интересно как хора, които твърдяха, че "учителите не искат тестове, защото са мързеливи и искат ДО", сега са твърдо против тестовете на техните деца.

не - твърдяхме, че учителите не искат ваксини

# 271
От ФБ страницата на МОН
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=28348465134606 … =1557953497816581

Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система проведоха среща по повод проучването сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест.
По време на разговора бяха обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите. За да отговорим на тях и възникналите притеснения предоставяме допълнителна информация:
1. Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?
- Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.
2. За коя възраст се отнася тестването?
- Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.
3. Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?
- За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) - съответният класен ръководител и директор на училище.
В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.
4. В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?
- PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.
5. Предвижда ли се тестване за антитела?
- На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

# 272
Мисля си, че се презастраховат с това дълбоко бъркане. Както писах аз дори не усетих, толкова нежно и внимателно бръкна лаборантката, че бях убедена, че още не е започнала, когато ми каза, че е готова. Излезе си каквото трябваше. Когато има вирус не знам как ще се пропусне, той не седи окопан в най-дълбоката част на носоглътката, ако беше така как се разпространява с кихане и говорене, че дори и дишане? А ако наистина искат да обмислят и приложат идеята може да се прави и домашно тестване, защото така или иначе не виждам как регулярно ще се тестват 700 000 човека по лаборатории. Но действително няма мисъл в управляващите, пускат някакви идейки там и ни гледат сеира...

На мен и на всичките ми колеги ни взеха проба за антигенен тест преди 1 месец в Правителствена болница от ЕЗИКА. Лаборантка мина по езика ми няколко пъти с клечка като за уши и каза, че съм готова. А аз се бях настроила за неприятно преживяване и болка.
На двама от колегите тестът е бил положителен.

# 273
  • shumen
За първи път чувам,че и от езика може.

# 274
  • Бургас
Може, разбира се. Нали се предава по въздушно капков път, не само чрез кихане, но и чрез кашляне и говорене. Спомням си, че при първите пср-и миналата пролет вземаха пробата и от двете места, после започнаха само от носа.

# 275
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/02/14/zapov … 1-98-14022021.pdf

Допълвам Заповед № РД-01-677 от 25.11.2020 г., изм. и доп. със Заповед № РД01-718 от 18.12.2020 г., Заповед № РД-01-20 от 15.01.2021 г. и Заповед № РД-01-52 от
26.01.2021 г., като създавам т. 1ж:
„1ж. Независимо от графика по т. 1г и при спазване на насоките по т. 1е, от 15.02.2021 г. се допуска провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици  от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището”.
2. Заповедта влиза в сила от 15.02.2021 г.
3. Заповедта да се съобщи на регионалните здравни инспекции, на министрите, на
областните управители и на кметовете на общини, и да се публикува на интернет
страницата на Министерство на здравеопазването.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 16:15 от Анонимен

# 276
Какво е  тълкуванивто на"единствена паралелка в съответния клас" ? Каква е разликата дали паралелката е една или са или са десет. Нещо ми убягва логиката.

# 277
  • София
Да има един пети клас, един шести клас и т.н. Има такива малки училища и в София с по една паралелка от клас.

# 278
Но каква е разликата дали са една или пет. В различни стаи са, така или иначе ако са малко паралелките просто всички са набутани в една смяна. Не виждам логика.

# 279
  • София
Питай ББ и министъра.

# 280
  • Варна
Питай ББ и министъра.

Tе и двамата са показали, че не могат да мислят.

# 281
Да допълним картинката.
https://www.mon.bg/bg/news/4088
Със заповед на министъра на здравеопазването от утре /15 февруари 2021 г./ се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. В тази връзка ви уведомяваме, че отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решат кога да възстановят присъствените занятия – от понеделник или от вторник, като уведомят родителите за това.

Утре, 15.02.2021 г., училищата с учебен процес по новото допълнение на заповедта на МЗ няма да отразяват отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. При невъзможност, поради влошена метеорологична обстановка и затруднено придвижване на учениците, училищата могат да поискат продължаване на обучението в електронна среда.

# 282
  • Ямбол
Този път и аз нещо се обърках. В нашата гимназия всички паралелки са единствени - примерно имаме 4 осми класа, но са  всяка с различен профил и например профил Хуманитарен е единствен, друг осми клас хуманитарен нямаме.

# 283
  • Варна
Доколкото схващам няма значение колко профила са, имате 4 паралелки 8 клас, значи карате по график

# 284
Профилът е без значение. Една паралелка за клас мисля, че е достатъчно ясно. Имаш една паралелка в осми клас -  присъствено. Имаш две - караш по графика.

Общи условия

Активация на акаунт