Индукционни котлони, тема N2

• 45 286
  • 873
  •   3
Отговори
# 420
Много е лошо човек да не знае какво иска Simple Smile
Мислех, че съм единствената.
Днес бяхме във физическите магазини и толкова обяснения и мнения чух, че се чувствах изключително неудобно, сякаш незнаеща и неразбираща от техника...
И от марката Whirpool, рязко сменяме на AEG. Набелязах два модела на съвсем различни цени, ако може отново да си кажете мнението.
https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-aeg-ike64441ib
https://techmart.bg/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D … 0AEG%20IKB64301FB

# 421
  • Sofia
Навремето щях да купувам точно този модел, но ме спираше това, че става за вграждане само върху плота, а аз исках да е наравно.

Някой може ли да обясни какво означава "наравно"? Аз не съм съм виждал честно казано модел, който е да наравно с плота, винаги стъклото, колкото и да е било тънко е над нивото на плота.

# 422
Мият е наравно, модел за вграждане е.На нивото на плота.

# 423
Днес бяхме във физическите магазини и толкова обяснения и мнения чух, че се чувствах изключително неудобно, сякаш незнаеща и неразбираща от техника...
И от марката Whirpool, рязко сменяме на AEG. Набелязах два модела на съвсем различни цени, ако може отново да си кажете мнението.
https://techmart.bg/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D … 0AEG%20IKB64301FB
Консултантите със сигурност предпочитат да продават по-скъпи уреди. Аз пък не искам да плащам за функции, които едва ли ще ползвам някога Simple Smile.

# 424
  • Sofia
Мият е наравно, модел за вграждане е.На нивото на плота.
Модел? За да погледна снимките на производителя?

# 425
Ама много има такива.Моят е на 15г., не помня модел Simple Smile

# 426
  • Sofia
Е добре, покажете поне един модел, какъвто и да е, който отговаря на тази дефиниция?
Аз като търся в нета не виждам такива, нито пък да ги рекламират като такива.

# 427
Някой може ли да обясни какво означава "наравно"? Аз не съм съм виждал честно казано модел, който е да наравно с плота, винаги стъклото, колкото и да е било тънко е над нивото на плота.

Просто е. Най-често плотовете са или с метална рамка или с фасетиран ръб. И двата модела се монтират като се изрязва един отвор, в който влиза самото тяло на плота (с електрониката и силовата част), а периферията (самата керамика) ляга върху плота.
Има обаче модели без метална рамка и без фасетиране и при тях (ако майсторът на плота се съгласи, става за каменни плотове) освен изрязването на отвора за тялото точно по перифероята издълбава и едно ръбче  3, 4 или колкото там милиметра е дебел керамичният плот. И така периферията?керамиката) ляга не върху плота, а в издълбаното и визуално е наравно с плота на шкафовете.

# 428
  • София

Не трябваше да се оставяте да ви убеждават продавачи. Те препоръчват това, от което печелят повече. То се мени, съответно и техните препоръки.

Всъщност нито нито Уърлпул, нито Електролукс/АЕГ имат технология за индукционни котлони и съответно ползват такава от други фирми. Плотовете Уърлпул са с технология и компоненти на E.G.O. (Германия) и със стъкла Schott Ceran (Германия), а плотовете АЕГ са с технология и компоненти на Brandt (Франция) и EuroKera (Франция).

За мен Уърлпул са по-добри, защото технологията на E.G.O. е от по-ново поколение и включва автоматични програми.

От двата плота АЕГ бих изключила по-евтиния, защото е изключително базов и неудобен за работа. Управлението му е с +, - и стрелкички, което означава, че за 14-та степен трябва да цъкаш 14 пъти. Освен това е с нарисувани кръгове, което означава, че не можеш да правиш нищо извън тях.

По-скъпият плот АЕГ е хубав, управлява се с „плъзгачи“, т.е. ако искаш 7-ма степен, цъкаш 7 и готово. Освен това има сдвояваща се зона, която става за скари, тави и големи тенджери и тигани. Всичко това щеше да е много хубаво, ако не беше факта, че на този плот му искат 500 лв повече, отколкото на онзи, който обсъждахме по-рано, при положение, че вторият има дори няколко функции повече.

AEG - 1259 лвWhirlpool - 759 лв

https://techmart.bg/%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D … 20WL%20S7960%20NE

Ако ми попадне продавача, убеждаващ хората в такива неща, бих му предложила той да даде 500 лв повече за уред, който не предлага нищо повече от другия.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 01:50 от Vilemina

# 429
  • Sofia

Просто е. Най-често плотовете са или с метална рамка или с фасетиран ръб. И двата модела се монтират като се изрязва един отвор, в който влиза самото тяло на плота (с електрониката и силовата част), а периферията (самата керамика) ляга върху плота.
Има обаче модели без метална рамка и без фасетиране и при тях (ако майсторът на плота се съгласи, става за каменни плотове) освен изрязването на отвора за тялото точно по перифероята издълбава и едно ръбче  3, 4 или колкото там милиметра е дебел керамичният плот. И така периферията?керамиката) ляга не върху плота, а в издълбаното и визуално е наравно с плота на шкафовете.
Аз точно това и предполагах - такъв е и моят - без рамка (борд), но е предвиден за лягане върху плота и няма модел, който да е направен специално да ляга на нивото на борда. А това, че някой майстор може да го приспособи като използва фреза - това е отделен въпрос. Аз обаче се съмнявам, че това е направено в конкретния случай, който коментираме с другите потребители, иначе щяха да обяснят, точно това, което ти написа.
За момент си помислих, че са пуснали такъв модел и исках да видя рекламната брошура на производителя, съответно да видя в ръководството на потребителя как са измислили монтажа и какво препоръчват. В крайна сметка може да закупя такъв за следващата кухня.

# 430
# 431
Аз точно това и предполагах - такъв е и моят - без рамка (борд), но е предвиден за лягане върху плота и няма модел, който да е направен специално да ляга на нивото на борда. А това, че някой майстор може да го приспособи като използва фреза - това е отделен въпрос. Аз обаче се съмнявам, че това е направено в конкретния случай, който коментираме с другите потребители, иначе щяха да обяснят, точно това, което ти написа.
За момент си помислих, че са пуснали такъв модел и исках да видя рекламната брошура на производителя, съответно да видя в ръководството на потребителя как са измислили монтажа и какво препоръчват. В крайна сметка може да закупя такъв за следващата кухня.

Според мен това вграждане си има минуси:
- Ако майсторите не са перфектни и остане луфт между керамиката и каменния плот вътре се събират боклуци и се вадят трудно.
- Ако ти изгори или счупи плотът в изрязаната дупка можеш да монтираш само абсолютно същия такъв.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 17:07 от Черна станция

# 432
  • Sofia
Според мен, при такова изпълнение задължително с фуга 1-2мм и запълване с високотемпературен силикон, иначе ще се получи голям проблем, както го описваш.
Реално това, което виждам от АЕГ са точно, нормалните безбордови индукционни плотове - нищо ново няма. Даже ми прави впечатление, че най-високия им клас всъщност е съставен само от модели със скосена рамка.

# 433
При мен по скоро неразбирането идва от размерите на зоните, АЕГ-то е 2х ø21, ø18 и ø14,5. Уърлпул-а е с 2х ø12, ø15 и ø10. Така и не разбрах тигана за палачинки, на който дъното е ø23 дали ще работи равномерно или не.. Флекскуук - обединяване на зони, ОК, но ако сложа тенджера с ø26?? Виждала съм позната с по-стар модел на Уърлпул си слага тиган на средата и си работи, но е много стар модел.
Или аз не знам как да задам въпроса, или отсреща ми говорят пълни глупости. Днес влязох и в Зора, там дори ме разубеждаваха да взема индукция, не си заслужавало парите, специални съдове трябвало.. Единственото за което се хванах е, че АЕГ било по-висок клас от Уърлпул.

# 434
  • Sofia
В магазините "консултантите" в 95% от случаите са неграмотни.
Няма по-голям кеф от хубав индукционен плот Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт