Индукционни котлони, тема N2

  • 43 980
  • 873
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 7 428
Аз веднъж само стоплих консерва на котките на 1-ва степен на индукционен котлон, колкото да не е съвсем студена, не стигна и 40 градуса нагряването. Ами бързат, мечат в хор, вървят в краката ми и така ме осени, иначе си имат тяхна посуда, в нея им топля храната. Не вярвам еднократно затопляне и консумация да е фатално нито за хора, нито за котки.

# 616
  • Мнения: 50 989
Не съм убеден в твърдението. Направо ми е абсурдно, как някаква частна фирма мисли как ще топлиш консервата на война или излет и ще го направи безопасно за тази цел.
OK, да приемем, че е така, макар че за всичко в хранителната промишленост има строги регулации, а не е кой как си реши. Освен това в консервите се сипва и гореща храна преди затваряне или се стерилизират.

А, иначе с индукционния котлон загряваш ламарината и лаковото покритие и то сгрява храната с кондукция.
Колко точно се нагрява самата ламарина - 100, 150, 250 градуса - не знам.
Именно, загрявам, ама тя не се нагрява, защото водата в консервата я охлажда. Неслучайно писах, че вода може да се кипне в хартиен съд.

Аз със сигурност не бих топлил храна така, още по-малко пък бих препоръчвал това на други.
Аз не препоръчах, а казах, че може. После всеки да си решава. Освен това писах за стопляне, а не за готвене и варене.  Все пак после си пипах консервата с ръка. Или за теб 50 градуса са някаква екстремна температура??? Толкова е врялата вода от чешмата или ако консервата я напече слънцето.

Принципно си прав, че консервата не е тенджера и в нея не е хубаво да се готви, но в конкретната ситуация - само стопляне за някакви секунди до състояние за консумация, а не варене - възраженията ти не са основателни.

# 617
  • Мнения: 912
Някой да е забелязал от какви точно съдове се надраскват котлоните? Скоро взех нов тиган и тенджера, уж качествени на известни марки и забелязвам,че се появиха драскотини , където ляга дъното им и започнах да се ядосвам много, защото досега 5 г от използването на плота нямаше нищо и беше като чисто нов. Затова стигам до извода,че са от новите съдове, иде ми да ги хвърля , а не са пренебрежимо евтини.

# 618
  • Мнения: 50 989
Няма как да драска, ако няма стърчащи неща. Опипай хубаво с ръка дъното и ако не усетиш нищо, значи причината е другаде. Нещо посипано по плота например.

# 619
  • Мнения: 7 428
Някой да е забелязал от какви точно съдове се надраскват котлоните? Скоро взех нов тиган и тенджера, уж качествени на известни марки и забелязвам,че се появиха драскотини , където ляга дъното им и започнах да се ядосвам много, защото досега 5 г от използването на плота нямаше нищо и беше като чисто нов. Затова стигам до извода,че са от новите съдове, иде ми да ги хвърля , а не са пренебрежимо евтини.
Не се ядосвай, току виж си харесаш и нов плот Simple Smile
Какви са съдовете, ако е удобно да питам?

# 620
  • Мнения: 679
Няма как да драска, ако няма стърчащи неща. Опипай хубаво с ръка дъното и ако не усетиш нищо, значи причината е другаде. Нещо посипано по плота например.
Не е така! Моят е на една година най-висок клас. Ползвам съдове  WMF и също се надраска. Съдовете са ми чисто нови, започнах да ги ползвам с този котлон.

# 621
  • Мнения: 50 989
Koe не е така? Че драскането става от попаднали кристалчета по плота, ако тенджерата ги притисне и я дръпнеш по плота ли? И моите тенджери са WMF и не драскат. Ако ги опипаш по дъното и не усетиш нищо, значи няма какво да драска. Или според теб специални шипчета се появяват само при готвене?

# 622
  • Мнения: 12 761
Тъп въпрос, дали съдовете са за индукция? Защото ми се струва, че в  магазина на ВМФ имаше някои, които не бяха. Иначе и при мен няма проблем. Ползвам ВМФ, Метро марка, Икеа ...

# 623
  • Мнения: 28 776
Имат и съдове без индукция WMF.Но без да са за индукция няма да стартират въобще котлоните.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 18:34 от ДХ3

# 624
  • Русе/Germany
  • Мнения: 441
Здравейте
Налага ми се да си сменя котлоните и имам голяма чуденка 🙈 Сега съм с 4ка и реално не ги ползвам всички (имам мултикукърИ) и съм се спряла на 2ка, обаче сега съм в дилема дали да взема за вграждане или да взема подвижен индукционен. Има ли някой който е с подвижни котлони в домакинството в което се готви всекидневно (4 човека сме) и да ми каже ако има някакви недостатъци за които не съм се сетила. Ще съм много благодарна 🙏

# 625
  • Мнения: 1 182
Babydream, струва ми се, че за всекидневно готвене би било най-удобно с 3-ка или 4-ка с разширяеми, обединяващи се зони дори и да не се ползват всички едновременно. Аз също имам мултикукъри/3 бр./ и Air Fryer/2 бр./ с различна вместимост, а не готвя всеки ден. Обаче се случва  да бързам и да се налага да ползвам и 4-те котлона. А подвижен котлон не бих взела - много са ограничени като предлагане и опции.

# 626
# 627
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 600
Babydream©, при ежедневно готвене е нужно да имаш плот и то, както е писала Мари-ана, 3-ка или 4-ка. Все пак сте доста народ.
Ние сме двама и рядко ползвам плота /4-ка е/, защото кукъра ми върши работа. Ако сега правех кухнята си, бих я направила без плот, а както пишеш ти с преносим такъв и би стоял в някое чекмедже и да го ползвам само при нужда, само когато си идват децата, ми се налага да ползвам повече уреди!
Имам и индукционен котлон на Тефал, купих го преди кукъра и го ползвах на терасата и е страшно удобен. Има си всички екстри. Сега си стои в кашона, че ползвам основно кукъра и нямам място за него.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 06:45 от Бубoлина

# 628
  • София
  • Мнения: 2 298

Според мен - или първият (АЕГ), или третият (Бош), защото имат сдвояване на зоните. Третият, PIX631HC1E, има сензор за пържене с индикатор на температурата, което е голямо предимство. Предимство на АЕГ е, че има отделен „плъзгач“ за всяка зона, но пък Бош има 4 зони (повече - по-добре), една от които е подходяща за малки съдове като кафеварка или джезве. Освен това, зоните са с 18 степени на мощност при Бош и 14 при АЕГ. И двата плота могат да управляват аспиратор със съответната функция от същата марка.

# 629
  • Мнения: 19

Според мен - или първият (АЕГ), или третият (Бош), защото имат сдвояване на зоните. Третият, PIX631HC1E, има сензор за пържене с индикатор на температурата, което е голямо предимство. Предимство на АЕГ е, че има отделен „плъзгач“ за всяка зона, но пък Бош има 4 зони (повече - по-добре), една от които е подходяща за малки съдове като кафеварка или джезве. Освен това, зоните са с 18 степени на мощност при Бош и 14 при АЕГ. И двата плота могат да управляват аспиратор със съответната функция от същата марка.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт