Смесени бракове

• 20 187
  • 301
  •   1
Отговори
# 90
Абе, сякаш е по-добре, че мъжът ти не изгаря от желание да прави услуги на млади съседки. Simple Smile

Между другото, и аз не съм по тая част – мисля, че си е до човек, а не толкова до националност.
На нас пък, като семейство, никой не ни е правил услуги и не ни е пускал фъндък – всичко си вършим сами. Приятелите са за маса и раздумка.
Абсолютно е така. Всичко си е до човек, характер и възпитание. И аз не искам да обобщавам, но това е нещото, което ми боде в очите. Теб, може би, друго ще те дразни, а аз не бих му обърнала внимание.

За съседката ... хаха. То хубави германки са рядко срещано явление. Аз просто си се представих тогава на нейно място с кухня, пълна с вода, сама и да няма кой да ми помогне поне да изгреба водата.

# 91
  • Агент под прикритие
Хаха, то има и стари!

Бтв, това е и един от най-големите ни проблеми. Слуховете и мълвите.
Тръгва приказка, че българите са еди какви си. И се предава, предава, ... предава и предава.

Същото е и за емиграцията и гурбета, което паралелно в момента пишем в друга тема.

Масите хора се ориентират от чуждите приказки. Ей това е най-гадното в България.
А не че българите били лоши, или че в чужбина имало по-хубав живот.

Т.е. еснафщина. Парадоксално, но повечето в темата, точно от нея се оплаквате. И наистина я има в 2та източни града. А и не само там.
Нищо ново под слънцето. То тя и темата започна лека-полека да се завърта в посока "Какво притежават чужденците, което българите НЕ притежават".

А овчето мислене ни е наистина най-големия проблем. Но не са виновни разпространяващите ЕЖК... Simple Smile

# 92
България ражда много умни и добри момчета, които са европейци по манталитет, образование и възпитание.

Проблемът е, че в много малка степен умее да ги задържа.

# 93
Като се замисля това, което ме дразни в германците (и в моя мъж в частност) е, че не обичат да правят услуги.
Пример: Като живеехме още на квартира с моя мъж, вечерта в 20:30 звъни съседката (младо момиче на около 20) от долния етаж да каже, че им се е спукала тръба в кухнята и са спрели водата в цялата кооперация. Викнали са вече водопроводчик обаче и чакат да дойде.
Моят мъж, вместо да пита имат ли нужда от помощ или самоинициативно да слезе да се опита да помогне с нещо, мрънка цяла вечер “Ама кога ще дойде водопроводчика? Ама защо са спрели водата преди да ни предупредят? Ама ако ни беше пусната пералнята? Ама ако бях под душа?....”
За сравнение : ако някой се обади на баща ми на Коледа или в 12 вечерта и поиска услуга, той ще се качи веднага в колата и ще отиде. Случвало се е и негови приятели да идват по никое време да ни помагат за нещо. Тук не е така...

На мен пък точно това не ми харесва ама грам. Бившия даваше пари на заем на хора, които изобщо не познаваше и не знаеше дали ще му ги върнат. Правеше и други неща, които за мен са напълно непонятни на напълно непознати хора.
Помагане, да но с граници и на наистина близки хора. Може би за това си паснах и с немеца толкова добре.

# 94
  • Paris, France
Скрит текст:
Като се замисля това, което ме дразни в германците (и в моя мъж в частност) е, че не обичат да правят услуги.
Пример: Като живеехме още на квартира с моя мъж, вечерта в 20:30 звъни съседката (младо момиче на около 20) от долния етаж да каже, че им се е спукала тръба в кухнята и са спрели водата в цялата кооперация. Викнали са вече водопроводчик обаче и чакат да дойде.
Моят мъж, вместо да пита имат ли нужда от помощ или самоинициативно да слезе да се опита да помогне с нещо, мрънка цяла вечер “Ама кога ще дойде водопроводчика? Ама защо са спрели водата преди да ни предупредят? Ама ако ни беше пусната пералнята? Ама ако бях под душа?....”
За сравнение : ако някой се обади на баща ми на Коледа или в 12 вечерта и поиска услуга, той ще се качи веднага в колата и ще отиде. Случвало се е и негови приятели да идват по никое време да ни помагат за нещо. Тук не е така...

Моят мъж е същият без да е германец. А останалите французи са много топли и услужливи хора.

Веднъж ни спряха тока поради авария за около 2 часа. Издивя. А имаше интернет на телефона си, но спря WiFi. Ама как щял да зареди телефоните ако не пуснат тока. Искаше да отива у брат си 🥳, ама не отиде, тюх, тюх.  Обади се сто пъти в електроснабдяване, крещейки че трябва да работи и по интернет, а всъщност гледаше телевизия и едновременно слушаше нещо от телефона. Вече не помня колко пъти се обади. Тръгна да гледа трафопоста. Ядоса се, че има линейка и реанимират удареното от ток дете на място, вместо да го занесат другаде и колата на електроснабдяване не може да паркира и да започнат работа. Обади се на портиера няколко пъти.  Търтанисва цяла нощ, дори след пускането на тока за рисковете от инфекции поради качената температура във фризер и хладилник. Тръгна да изхвърля съдържанието на хладилника и фризера в шахтата в кухнята и да вдига шум..

На другия ден и следващите 10 говори само за случката, като че ли е станала война или сме пропаднали под земята. Пак се обажда навсякъде.

След 2 дни залепиха съобщение, че ще спрат тока за половин час след седмица за някаква профилактика. Оле, не искам да си спомням. Това беше на обяд,когато по принцип беше в офиса, но него ден седя в къщи да блещи.

Всяко пръскане срещу хлебарки,спиране на вода  за профилактика, боядисване, смяна на пощенски кутии, врати е съпроводено с негови тревоги дали няма да се развали някой сървър или кабел или нещо да се оцапа.

В целия блок като него бяха още двама дъртоци. Останалите хора са много услужливи и симпатични.

Пари назаем дава без проблем, деца извежда и гледа, води на училище, но ако някой го накара да мръдне нещо, да помогне е ужас.

Западните са свикнали всичко да е правено от специалисти, уредено, а те само да дрънкат на някой спешен номер.

До нас живееше старица на почти 100 години. Като не чуе звънеца или телефона, идваха пожарната, звъняха ни и минаваха през нашия балкон в нейния и даже веднъж разбиха вратата. Дразнеха се, защото беше непрекъснато и даже настояваха тя да остави ключ у съседи или да иде в дом, но тя не искаше и това си било нейно право.

Веднъж се обади синът и, защото не я намира. Предложих да мина през балкона и да видя какво става. Йок, не, не може. Би било неправомерно нахлуване. Бабата беше споделила със съседка, че може би искаме да я окрадем, защото със съседа от другата страна сме надничали през балкона.  А ние наричахме само като ни помолят от социала, че не отваря. Та пак извикахме пожарната.

# 95
  • Sofia

В държава като Германия доколкото ми е известно не може всеки да си прави каквото пожелае в сградите. Така че викането на техник не бива да ви е странно. Има си процедури, гаранции и т.н.

# 96
Хахаххахахах, доста се посмях и с младата съседка и с френската бабка. (Не знам къде да намеря човечето, дето се хили и си мърда устата, ама си го представете😂)
Иначе аз каквото съм забелязала е, че немците, особено младите, са големи хипохондрици. Пръст да ги заболи тичат на лекар, не дай си Боже при ремонт да се одраскат-бързо за ваксина срещу тетанус!
А старото поколение, дали от войната, дали от възпитание не се оплакват и си траят. Бабата на моя любим, при все че е на 83 години и с хронични заболявания в това отношение е по-мъж от внука си. 😅

Последна редакция: чт, 04 фев 2021, 15:39 от Threemafan

# 97
Аз под обичаи и традиции нямах предвид само официалните такива. Мислено включих и разни специфични за нас вярвания Simple Smile Като например че течението е лошо нещо. Моят мъж колкото и да съм се опитвала да му го обясня, само се майтапи с това. Когато е малко по-топло, отваря всички възможни прозорци, та да духа отвсякъде. Друго си е българският мъж, който от дете е приучен от баба си, че течението е лошо Simple Smile Лятото пък само се надпреварваме да намаляваме или увеличаваме климатика. Аз обичам да ми е комфортно, мъжът ми иска да е като Сибир вкъщи. Ходи обяснявай, че е лошо за тялото да влиза/излиза от 35 градуса на 15 и обратно. Но в Канада така са свикнали. Помня че в офисите, магазините и дори транспорта ми тракаха зъбите лятото от климатиците. Имам още много примери, но ще стане прекалено дълго Simple Smile 

# 98
  • София
Оо, с течението е имало големи драми. Примерно пътуваме по магистрала в градски автобус сутрин. Април е и е -20. Канадците, като им е толкова акъла са се навлекли със зимните якета от гъши пух, дебели 1 педя, с качулки дебели 1 педя. В автобуса дъни и парно.
Не се събличат, а широко отварят всички прозорци, така както си кара автобусът с 80км/ч. Аз затврям, те отварят, аз затварям. Хвърлят един кръвнишки, убийствен поглед, уж учтивите канадци и пак отварят прозореца. Да ми е гадно. Joy

# 99
Невена, изпитах съжаление към теб, докато те четох. Сигурно е ужасно натоварващо да живееш с толкова кисел човек.

# 100
  • Sofia
Климатиците и на мен са ми проблем в повечето държави. Разбирам, че искат прохлада, когато навън е 35 градуса, но те пускат климатик на 10-11 градуса и настинката е готова. Като сложих един климатик на 15 градуса и един колега започна да говори каква жега е станала Flushed

# 101
  • Paris, France
Невена, изпитах съжаление към теб, докато те четох. Сигурно е ужасно натоварващо да живееш с толкова кисел човек.

Тук не, защото за 20 години са спрели тока веднъж, а вода не спират за повече от половин ден. Веднъж бяхме в София като правят профилактиката на топла вода лятото. Нямаше топла вода, но понеже имаше наблизо басейн, пързалки, ресторанти, нощен живот и той разпускаше нямаше драми.  А и бяхме у майка и нямаше проблем да се изнесем на хотел ако не му харесва 😁, с децата, разбира се, но без баба да ги гледа. Тръгна си доволен. Почуди се, че спират топла вода за цели 3 дни. Не му казахме, че всъщност дните са 20 🤩.

Ако бяха свикнали като нас на студ, пек и спиране на ток и вода, може би нямаше да реагира толкова остро.

Иначе аз каквото съм забелязала е, че немците, особено младите, са големи хипохондрици. Пръст да ги заболи тичат на лекар, не дай си Боже при ремонт да се одраскат-бързо за ваксина срещу тетанус!
А старото поколение, дали от войната, дали от възпитание не се оплакват и си траят. Бабата на моя любим, при все че е на 83 години и с хронични заболявания в това отношение е по-мъж от внука си. 😅

В Англия не е така и си ходят сополиви и с болни пръсти докато им дойде реда. Във Франция и старите тичат за всичко на лекар. Акнето е страшна болест, за която, освен при специалист-дерматолог, отиват при ендокринолог, гинеколог и даже,дръжте се, психиатър. Изследват си всякакви холестероли, хормони, витамини нива веднъж годишно. Свекърите по едно време идваха всяка година в парижкия район от остров на Карибите за MRI scan. Ще помислите, че там няма такъв. Има. Всичко има, обаче кардиологът на свекърва ми е в парижкия район. Не е сърдечно болна. При него ходи профилактично от 50 годишна. Всяка бременност, но и кихане или разстройство, тяхно, на внуче, съсед,  роднина се съобщава веднага пи скайп.

Французите могат да си обсъждат хемороидите на масата, все едно е времето. Нямат дълго хемороиди, защото веднага гълтат Дафлон - някакъв ензим, май бромелаин. После се оперират и ако ърябва да чакат над 2 седмици за операция се нервят.

В аптеките чакам по 5 минути да изяснят допълнителната застраховка. Ако поискам същото лекаратво на друга фирма звънят на изписалия го лекар да питат може ли. Оня ден поисках друг витамин Д без флуор и затова звъняха на личния. Обясних и, че пия огромни дози и нямам нужда от флуор. Каза ми, че не ми намират данните за допълнителната застраховка. Обясних, че в момента я сменяме. Дадоха ми опции:

1. Да ида в къщи и да се върна с документа.

2. Да доплатя и после да искам парите от застраховката.

Избрах втората, естествено. 1.20€ доплатих и бих и дала още 5 да ме пусне да си ходя. Ама не. Почна да ми обяснява по колко пъти на ден да го пия и да го пише на опаковката. Обясних и, че на рецептата е написано 2 пъти седмично и ако теъгна да пия по 2 пъти дневно ще пукна. Тръгна да зачерква, да чете, да го пише наново.

Изписват адаптирано мляко  крем и шампоан за бебетата да не им се нещо обели кожата.

Зимата изгаряме в къщи. В някои стаи става 25°С на спряно парно, само от минаващите тръби.

Не можахме да ги научим да затварят прозорците и щорите като е горещо, а да проверяват нощем..

Аз затова съветвам да се поживее сам в държавата, в която ще се живее като двойка или да се живее заедно без брак, защото после става лошо ако човек не го очаква и не може да го изтърпи.

# 102
На моят германец му е все топло. На мен студено. Накрая взех решение да си купя електрическа постелка за леглото, само под мен. И спирам климатика. Той да си стои в Сибир.

# 103
На моят германец му е все топло. На мен студено. Накрая взех решение да си купя електрическа постелка за леглото, само под мен. И спирам климатика. Той да си стои в Сибир.

+1
 И аз съм с ел. одеяло. Все му е горещо. Аз все мръзна.

# 104
Същото и с пиенето на студена вода. Тук дори зимата, ако си в ресторант и си поискаш вода, ти носят чаша, която до половината е с лед. Аз като им казвам че искам топла или стайна температура, не могат да ме разберат без половин час разяснения как не искам да има лед вътре.

Общи условия

Активация на акаунт