Месецът на любовта дойде, а ЮНЧЕТО в нас расте (Тема 5 - 2021)

• 46 290
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
И аз много благодаря на всички, които споделиха опит, дори на тези със "страшните" истории. Всички сме наясно,че не отиваме на почивка или спа процедури. За мен най-страшно е собственото ми въображение Simple Smile предпочитам да знам какво ме очаква. И като минала през много по-страшни неща макар да нямам опит с раждането мога да кажа,че каквото и да е раждането,то е само някакви си часове от живота и ще минат, важното е наистина да има успешен финал.
Да ви питам - броите ли движенията на бебето? Срещам противоречива информация дали трябва да се броят или не. А може още да ни е рано за това? От коя седмица се броят?

# 586
И аз ви благодаря момичета, че споделихте някои истории. Аз нямам проблем да чета такива неща. Така си калявам психиката и знам какви неща може да ме очакват Grinning
Аз исках да питам раждалите преди, кога най-рано може да се говори с лекаря с който искаме да раждаме? Аз на късната ФМ мисля да подпитам вече. Ще съм в 31г.с. Предният път казаха, че е рано. Аз искам да знам ако може по-рано.. Все пак и в друг град ще раждам и ми е за първи път. Поне малко да съм подготвена.

# 587
За мен това ще е 4-то, естествено надявам се, раждане. Няма да разказвам. Особеното за първото (29 часа). Само ще кажа, че живеех в заблудата, че ще родя бързо и лесно.
На мен разказаните истории не ми се видяха страшни (то и след първото трудно ще ме изплаши нещо), а по-скоро напълно реалистични. Вярвам, че сме тук, за да споделяме това, което ни вълнува, защото наистина всички сме емоционални и имаме нужда дали от съвет, дали от подкрепа.. 
Може би наистина е най-рационално да слагаме такива истории в скрит текст, за да не се стресират по-чувствителните момичета.
Иначе аз продължавам да се възстановявам от Ковид.
В понеделник съм на кардиолог, че ми докара аритмия и най-накрая ще отида да видя и бебето.
Дано само всичко е наред Hands Pray

# 588
Привет, извинявам се ако мнението ми е засегнало някой. По-скоро беше превантивно против чисти ужаси, които аз имам "късмета" да ми споделят. Които освен страх от нещо, което не съм подозирала, че съществува, не ми дават нищо.

За раждането, лекарите са различни, някои искат по-рано да се видят с бременната, да проведат 1-2 прегледа, за да са в течение на бременността. Други път искат само документи и устна договора. Звънни на лекаря, който искаш и питай как точно процедира.

За движенията на бебето, не ги броя. Достатъчно ми е да усещам, че се движи. На база опит, бих казала, че това с броенето леко куца като логика. Първата ми дъщеря преди и след раждането беше една мързелива поспалана. Като бременна я усещах рядко, предимно последните месеци, когато вече е била доста голяма и просто няма как. Сегашната госпожица е супер нинджа, още от малка рита, блъска, деформира ми корема. Такова нещо преди не е имало. Затова си мисля, че броене не би било обективен маркер. 🙂

# 589
Здравейте, мами! Естествено или секцио от болката няма как да избягаме. Просто трябва да се нагласим психически за нея. Важно е да мислим за бебчето, което ще гушнем. За него всичко си заслужава. Раждала съм секцио с пълна упойка. Раздвижиха ни чак след около 24 часа. Бебетата ни ги дадоха за прегръдка на втория-третия час. На третия ден вече бяхме заедно. Да зърнеш рожбата си за първи път - това чувство е най-великото на света и няма думи с което да се опише. Отваряш, затваря очи и все бебето си представяш. Този образ ти дава такива сили, че не мислиш за болката, а кога ще сте заедно. За кърменето - щом се отстрани плацентата (независимо от раждането) и кърмата тръгва. Да предупредя, че между 2-4 ден гърдите се надуват, стават по-твърди и болезнени. Това е нещо естествено и не е от за дръжка на кърма. Облекчава се с помпа, но не прекалявайте с нея и студени, а не горещи компресия. Не се шашкайте когато ви се случи и помнете, че за 1-2 дни ще се оправят. Споделям го, защото аз бях изпаднала в паника в тази ситуация.

# 590
Аз не броя движенията,защото малкия е много активен и няма вариант пълно спокойствие .По-скоро отчитам кога са по-силни и съответно леки.
От няколко дни си засичам контракциите обаче,които са между 3-5 на ден в големи интервали от време и според мен няма нищо обезпокояващо

# 591
Здравейте! Да кажа личното си мнение за историите - лично на мен не са ми страшни, напротив въпреки, че това ще ми е второ раждане, винаги споделения от други опит помага (разбира се не ангажирам никой с мнението си Simple Smile )
Накратко за първото си раждане ще кажа, че въобще не ме беше страх! Отидох за запис на тонове 6 дни преди термин и като започнаха да записват акуршерката каза "Абе момиче, ти ще раждаш" 😁 при което бях в истински шок, защото нито имах контракции, нито води са текли, нито болки имах, абсолютно никакви индикации за раждане! И така набързо ме приеха, прегледаха ме - оказа се, че имам 7 см разкритие! Лекарката каза, че до 2 часа ще родя. Е да, обаче след 5 часа имах разкритие, но нямах напъни, детето си беше сменило позицията и в крайна сметка се наложи спешно секцио. Възстанових се общо взето бързо - около седмица ми отне нормалното ставане и лягане от леглото, но не беше нещо страшно. По-скоро усещах привърпване. Сега, след 5 години отново смятам да раждам нормално. Лекарят ме подкрепя и това допълнително ми вдихва увереност. Следя се в Щерев и съм доволна особено от ФМ при Василев, който е изключително подробен и прави супер снимки 😄, което ни е важно, тъй като не пускат таткото и му е кофти, но важното е, че всичко с бебчо е наред Simple Smile
Извинявам се за дългия пост! Раждането е много важен момент и смятам, че се случва по-лесно, ако човек е настроен позитивно и вярва на лекаря си и че всичко ще е наред! Simple Smile

# 592
Моята история на всички им звучи ужасно, а аз не я приемам така.
В Англия раждане протича коренно различно от България, жените се делят на две - едните напълно го подкрепят, другите тотално го отричат. Аз съм от първите. Раждането ми продължи 35 часа, две вкарвания в операционната, една тотална загуба на тонове (съответно ме вкараха в операционната с категория 1, което значи, че бебето трябва да бъде извадено до 60сек. След обявяването на категорията, защото е застрашен живота на майката/детето). Не я извадиха тогава, а 3 часа по-късно. 😆 На раждането бях с майка ми и мъжа ми. На самата операция само с мъжа ми. Майка ни чакаше в интензивното.
Аз знаех, че няма да родя нормално (още в 9г.с. го говорихме), но не ми се занимаваше да ги убедждавам и си изчаках да се убедят сами. Направих паник атака, която спря действието на окситоцина и просто нямаше шанс. Нямам лош спомен, на следващата сутрин вече убеждавах мъжа ми за второто 😂.
Сега директно си поисках секцио, но и те не се възпротивиха, като ми видяха историята в тяхната болница.
Планирам да си летя към Англия тази седмица и започвам да си набавям наистина оставащите неща, моята акушерка иска чантата да ми е готова най-късно 32г.с.

# 593
В България си е болница за болница, трудно може да се направи модел. В болницата, в която аз раждах първия път лекари и акушерки бяха много мили, но условията потресаващи. Проблем не ми беше раждането, а да издържа 3 дни сред мухъл, липса на елементарни хигиенни консумативи и да трябва да се мъча да спя върху дюшек от 60-те. Бях в тотален потрес как може това да е родилно отделение. Нямаше абсолютно нищо, всичко си носиш и постъпваш все едно се нанасяш в хотел за 3 месеца, буквално с 3 огромни торби пълни с чаршафи, памперси, дрехи, козметика и дрехи за бебето, консумативи за и след раждането и т. н.
Затова искрено съм завиждала на дамите по филмите, които раждат в нормални болнични зали, след това ги настаняват в прилични стаи и близките им са около тях.  😂

# 594
  • Германия
Моето първо раждане беше в България, сравнително голям град със супер стара болница. Баба ми е раждала майка ми там. Условия, няма нужда да споменавам, пълна мизерия, баня няма, тоалетна без клекало, врати проядени от мухъл и свиждане 1 път на ден в една стая с 2 пейки за всички родилки. По него време се строеше ново родилно в града.
Раждането кошмар, преносено бебе, системи с окситоцин и след 6 часа скачане на корема, епизотомия, много разкъсвания, пълна упойка за шиене. Цяла нощ на легло с катетър и всички есктри. Отношение и чудо, всеки ти крещи, болки от долу, минава визитация, полива с чайника, било нормално да боли. На 2 ден детето трепери от глад, понеже се храни под режим, чака се 3 час за да ти го дадат. Дори и да се къса от глад му се дава вода със захар, макар майката да се пръска от кърма. 3 дена в кувиоз, никаква информация и отношение.
На 5 ден при махане на конци-изненада, възпалени вътрешни шевове. Бързо в изолатор да ме лекуват с йодасепт, но видиш ли някой сбъркал йодасепта с йод и става изгаряне от н та степен. Виновни няма естествено, лош късмет. На 12 ден ме изписват с отворена рана и след още 10 шиене на ново с пълна упойка... Много мъки!

След 4 години второ раждане в Германия, условия-сама съм с мъжа ми, въже, вана, топка, душ...акушерка само за мен. Родих за 40 мин, 2 външни шева. Бебето веднага на гърда, кожа в кожа. Обгрижване и като на хотел, хранене по меню, натискаш бутон и идват веднага. На 48 час ни изписаха.

Сега не мисля кое как, разбира се, че ме е страх, но нещата се случват така както трябва, дори и да се наложи секцио, гледам да съм позитивно настроена. Важното е бебка и аз да сме добре. Всичко се забравя.
Дано всички имаме прекрасни спомени❤🤗

# 595
foley, извинявай, ама твоя разказ ми звучи като все едно баба ми да ми разказва за преди 60 год. Това преди колко време? Направо ми звучи невероятно, все още да има такива места, като от филми на ужасите.

Аз ражда в Щерев и сега пак там ще раждам (само да стигна 36г.с.). Доста съм доволна, лекарската ми не се е отделила от мен, даваше ли инструкции за всичко. На2пъти бебето загуби тонове, събра екип за секцио за 3мин, но благодарение на нея го избегнахме. Родих с 4-5 напъна. От приемането ми в болницата до появата на бебето, бяха мк али под 2 часа. Имах 2 външни шева само. 2 часа след раждането ми дадоха вода и храна, станах и ми казаха, че щом пишкам ми дава тая бебето и ме местят в стая с него. Е да, ама след 2лю вода още не можех да пусна и капка. Докторката ми пак беше до мен и ме стимулираше по всякакъв начин да успея. Накрая даже ме заведе в бебешка та стая и ми показа бебето и малко след това успях.
3те дни ми бяха като на хотел. Останах сама в стая (което и исках), бебето от 6-22 си беше с мен, а ако исках и през нощта щеше да остане. Кърмене на поискване, гушкане и изобщо даже не ми се прибираше у нас.

# 596
  • Германия
mrs.RN,точно преди 10 години 😬 И аз така се виках, всеки ражда там, защо ми е да пътувам до други градове февруари месец. Но бях станала известна след това 😂

# 597
Здравейте, момичета, аз пак се включвам извън темата и пак със закъснение.. 😊
Тъй като разбрах, че повечето или имате опит, или поне сте се насочили в избора на количка, бих искала да задам няколко въпроса.
Моделът, който сме избрали, поне към момента е Cybex Balios S 2 в 1, като към него допълнително трябва да се закупи кош за кола, който в повечето случаи е 0-6 м. Сега идват глупавите въпроси 😃.
- Кошът за кола достатъчно ергономичен ли е, тъй като не е в напълно легнало положение и като цяло, кой от двата коша е по-подходящ за превозване на бебето в самото начало?
- Кошът за новородено (зимен кош) въобще удачно ли е да се използва вместо другия?
- Безопасен ли е достатъчно?
Идеята ми е, ако така или иначе в първите месеци се използва по-скоро зимният кош, не е ли по-добре направо да се вземе кош за кола за по-голяма възраст?
Също така, ако някоя от вас има впечатления от този модел или от марката, ще се радвам да ги чуя. 😊

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 17:02 от Stephanie.a

# 598
За марката впечатление нямам.
За кошницата за кола, за новородени не е подходящо пълно легнало, затова кошниците за новородени са тип люлка. Гръбначето е в извита поза, не ок да се ползва повече от 2 часа без почивка. Има много статии по темата защо това е по-удачния вариант. 
За количките, втория кош е с колани и широк. Тоест едно новородено вътре ще "халтави", трябва или да премахнеш коланите или да сложиш матраче върху тях, защото коша е предвиден за дете, което може да сяда и да стои с колани. Именно това, че не можеш да сложиш коланите, прави коша опасен за новородено, защото може да се изхлузи при накланяне на количката - за да се качи на тротоар, или при изкачване/слизане на стълби на подлез, например.

# 599
Здравейте, момичета, аз пак се включвам извън темата и пак със закъснение.. 😊
Тъй като разбрах, че повечето или имате опит, или поне сте се насочили в избора на количка, бих искала да задам няколко въпроса.
Моделът, който сме избрали, поне към момента е Cybex Balios S 2 в 1, като към него допълнително трябва да се закупи кош за кола, който в повечето случаи е 0-6 м. Сега идват глупавите въпроси 😃.
- Кошът за кола достатъчно ергономичен ли е, тъй като не е в напълно легнало положение и като цяло, кой от двата коша е по-подходящ за превозване на бебето в самото начало?
- Кошът за новородено (зимен кош) въобще удачно ли е да се използва вместо другия?
- Безопасен ли е достатъчно?
Идеята ми е, ако така или иначе в първите месеци се използва по-скоро зимният кош, не е ли по-добре направо да се вземе кош за кола за по-голяма възраст?
Също така, ако някоя от вас има впечатления от този модел или от марката, ще се радвам да ги чуя. 😊
Нещо май са ви объркани представите, за това кой кош за какво е Simple Smile

Кошницата за кола, която може и да се закача на шасито на количката е достатъчно ергономична, за да стои бебето в нея. Обаче в нея бебето НЕ трябва да престоява повече от 2 часа сумарно за дълъг период от време.
Безопасен е разбира се, нали за това са измислени! Зимния кош се използва на шасито на комичката, не в колата!

Кош за новородено или също така известен зимен кош е този, който се ползва първите месеци. Той се закача/откача от шасито на количката, но НЕ е предназначен за превозване на бебето в колата.
Аз лично се насочих към друг модел на Cybex, този който вие гледате няма напълно легнало положение на летния кош.

Общи условия

Активация на акаунт