Частни училища-информативно-дискусионна тема 45

• 42 001
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
  • софия

В САЩ започват училище на 5. Опаа, сега ще се влезе в нова тирада .....
Ама вие май си го търсите заяждането...
Понеделник е, грее слънце, усмихнете се -така по-лесно ще се радвате/ще правите (на) изборите си.
Хората тук не ги мислете, тв вече са с направени избори и тяхната е лесна.
Успех ви пожелавам!

ПС-във Франция започват на 4. И?

# 451
Точно това се опитах да кажа. С всяка година пропастта между държавното и частното образование става все по- голяма. Това води до по- голямо търсене отколкото предлагане в частния сектор. Приемът в частните топ училища е все по- ограничен и много родители се сблъскват с тези факти едва когато детето вече е в ПУК. Това води до много напрежение и объркване у родителите. Отваря се ниша за нови и недоказани училища, които само за една или две години набират скорост. А информация почти няма, можеш да отидеш на място, да последнеш, да говориш с директор. Dandelion, го е написала прекрасно, кратко и ясно. Аз не говорех за ПУК, а за тези, които са като мен и са проспали избора в ПУК и са оставили децата още една година. Ако в ПУК е трудно, то за 1ви клас е почти невъзможно. Моят опит от тази година за 1ви клас, като започнах проучване още миналата пролет и подавах документи от октомври:
- Азбуки имаше само 8 места за 1ви клас
- СС имаше 16
- БШ имаше 0лев прием
-Изи имаше 0лев прием
- Късмет беше тази година, че Питагор откри нови паралелки, но всяка година положението е погобно на гореизброените.
- Британика приемат 3-4 деца
Ходихме дори до ЕСПА, ДТ и ПБ, за които има доста противоречиви мнения и дори в тях приемат ограничен брой за 1ви клас.
Повярвайте, много родители живеем в този свят на розови еднорози. Това, което се случва в повечето случай, е че твърде късно разбират това, което Dandelion написа кратко и ясно по отношение на избора на тип училище и вече изборът е ограничен.
Не съм искала да давам негативна или позитивна тежест към дадено училище, защото имам бъдещ първокласник. Говоря само за приемната процедура. Моето мнение, е че не може да се обобщава, защото сме различни. Дори в недолюбваните тук училища познавам доволни хора, както и обратното. От всички изброени и посетени от мен училища, бих си позволила да се изкажа негативно само за едно, но само на лични, защото може моята преценка да е субективна.

# 452
seawind за съжаление точно така се случват нещата с частното образование.
Налага се родителите да започнат да се информират от най-ранна детска възраст. И да изберат и правилно яслата на детето си Simple Smile

Надявам се, че сте намерили най-доброто училище за вашето дете.

# 453
  • София
Много сте изписали. И моите впечетления от ПУК са сравнително скорошни и не мисля, че е леко прекалено няколко частни учители и подкрепям Фенси с твърдението, че според мен се прехвърлят от 6-7ми клас в ПУК, което ще е добре да се избегне. Имам позната, чието дете ходеше на 5! (да пет, не три, пет) частни учители за подготовка за ПУК и после в ПУК в ЧУ, тя намали на 3ма. Определено съжалявам детенцето. Очаквам да видя кога ще изгърми, но това са наистина болни амбиции. Питала съм я защо, съветвала съм да смени някой с някакъв спорт все пак, но не. Отказах се Simple Smile

seawind, ама тук всички споделяме сравнително субективно мнение за училищата, така че не се притеснявай.

Пипи, имам приятели в ЕкоДара и са много доволни, също и от Веселото гардже. За държавниете в Младост - Сто усмивки и в Горубляне Шарл Перо, може да ги погледнете.

# 454
И аз да дам моята лепта по въпроса на Пипи Simple Smile
Да си призная отдавна не съм проучвала детските градини.
Но ако съм в Младост и търся близка ДГ бих заложила : Вариант 1 - Азбуки. Ще имам добра градина с подсигурено място в училището. Разстоянието е прилично. Има и метро което в топлото време може да избегне задръстванията.
Вариант 2 : ЧДГ Слънчогледи - подготвяше деца за СС ,като залагаха доста и на подготовка за Англо-американското. На приятно място е, но с движението дотам сутрин нямам идея как е.

# 455
Hope for two, дали сме намерили правилното училище, само времето ще покаже и можем само да се надяваме. В един момент положението не беше да намерим най-хубавото, а просто училище.
Не ме разбирайте погрешно, изобщо не твърдя, че е адекватно да има школи за прием в ПУК, но пак повтарям, говоря за 1ви клас. Ако има школи за ПУК, какво ли е за 1ви клас при свободните места от предходния ми пост. Наистина смятам, че една добра градина е достатъчна за подготовка за ПУК с още малко допълнителна работа- игра вкъщи, но да не започваме и дискусията за местата в тези градини и колко лесно се влиза и там. Всички познати с деца на 4-5 годишна възраст ме гледат подозрително кокато им казвам, че е време да започват да разглеждат и да се ориентират за ПУК. Не говоря да записват децата си на уроци, а да започват да правят проучване. Когато подавахме документи през октомври, получавах въпроси дали не е рано, и че не се ли кандидатсва пролетта, както в държавните. Повечето тук вече сте намерили Вашите училища, но тези родители са много, много повече.

# 456
  • София
А аз се чудя как тези пет човека са се съгласили да работят така. Накрая става като в приказката за многото баби и хилавото бебе. Пълен разнобой, всеки прави някакви неща и в главата на детето става каша.
Малко трудно може да става толкова напомпване, та да не се усети. Колкото и да е, тези хора не пасат трева по училищата. По-скоро се явяват много деца с качества и това прави изборът много труден.

# 457
  • София
Вариант 2 : ЧДГ Слънчогледи - подготвяше деца за СС ,като залагаха доста и на подготовка за Англо-американското. На приятно място е, но с движението дотам сутрин нямам идея как е.
Включването на Самоковско шосе е един истински ад. Особено следобяд когато се наредят бусовете на ААУ опашката стига до футболната база. Иначе информацията ми за самата детска градина вече е твърде остаряла и неактуална.

# 458
Включването на Самоковско шосе е един истински ад. Особено следобяд когато се наредят бусовете на ААУ опашката стига до футболната база. Иначе информацията ми за самата детска градина вече е твърде остаряла и неактуална.
Пак казвам, че моето проучване е от преди години. И може нещата да са много различни.

# 459
  • Пловдив/София
Благодаря на всички за насоките, не ми е спешно, но събирам информация от рано, да не се окаже, че и за ЧДГ трябва година по-рано да пазиш място. Учудвам се, че изпит още няма Simple Smile)
Данделион, чудесен пост (напоследък всичките са ти такива), но пак стои въпросът може ли с дете на 5 да знаеш дали НВО след 9г ще ти е важно. Аз например още нямам отговор. Ако имаме възможност и има добри частни гимназии- защо не. Но може да имаме нужда от финансово облекчение и тогава НВО става важно...
И втората част- да, добре е ПУК в училище, но някои деца (особено момчета в края на годината) нямат готовност. Нали го виждам моето как дръпна. Вече не ми е толкова драма да е на чин, по-узрял е една идея, но към септември беше още абсурд... Така че и тук е малко по-сложно. Но както писа някой друг- места за първи клас се намират трудно после. За мен БШ се оказа добър вариант откъм това, че хем детето е в по-градинска среда още една година (е, не спят на обяд и са с програма на училищен ПУК, но са в широки стаи с много игра навън), хем има сигурно място след това в училище.

# 460
  • София
Kъм 5 вече няма драма с включването на Самоковско, но сега понеже ремонтират околовръстното и самото ходене не е много приятно. Като ремонтират обаче ще е бързо и лесно предвижването.

# 461
Ние сме били в Слънчогледи цели 2 месеца 😃😄😆 поради това без съмнение мнението и погледът ми за нея са с изключителна компетентност 😂😂😂

Но все пак, съвсем сериозно с днешна дата считам, че отписването ни от Слънчогледи, за да се прехвърлим в Киндероазе, беше голяма грешка. Тегаво е с локацията наистина, но пък въздухът там е чист, а колкото до подготовката, нямам никакво съмнение, че е на светлинни години по-добра от Киндероазе. Като сравняваш с нула, дори и единицата е безкраен брой пъти по-голяма, а подготовката в Слънчогледи нямаше да е единица. Поне ние като се записахме там, всички завършващи я деца биваха приемани по първо желание в ПУК където искат. Не знам как е сега, това все пак беше преди около 6 години.

# 462
  • София
Палавите крачета на Кумата (след Киноцентъра в Бояна) също подготвят много добре - и за ПУК, и за 1 клас. Обучението по АЕ не беше хич ОК обаче.

# 463
Ние сме били в Слънчогледи цели 2 месеца 😃😄😆 поради това без съмнение мнението и погледът ми за нея са с изключителна компетентност 😂😂😂

Но все пак, съвсем сериозно с днешна дата считам, че отписването ни от Слънчогледи, за да се прехвърлим в Киндероазе, беше голяма грешка. Тегаво е с локацията наистина, но пък въздухът там е чист, а колкото до подготовката, нямам никакво съмнение, че е на светлинни години по-добра от Киндероазе. Като сравняваш с нула, дори и единицата е безкраен брой пъти по-голяма, а подготовката в Слънчогледи нямаше да е единица. Поне ние като се записахме там, всички завършващи я деца биваха приемани по първо желание в ПУК където искат. Не знам как е сега, това все пак беше преди около 6 години.
Мецане ние ще се окажем от една порода Simple Smile
В Увекинд получихме чудесни условия за детска градина.
Но когато в последната група се озовахме 30 деца и аз тръгнах с идея за смяна, посетих точно тези две градини.
Слънчогледи категорично не беше нашата, но пък Киндероазе ме грабнаха веднага. Единственият проблем при нас беше, че вече бяхме отписали немското към посолството. А Киндероазе готвеха точно за там.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 11:54 от Hope for Two

# 464
И както готвеха точно за там, така от нашата група влязоха само 4 деца 😂 та дори и това не са направили.
Иначе ясно защо те е грабнала, базата е прекрасна, дворът и катерушките също, на удобна локация е, на метро, половината учители са немци, а българите са с перфектен немски, битовите условия са чудесни. Ама за кандидатстване после - ядец.

Общи условия

Активация на акаунт