За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 345
  • 548
  •   1
Отговори
# 450
Е,как ще се мръщят? Пазарувала съм, наготвила съм и да ми се мръщят? У дома ми благодарят.

# 451
Аз пък не мога да ям каквото е евтино, ям това, което ми се яде и давам ужасно много пари за ядене. Винаги съм се чудил а как хората си съставят план за храната, ми например като сготвиш месо с картофи и не ти се яде, какво го правиш. Аз храна не изхвърлям...може да си купя три парченца суши, ама ще си ги изям с кеф, отколкото да си купя един килограм свинско на промоция и да го изхвърля...

# 452
  • София
Аз не консумирам много неща и за това гледам да се съобразявам и с другите. А и също така не готвя нещата, които не ям- като телешко, агнешко, заешко, патладжан, тиква. Детето знам кое наистина не го харесва и кога ми се лигави.
 Като цяло добре ни се получава с менюто на нас. Гледам да не готвя много, защото от малка съм намразила да се яде нещо 3 дни подред.

# 453
  • София
Доброто прасе - иначе казано скъпия ми съпруг си готви манджите с месо и картофи и си ги яде по 2 дни.
Ние като останем с децата се глезим. Вчера - суши. Днес ще правя бургери.

# 454
  • София
Наистина зависи кой как е свикнал.
Когато купуваме бургери от вън и сме всички, едно хранене може да стигне и 100 лв. С гарнитура и напитки.
Вкъщи си правим същите бургери за не повече от 30 лв. За 6 човека го смятам.
Не се лишаваме от нищо вкусно и разнообразно, купуваме много пресни неща, но обичаме да си готвим вкъщи и не ни излиза скъпо (в сравнение с посочени тук цифри).
Храна не се яде повече от 2 пъти у дома.
Мисля, че по отношение на месечния пазар в 1000-1200 лв. се вписваме, вкл. с препаратите и битовите сметки. През лятото сме много по-надолу.
От известно време сме през деня 2ма възрастни и 2 деца, а на вечеря (не всеки ден) идват и големите дъщери.
Само виното и мобилните телефони не са в тези сметки.
Не смятам тук дрехи, козметика и др.

# 455
Аз пък не мога да ям каквото е евтино, ям това, което ми се яде и давам ужасно много пари за ядене. Винаги съм се чудил а как хората си съставят план за храната, ми например като сготвиш месо с картофи и не ти се яде, какво го правиш. Аз храна не изхвърлям...може да си купя три парченца суши, ама ще си ги изям с кеф, отколкото да си купя един килограм свинско на промоция и да го изхвърля...
Има го и този момент с количеството и качеството/цената, като и двете неща могат да са в различен баланс и крайности.
Много и евтина храна, малко и евтина, малко и скъпа и много и скъпа.

Накрая сумата варира в пъти.

# 456
Аз обичам да се чувствам гладна и да ям с кеф...

# 457
Аз ям всичко, което е вкусно сготвено. И понеже готвя вкусно, нямаме проблеми. Нямам план, влизам в магазина и като гледам месата и другите продукти решавам какво ще приготвям през седмицата.

# 458
Е то пак е план Grinning

# 459
Лесно е да намали сметките за храна, ако имаш време и желание да готвиш у дома. Преработени те храни са тези, които качват сметките. Ако ти се яде чипс, бисквити, сладолед - правиш си сам без да купуваш. И цената излиза 20% от тази на купените. За висш пилотаж - печеш хляб и правиш зимнина, луканки. Купуваш в сезон по 1,50лв плодове и зеленчуци, ако може направо от производител, и ги ядеш извън сезон, когато са по 4лв. Опитайте една седмица - всичко приготвено вкъщи и ще видите разликата. Нищо преработено. И пазарувам от производители в сезон, доколкото мога. Аз за храна гледам да не купувам нищо преработено и да не харча повече от 10% от доходите.

# 460
Разходите за храна контролирам аз. Следя какво е на свършване, от какво наистина имаме нужда, какво може да бъде заместено от по-евтино,  какво е на промоция. С три момчета, две в пубертета и едно следващо ги, със завиден апетит няма как да не си правя добре сметката. ММ е с широки пръсти и съм му казала, ако иска нещо да се обърне към мен, аз ще видя къде може да се намери  на изгодна цена.
За целта имаме огромен фризер, зареден с всякакви продукти, от подправки до сладолед, и когато купувам в големи количества слагам остатъка там. И така.

# 461
Храна.
Ама се глезим, сигурно може да харчим по малко за червото, ама пуста лакомия.

# 462
Аз търся решение за оптимизация на разходите за храна. Вкъщи всичко отива само за сметки и храна, буквално не остават пари за нищо друго. Sad
Ако не си падате по скъпи глезотии и пакетирани боклуци, може да опиташ да планираш седмично меню. Аз моето го планирам в движение и обикновено включва два пъти месо и веднъж риба седмично, като за храна с риба броя и салатите със сьомга или риба тон. Едва ли харчим поведе от 500 лева месечно - двама възрастни, но с някои неща ни помагат моите родители и тези на съпруга ми.

# 463
  • München, Deutschland
Заставам почти изцяло зад мненията на LuckyHappy и +-123.

Тук, където живея, няма никакво значение дали си купуваш доматите (примерно) в сезон или не, цената е същата или много близка, така че от гледна точка на цена, не си заслужава да правиш зимнина, но мисля, че в България все още има смисъл (ценово). Правя по 5-6 буркана царска туршия с последните зелени черита домашно производство, за да не ги хвърлям, но иначе не пестя от тази работа.

Хляб почти не консумираме, но се съгласявам с горните мнения да се опитвате да си приготвяте максимално много неща сами вкъщи, ако целта е да оптимизирате разходите за храна. Точно при хляба е съвсем лесно - само сипвате съставките, някаква машина меси - дали робот, дали хлебопекарна, след което си втасва в тавата и по някое време включвате да се пече. Цялата занимавка с почистването е под 15мин.

Другото нещо е да се научите да готвите разнообразни неща - да можете веднага от наличните ви продукти да направите вкусно ядене без да се налага да се докупува нещо.

И трето, също важно, да се опитате да не купувате неща, без които може. За закуските - без готови кифлички, кроасани, банички, закуски, форнети, соленки. За обяда - да си носите храна от вкъщи, има чудесна тема на Морена тук във форума с направо хиляди идеи за здравословни кутии, подходящи и за деца, и за възрастни. Кафе или чай - според случая, аз лично си нося от домашната ми машина в термочаша и рядко купувам от автоматите при нас (иначе са хубави автомати). За вечеря - без мезета, луканки, евентуално ограничаване на алкохола, ако ви е голямо перо, без готови десертчета  готови торти, бисквитки за закуска, чипсове за хрупане и други междинни похапвания.

За сметка на това може да си правите домашни десерти, които не отнемат много време и усилия. Давам пример в скрит текст. Правих чийзкейк миналата седмица.

Скрит текст:
3 яйца - 0,45€
900г сирена/извара - около 2,50€
захар - 0,20€
бисквити - някъде 0,15-0,20€
масло - 0,70€ (винаги зареждам от промоция и замразявам, затова е такава цената)
1,5 портокала - някъде 0,30-0,50€
ядки - около 0,30€, не са задължителни

Общо: 4,75€ за 12 порции или 0,40€ на парче.

# 464
Лесно е да намали сметките за храна, ако имаш време и желание да готвиш у дома. Преработени те храни са тези, които качват сметките. .....Аз за храна гледам да не купувам нищо преработено и да не харча повече от 10% от доходите.
Това време би отишло за изкарване на пари, вместо за готвене и спестяване. И като тегля чертата, ще съм на минус ако вместо да работя, готвя.

Не коментирам кое е здравословно и кое не е. Говоря само за финансовата страна.

Общи условия

Активация на акаунт