Семейни задължения към възрастен родител

• 348
  • 13
  •   16
Отговори
Здравейте,отново съм при вас,защото ситуацията съвсем се заплете и аз останах "между чука и наковалнята",както се казва. Това е линк към предишната ми тема:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1829497

Сестра ми води майка в Александровска,но там както се очакваше не са и обърнали кой знае колко внимание и са
дали час за прием през Януари.Аз намерих лекари,които ми препоръчаха/платен прием/ и записах час за преглед през Декември,защото смятам че провеждаме неадекватно лечение с неподходящи лекарства.
   Сега обаче нещата опряха до разпределението на грижата за нея...По ваш съвет реших да я вземам в петък след работа за събота и неделя при мен.Оказа се,че още първата вечер започна "Бучи ми главата".Странното беше,че искаше да извикам сестра ми да я вземе обратно/това го прави и при нея,но да идвам аз/!Иначе нищо по-различно:ако я викнеш да яде първо казва,че не е гладна,но като повиша тон идва.Цял ден изкара с вестника на дивана с едни и същи въпроси от сорта кой къде е и на работа ли сме.
   Лошото е,че останалите около нея се изнервят,а аз нямам друга стая освен холо-кухнята,където да я настаня.Днес е петък и когато казах на ММ,че след работа ще я взема,той ми направи скандал.В действителност той рядко почива събота и неделя и сега е почивка.От другата страна със сестра ми  също се спречкахме,защота когато я връщах,тя се опита да ме убеди да я вземе в понеделник сутрин,но аз и казах че всички излизаме 6,30-8,00ч.Оказа се,че явно тя е имала пререкания с нейната половинка,защото го заварих с чашка в ръка/а има стендове от скоро!!!/.Разменихме си някои нелицеприятни реплики.
     И е ужасно това,че се разкъсвам и вече нямам сили да балансирам положението!
Моля да ме извините за дългия пост,но знам че мога да получа съвети от препатили хора.

# 1
Няма ли дом майка ви, тя да си стои в него, а вие със сестра ти да си поделяте дните при нея. Ние така правим.

Редактирам - то било продължение на предишен казус, няма дом жената.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 13:19 от Iris04

# 2
  • Melmak
Ирис, виж старата тема на авторката.

Скайлайн, майка ти има сериозен здравословен проблем. Не може да взимате присърце всеки въпрос, зададен по 5 пъти или “бучи ми главата, искам при сестра ти.” Все едно на малко дете да се връзваш за всяка дума.

Говори със сестра си за хоспис.

# 3
  • София
Първо и вижте диагнозата, която ще се определи при прегледите.
Второ, осъзнайте какво означава болен човек и не и се дразнете. Вие си карате с очаквания като към всеки друг, а тя явно не е добре.
Трето, кажете на съпрузите си, че можеше да е тяхната майка или самите те един ден и да осъзнаят и те за какво става въпрос.
Четвърто, потърсете варианти за дом, държавен или частен, защото вие няма да я настаните веднага, може и да не я настаните изобщо, но никой не ви чака да решите е хубаво да сте проучили въпроса и да сте запазили ред някъде. Включително и за да държавен може да се отвори опция, но трябва да видите как се кандидатства и какви документи ви трябват. Затова е хубаво и като ходите по лекари с нея да настоявате да ви издадат епикриза, писмено заключение за състоянието, лечението и диагнозата.
Пето, съберете се всички – вие двете, мъжете, децата ако не са под 10 и направете осъзнат и твърд план и график какво правите, и как ще се държите с нея, как ще интерпретирате поведението и, защото иначе сте в истерия, все едно това е нещо временно и само си усложнявате живота и се изтощавате допълнително.

И си припомняйте, че обичате майка си. Сигурно и вие сте били неприятни врещящи и насрани бебета, но ви е отгледала без да ви се дразни, не и се дразнете и вие.

# 4
Очаквано развите...

# 5
Така, както аз виждам ситуацията, проблем са мъжете на сестрите. Тях не ги виждам особено съпричастни към случващото се, което може да се окаже и тяхна съдба някой ден.
Не виждам друг изход от ситуацията освен свестен хоспис.

# 6
  • Варна
Абе, аз от предната тема останах с впечатлението, че апартамента на майката, който двете сестри са продали и са си разделили парите, е спомогнал да закупят двете жилища, в които сега живеят сестрите. Тези мъже не са ли малко нагли да вдигат панаири заради жената, която има основна роля те да живеят в тези жилища?! Айде, мъжа на авторката вероятно работи и допринася, но за мъжа на сестрата останах с впечатление, че наготово се е нанесъл. Я да им скръцнат малко със зъби тези жени...

# 7
  • София
Така. Като човек гледал дементни, силно, ама много силно препоръчвам при никакви обстоятелства да не събирате дементен и деца на едно място.

Това е най-важното.

# 8
  • София
Стана ми жал за жената….

Осигурете ѝ някакво достойно съществуване, съберете се всички и решете, баси!

# 9
  • София
Търсете дом и сестра ти, като получила повече пари за гледането на майка ви, би трябвало да поеме по-голямата част от разходите.

П.П. Гаджето на сестра ти живее в жилище, изцяло купено с пари от майка ви. "Леко" е нагъл.

П.П.2 Не знам дали нямаше да е по-удачно да помолиш да отключат старата тема.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 12:51 от milenaka

# 10
Горката жена... колелото се върти...

# 11
milenaka,помислих си да я отключа,но там нещата "задълбаха" в друга посока.

Бояна,силно се надявам да попадна на добри доктори,за да могат в крайна сметка да ни предпишат лекарства,които да действат.На ясно съм,че няма да има лечение,но поне някакво облекчение.Този шум в главата явно я побърква.Ще проверя и как стои въпроса с хосписите,но сърце не ми дава да я пратя там,а и тя самата не би издържала.
  Обмислям варианта с придружител.Говорих с една позната,която е задействала процедура за такъв,но първо трябва да мине прегледа.Понеже сестра ми е самоосигуряваща се,някой знае ли дали може да кандидатства за личен асистент/някой и казал,че няма право/.Зет ми е безработен,така че ако някой от тях може да се възползва от  тази позиция ще е добре.

Само да вметна,че мисълта как да и осигурим по-добро съществуване не ми дава мира.

# 12
  • София
skyline7, ти хубаво си правиш сметка за сестра ти и/или гаджето й, но говори ли първо с тях за такъв вариант?

# 13
milenaka,помислих си да я отключа,но там нещата "задълбаха" в друга посока.

Бояна,силно се надявам да попадна на добри доктори,за да могат в крайна сметка да ни предпишат лекарства,които да действат.На ясно съм,че няма да има лечение,но поне някакво облекчение.Този шум в главата явно я побърква.Ще проверя и как стои въпроса с хосписите,но сърце не ми дава да я пратя там,а и тя самата не би издържала.
  Обмислям варианта с придружител.Говорих с една позната,която е задействала процедура за такъв,но първо трябва да мине прегледа.Понеже сестра ми е самоосигуряваща се,някой знае ли дали може да кандидатства за личен асистент/някой и казал,че няма право/.Зет ми е безработен,така че ако някой от тях може да се възползва от  тази позиция ще е добре.

Само да вметна,че мисълта как да и осигурим по-добро съществуване не ми дава мира.

Доколкото съм запозната, за да може майка ти да има право на личен асистент,  първо трябва да мине през ТЕЛК комисия, на която да се докаже, че има нужда от такава услуга.
А самото кандидатстване за личен асистент на близък става чрез Дирекция "Социално подпомагане".
Ако сестра ти или зет ти са по-свободни, нека се разтичат и проверят.
Без ТЕЛК на майка ти обаче няма да стане.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт