Семейни задължения към възрастен родител

• 6 030
  • 146
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Минали сте скенер? Ами диагнозата я поставят главно по скенера. След като има увреждане в мозъка, ясно е накъде са нещата.
Авторката вече писа - жената НЕ може да се оправя сама в кухнята за най-елементарни дейности. За съжаление, следващият етап е банята.
Впрочем, как е желанието за къпане?

Няма такова желание.Със зор е.
Значи нещата са в по-напреднал етап.
Обобщавам /като чата/
- не може да извършва елементарни кухненски дейности
- не може да рисува или пише
- няма желание да се къпе.
Всичко това са признаци на напреднала деменция.
Как е с пространствено - времевата ориентация?
Помни ли, кога е работен и почивен ден?
Къде се намира в момента? Адрес, град?

# 136
Също и на депресия, а и на други болести.

# 137
Майка ми не помни кога е работен и почивен ден, понеже почти не излиза и  дните и се сливат. А няма никаква деменция. Освен това някои дни също няма желание за нищо и ако не отида да я изръчкам цял ден ще лежи. Много възрастните хора, за които дори елементарно действие представлява физическа трудност трябва с усилие сами да се накарат да правят каквото и да било. Даже бих казала, че това е най трудното - да поддържаш желанието за живот и дейност у много възрастния си родител, особено когато е останал сам и се чувства непотребен.

Така че всички тези признаци може да са на напреднала деменция (или друго), но може да си имат и съвсем  нормално психологическо обяснение. На възрастта на жената много малко хора подскачат бодро, не забравят нищо и се ориентират добре. Има си и чисто възрастови изменения и е най-добре нещата да ги разграничат специалисти, а не ние.

От друга страна, ако има изследвания, на които да се стъпи, тук има хора с много опит, както и здравен подфорум, така че авторката да получи адекватни съвети.

Също така, животът в почти обезлюдено село неминуемо става проблематичен  за възрастните хора, дори и да са добре  за възрастта си. За зимата и дума не може да става, но дори и лятото е проблем и в един момент трябва и на това да се сложи край, вместо да се пътува събота и неделя, а през другото време да се трепери. Така че това , така или иначе, е било предстоящ проблем.

# 138
Каквото и да е селото., няма ли желание да е в града, човек ще залинее насила преместен.
И какво да прави в дома на дъщерите? Техният живот е организиран, тя няма контакти, няма градинка, няма животинка.
Социален патронаж - да й носят топла храна, да я заведат до магазина или на кафе/ тортичка/боза, да й помогнат за хигиената в домакинството, да. Евентуално асистент, който да се отзове при спешен случай. Сестрите да се договорят и да се редуват почивните дни да я навестяват. Може да й поставят дребни задачки "Мамо, след два дена ти идваме на гости, как ми се яде от твоя кекс... Ще ми направиш ли? А аз ще донеса кафе." Може да е супичка, яхнийка... "Мама, мръзнат ни краката зиме, ще ни оплетеш ли терлици/ чорапи/ ръкавици/ шал?" Жената ще има стимул, ритуал, който ще очаква.

# 139
Обаче някои коментари много лесно изкарват да живееш с възрастен човек, който едва ли не изисква грижи като за малко дете
Аз пък съчувствам и ма сестрите, защото това ще им затрудни ужасно живота за доста време.Особено като няма самостоятелно жилище или дори стая.
Естествено е да им е неприятна ситуацията.

Във всеки случай е най-честно да си разделят по равно задълженията., само един човек ще рухне така да се занимава по цял ден с болен.

# 140
  • София /Абсурдистан
Тя не се храни, ако не и се подаде специално. Как ще става храненето? А ако включи котлон и го забрави?
Колкото и е трудно, такива хора не бива да живеят сами защото е опасно.

# 141
Възрастните хора имат по-малко нужди от нас за храна, животът им тече на бавни обороти, движат се много по-малко.  Живея с възрастен родител, след два дена ще навърши 93. Дори докато беше "активна" в рамките на жилището, се хранеше много по-малко от мен и децата. Нормално да не изпитва глад, да не й се готви за един човек. Преместена от къщата си на село, няма да посегне сама да си вземе, ще чака да й се сервира. Това е пълнолетен човек, не малко дете, за което друг взема решения. Дори малките деца могат да откажат храна в знак на протест, защото това е единственото нещо в техен контрол.
Нормално е и това затваряне в себе си и дома.
Нормално е да не знае коя дата и кой ден е, защото не й се налага да живее по график и да ги следи.
На 80+ години хората знаят, че не им остава много, те живота си са си го изживели, изпълнили са задачите си на тази земя. Стоят заради нас, защото ние не сме готови за ги пуснем, но това се превръща в мъка за тях - болежки, изгубени близки и приятели, стеснен кръг на общуване, чувство, че няма какво да направиш още... Жената си доживява дните. Месец, година, две, пет... Времето ни е преброено.

# 142
Когато си деляха парите от имота им беше добре. Така, де, полагаим се.....Айде сега бабата да умира, че да не им пречи.

# 143
Всъщност, ако не я бяха натиснали да си продава апартамента, щеше да си има дом поне и собствена стая. И нямаше мъжете на дъщерите и да правят фасони и да не я искат.
И никой не казва, че е лесно, не е. Но все пак им е майка и някак си трябва да се погрижат за нея, нали?

# 144
Някой попита ли я жената дали иска да е в София? Защо мислите се е изнесла преди години на село? Защото там се чувства добре, вместо затворена между четирите стени на апартамента. Ние може да сме родени и израснали в апартаменти, но тя явно не е. Предполагам се е преместила след като се пенсионирала.
Проблемът не е, че са продали апартамента, не е било без нейно съгласие, проблемът е, че са я взели от къщата й.
Проблемът е и в нас, ние сме тези, които не искаме да виждаме родителите си стари, немощни, болни. Искаме ги като в спомените ни - активни и здрави. Ама годините си вземат своето.

# 145
Минали сте скенер? Ами диагнозата я поставят главно по скенера. След като има увреждане в мозъка, ясно е накъде са нещата.
Авторката вече писа - жената НЕ може да се оправя сама в кухнята за най-елементарни дейности. За съжаление, следващият етап е банята.
Впрочем, как е желанието за къпане?

Жената не може да се оправи в чужда кухня, това не значи, че е дементна. Аз също не мога или ще ми известно количество нерви, за да се науча. Свекърва ми донесоха тук при нас една печка Миеле, да я ползваме, с електроника е и пр. Пускам я веднъж годишно фурната, около Коледа/НГ, понеже само тогава имам нужда от толкова голяма фурна, през останалото време до ползвам моята малката без никаква електроника и с възможност за горен/долен реотан отделно. Всеки  път се налага да питам как се включва голямата фурна и кое за коя функция е, забравям до следващата година.

Роднина се е случвало да дойде и нас и да повреди душа в банята от много дърпане как да му смени височината, а имат баня с душ в тях, но явно не е с такъв механизъм.

# 146
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/telesnite-simptomi-na-depresiyata
Добре написана статия за депресията.

Общи условия

Активация на акаунт