За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 348
  • 548
  •   1
Отговори
# 435
Под 20 евро на ден нямам бележка. Тук се включват и перилни и почистващи препарати. За миналия месец- 430 евро за храна и 30 евро за почистващи.
Аз не пазаря всеки ден, но около и над 100 евро ми е седмичния разход за храна. Двама сме. И при нас има покачване на цените. Уж с малко, но се събира.

# 436
  • Mediterraneo
За по- добра не знам колко е по- добра, ама за по- евтина е със сигурност. Ама май е и по- качествена. Чисто масло за евро и половина, мирис, вкус, цвят, като едно време...

# 437
  • Швейцария
Ние в Швейцария харчим 700-800 франка за двама човека за храна и то само от Алди и Лидл. Ако пазаруваме от други магазини ще е двойно. Храната е качествена, но скъпа. Не знам други хора как се оправят с по-малко пари. Може би ядат макарони и картофи. Ние купуваме само здравословна храна, без да е био, т.е. месо, сирена, ядки, риба, плодове и салати.

# 438
Ние в България се храним с качествена храна – не избирам евтини маркети, а там където смятам, че нещо е качествено без да се оливам в крайности на разни измишлоьотини като био, мио, еко и снобарии. За 3 човека си е на месец около 600-900 лв. без лишения, но ние и не ядем много, по-скоро залагаме на малко, но качествено. Има чудесни храни на сносни цени, стига да знае човек какво да купува.

# 439
То по-важното е как разпознаваш качеството, не ще да е само по цената.

# 440
Малта все пак е остров и не е много евтина храната. Не и като в държавите от континентална Европа. Но мисля, че е по-добра от тази с която се хранят родителите ми в България. И цените са ако не по-ниски, със сигурност близки. Прясно месо и зеленчуци купуваме от местни производители. По-скъпо е от големите маркети, от които зареждам обикновено стоки от първа необходимост - ориз, брашно, захар, зехтин, масло, сирена, колбаси, перилни и домакински препарати. Ние сме всеядни, влизаме в 400-500 евро на месец, но не се и лишаваме или ограничаваме. Пак казвам, двама сме. В тази сума естествено не влиза храненето навън. Аз готвя всеки ден, готова храна не поръчвам.

# 441
  • София
Пък и като се направи едно сравнение средна работна заплата към среден разход за храна, сме съвсем зле спрямо Европа.

Сега потърсих данни в нета. Разходът за храна би трябвало да е 10, макс 15 процента от разходите. Далеч от реалността в България.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 11:34 от Rockstar

# 442
  • София
...Сега потърсих данни в нета. Разходът за храна би трябвало да е 10, макс 15 процента от разходите. Далеч от реалността в България.
10-15% от разходите или от доходите?

# 443
Работно облекло ли? Мисля, че може да се икономисва и от дрехи и обувки. Почти няма къде да се носят.
Някои може би не. Аз лично работя и излизам с колеги и приятели. Този месец купувах яке, обувки, рокля, чанта, бельо. Да, не е ежемесечен този разход, ама си е наличен.

# 444
  • София
Аз напоследък харча за себе си. Масажи, курсове, процедури. Нормално е с годините. А иначе децата са си все още голям разход.

# 445
  • София
Аз търся решение за оптимизация на разходите за храна. Вкъщи всичко отива само за сметки и храна, буквално не остават пари за нищо друго. Sad

# 446
Аз търся решение за оптимизация на разходите за храна. Вкъщи всичко отива само за сметки и храна, буквално не остават пари за нищо друго. Sad

Щом буквално не остават пари за нищо друго, едва ли разходите за храна са раздути излишно.
По-скоро трябва да търсят варианти за повишаване на доходите, ако е възможно.

# 447
Седмично меню, предварително.

# 448
  • София
И кутии за храна, за когото е нужно.

# 449
  • София
Седмичното меню е game changer,въпреки че аз не го мога. Правила съм експеримент, сядам уикенда с брошура.бг, гледам кое е изгодно и съставям план+списък за пазар. Обаче като се намръщят на 2 манджи вкъщи че не им се ядяло това и дотам с плана, пък и аз не съм кой знае колко стриктна. За дисциплинирани и мотивирани хора със сигурност работи обаче.
Доста дрехи накупих напоследък и не ми харесва но няма как. Вече се връщаме към нормалните разходи и затваряне на мола само ще ми помогне.

Общи условия

Активация на акаунт