За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 292
  • 548
  •   1
Отговори
# 510
Нашият фризер е по-голям от хладилника и е много удобно, когато ти потрябва нещо да си го имаш по всяко време в наличност. Замразяваме подправки и зеленчуци от собствената си градина, пресни ягоди и малини от съседите, риба и морски продукти, директно замразени по корабите ( супер качество, между другото) и т.н. ММ е в този бранш и от него знам, че качеството на замразените храни е по-добро от това на застояли.
Ние също правим голям пазар два пъти седмично, защото наблизо нямаме магазинчета, а и предпочитам веднъж да си набавя всичко необходимо, вместо всеки ден да отделям време. Така не се налага да планирам и пазаруване след работа, ами се занимавам с други по-важни неща. За децата винаги имам хлебчета или гевречета за училище, плюс някакъв вид готова храна, ако ходим някъде и не е останало време за готвене.

# 511
Като човек, който има интерес към храна, продукти, техники и т.н., ви казвам, че икономическата полза от замразяване, консервиране и т.н. в най-добрия случай е нула без значение дали сам гледаш - понеже и това не е безплатно, - животни\плодове\зеленчуци или купуваш от друг.

Правя доста зимнина, суша плодове, зеленчуци, месо по-рядко, но ги пиша към хобито, не към пестенето.

# 512
Имам чувството, че се създаде впечатлението за консервиращите като хора, които си нямат никаква друга работа и ежедневно и целодневно се занимават само с това, а не правят по 5 бурканчета от нещо си.
Няма що да е чувство, то си е реалност, виж 2 поста над теб MagniM как транжира 😊
Точно защото имам много друга работа, "транжирането" ми спестява от времето. Вместо да вися всеки ден по опашки и да обикалям магазини. Маслините се зареждат веднъж в подходящ съд и стоят до готовност - 6 месеца през които ядем от миналогодишните. Рибата ми я приготвят след обаждане и само минавам да си я взема - даже ми я опаковат на порции. Дали ще ми смелят килограм месо или два, няма никаква разлика. Единствено домашните мезета са трудоемки, но си имам мъж, който меси и пълни. И знам точно какво ям. Зеле и туршия също се зареждат веднъж в годината. Даже зеленчук си купувам един път седмично - лук, картофи, моркови, домати, краставици. Ако не работех можеше пазаруването да ми е за разтоварване, сега ми е само ангажимент отнемащ от свободното ми време. Simple Smile

# 513
Рибата ти я приготвят след обаждане и само минаваш да я вземеш.
На мен пък от магазина след обаждане ми ги носят до вратата и само я отварям да си ги взема 😀😀😀
Всеки си има навици и хобита, лошо няма, но темата е за разходи - не подценявайте аудиторията с фалшиви cost&time- saving рецепти.

# 514
Да, приготвят ми я. Аз вземам риба от рибарите, а има и сезонни риби. Месо вземам от производители директно, а те не колят всеки ден.

# 515
  • София
Еха, рибари! Ние като си бяхме "на наше село", има рибен пазар в понеделник, така че тогава сме замразявали риба и морски дарове.
Тук има риба на едно място и то скъпа и то ми харесва по едно нещо.

# 516
На 50 метра от работата ми има и рибен магазин, и много хубав за месо. Всеки ден взимам каквото ми трябва. Не ми е проблем, защото отнема 5 минути.

От друга страна връщам се от работа - кога да размразявам каквото и да е, че и да го сготвя? И така, поне си знаем, че замразено не ядем и не купуваме. Единственото, което се харчи, е боровинки. Взимаме пресни и замразяваме на порции, всичко се изяжда. Но нищо друго.

# 517
не подценявайте аудиторията с фалшиви cost&time- saving рецепти.
Аудиторията би трябвало да е достатъчно интелигентна, за да стопли простия факт, че дали една идея е cost-saving зависи от много променливи. Например, начин на живот, професия, местоживеене и пр.

# 518
Аз изкарвам от фризера предната вечер.
 cost-saving няма лошо, но в моя град няма доставки по домовете.

# 519
Има опции размразяване и на микровълновата, и на фурната ми. Отнема ми не повече от 10 минути за месо. Риба и плодове по-малко. Иначе, ако не искам на печка да размразявам, сутрина като си правя кафето изваждам от фризера каквото съм наумила за вечеря и следобед вече е готово за готвене. Simple Smile

# 520
На мен това с мисленето от предния ден не ми се отдава, обикновено направо в магазина решавам какво ми се яде докато разглеждам. Grinning

# 521
И аз сутрин вадя пакетчето с месо и като се върна го готвя.

# 522
Явно е до навик. Аз никога не съм замразявала и като съм пробвала, не ми се получава. Гледам на замразените продукти като на някакво досадно задължение - ха днес да ги сготвим, ха утре - и те им изтича срока и отиват за котките. В смисъл явно не ми доставя удоволствие да извадя, размразя, приготвя. Като е прясна храната, имам вдъхновение един вид. Не знам дали го обясних добре.

# 523
На мен това с мисленето от предния ден не ми се отдава, обикновено направо в магазина решавам какво ми се яде докато разглеждам. Grinning
Нормално. Ти нямаш деца. Имаш свободата да импровизираш. С деца приоритетите, а от там и организацията, се променят. Затова което е ефективно за едни, не е ефективно за други.

# 524
Аз имам деца, но и ние импровизираме. Правилото ни е 2 пъти седмично да има риба. Иначе от сутринта решавам какво ще се вечеря, но често за някой от нас правим и нещо друго и така.

Общи условия

Активация на акаунт