За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 292
  • 548
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Е, значи влизате в нещо като да "имате прасе". И при нас се е случвало да купим месо от някого на изгодна цена и да замразим, но нямам редовен доставчик.

# 496
У нас теле за месо е супер рядкост, едно е какво казва някой и друго истината.

# 497
  • Mediterraneo
Аз пък купувам месо на промоция и го замразявам. Нищо, че през ден съм в магазина( че и всеки ден, ако не работя и ми е скучно, ходя да пазарувам). Вместо да взема тарелка кайма и да я сготвя днес, вземам 3, двете ги замразявам. Фризерната ми част на хладилника е малка, винаги е пълна с месо. И когато нямам купено нищо охладено или искаме да ядем точно днес кюфтета, вадя и готвя. За кави манифактури говорим в контекста на харчене и пестене на пари? Отнема 30 секунди да прехвърля месото от тарелката в торбичка и да го прибера в камерата.

# 498
Нищо не замразявам, нито купувам замразено. В камерата на хладилника се въргалят 2-3 сладоледа и от време на време се появява някоя от тортите на ИКЕА, които аз харесвам. Магазинът за риба е на 200 метра от вкъщи, този за месо - пак на толкова. Малки магазини, само това продават.

Правенето на зимнина приключи с баба ми, бог да я прости. Тази есен обаче в градината имахме много домати, които останаха зелени, и за да не ги изхвърля, правих сладко от зелени чери доматчета. Пет бурканчета събрах и много ми хареса, въпреки че не бях много убедена, че ще се получи.

# 499
Ако ти е останало нещо от градината и аз намирам за разумно да го оползотвориш...ама да купуваш, пък да стерилизирал ми идва в повече.,.

# 500
Аз пък си замразих част от касиса от храстчетата в двора, а другият направих на 4-5 бурканчета сладко. Въпрос на избор, не на спестяване или сметки. Така ми харесва, така правя, настроения.

# 501
Не всички домашно консервирани храни са за икономия. Аз правя по 20 кг маслини, защото купешките изобщо не могат да се сравнят с домашните. Суджуци и филета също. Кисело зеле и туршии зимата. Понякога пека чушки и патладжани в по-голямо количество за да не се занимавам всеки ден. Риба - сьомга купувам цяла, транжират ми я и влиза във фризера. Лаврак и ципураа не си струва. От месата често ми мелят по избор и прибирам за седмицата. Между другото кайма не бива да се замразява, но аз го правя. Не всеки ден ми се ходи до магазина за прясно месо, затова имам по 2-3 пакетчета резерва - свинско, пилешко, телешко. Готвенето не ми отнема повече от половин час  заготовка. После само наглеждам до готовност, та не го приемам за загуба на време. Но моите ястия са прости, десерти не правя, меся само за Великден и Коледа. Simple Smile

# 502
Вече, ако живеете на края на света, имате прасе, убили сте лос и т.н. - разбирам да се замразява.
Не , просто държим да ядем качествена храна

# 503
  • София
И аз замразявам месо, когато свеки купи телешко или зайци. Случва се да купя и аз повече, например пържоли, а децата да не са в къщи и правя само за ММ и останалите замразявам. Зимнина не правя,  но туршии  и кисело зеле ни дават.
Зеленчуци и плодове също не консервирам, защото не произвеждаме, но тази година ми се беше прияла салата от домати в буркан с праз 😄, а с готова консерва не е такъв вкуса.

# 504
  • München, Deutschland
Имам чувството, че се създаде впечатлението за консервиращите като хора, които си нямат никаква друга работа и ежедневно и целодневно се занимават само с това, а не правят по 5 бурканчета от нещо си.

# 505
  • София
Е Криси, то това не е консервиране. И аз правя по един буркан сладко от горски ягоди, боровинки и къпини, като наберем, но не е манифактурата, която помня от детските си години. Лютеница, компоти, домати, туршии, паприкаш, лютивка, сладка, печени чушки,  ама от всичко по много.

# 506
  • München, Deutschland
Сега като казваш, определено не е. Simple Smile Познавам много хора, които си правят действително по 3-4 бурканчета, примерно сладко за палачинки, но вече дори и баба ми не прави тогавашните количества. Мисля, че попремина малко модата с консервирането, но в духа на това, което беше попитала gabiplus, все още е вариант да е малко по-евтино.

# 507
Имам чувството, че се създаде впечатлението за консервиращите като хора, които си нямат никаква друга работа и ежедневно и целодневно се занимават само с това, а не правят по 5 бурканчета от нещо си.
Няма що да е чувство, то си е реалност, виж 2 поста над теб MagniM как транжира 😊

# 508
  • София
Новите консервиращи са хора, които милеят по отминалото време и такива, които следят какво се слага на трапезата им.
Няма нищо лошо, стига да имаш време и ресурс.

# 509
  • София
Ако имаш домашно производство или купуваш от производител месо, нямаш друг избор. Имам приятели, чиито родители гледат пуйки,  бройлери, прасета и имат много замразено месо. То няма как да отрежеш малко от прасето.

Общи условия

Активация на акаунт