За какво харчите най-много на месец от семейния бюджет?

• 26 351
  • 548
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ако живеете в апартамент в София и решите да си правите зимнина със собствени средства, е абсолютно неизгодно вече. Лятото, даже на борсата, доматите и чушките са скъпи. Оттам труд, време, ток, буркани, капачки...
Нашите си правят, но имам чувството, че е за забавление, не за изгода.

# 466
Бихте ли пояснили как консумацията на консерви замества пресните плодове и зеленчуци, че се дава като пример за икономисване на средства на основа твърдението купуваш евтино в сезон, консумираш извън сезон?
“Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0,05 стотинки” - заводски полъх от соца.

# 467
Купуваш в сезон по 1,50лв плодове и зеленчуци, ако може направо от производител
Едно уточнение. В момента на пазара в Кюстендил домашните ябълки са между 70 стотинки и 1 лв за килограм.
Доро, при добра организация и умения в готвенето не се губи много време. Гарантирам.
Дренкова, не чрез консервиране. Давам бърз пример. През август купувам хубави домати, а те тогава са най-евтини. Правя доматен сок, който наливам в малки бутилки и слагам във фризера. Уточнявам, имам хоризонтален фризер около 350 литра. Точно преди минути част от обяда ми беше бутилка сок от страхотни домати на цена 30-40 стинки.

# 468
Каквато и организация и желание и техника да имаш, тук се говори за правене на десерти, консервиране, бутилиране, хляб.
Една колежка обясняваше, че правенето на мусака не й пречи на работния процес при дистанционна работа.
Не мога да проумея как може да не пречи, освен ако работата й по длъжностна характеристика не е да прави мусака 😀

# 469
Какво им е на консервираните домати? За готвене зимата ползвам такива. Печените чушки също ги предпочитам домашно консервирани. Сори, но докараните от м****** ** пресни не ми вдъхват доверие. Зимъска предпочитам салатите от моркови, цвекло, ряпа, алабаш, зеле, рядко купувам домати и краставици, защото не ми харесват на вкус.

# 470
  • München, Deutschland
Бихте ли пояснили как консумацията на консерви замества пресните плодове и зеленчуци, че се дава като пример за икономисване на средства на основа твърдението купуваш евтино в сезон, консумираш извън сезон?

Дренка, не само и точно консервиране, точно Уиш, например, е казвала как си суши сама домати и как излизат на доста по-ниска цена от купешките сушени домати. Също така, немалко хора зимно време преминават на  повече ферментирали продукти и по ценови причини, и поради други полезни пробиотични техни свойства - туршии, кисело зеле, като типични примери за България. Не означава, че никога повече не купуваш морков,цвекло или броколи свежи от магазина, но ако целта е да оптимизираш разходите за храна, е вариант към основното да сложиш гарнитура туршия или салата печени чушки, купени на "летни" цени.

Доро, ами, телефонът ми е в джоба, слушалките в ушите и говоря. Не при всяка среща се налага да съм вторачена в компютъра, за някои е достатъчно само аудио. В това време мога да нарежа една салата примерно или често събирам миялната (пускам микрофона, когато точно аз казвам нещо и в този момент спирам подреждането, ако е толкова важна конкретиката Wink ).

# 471
  • София

Никак. Simple Smile Само че, ако са пластмасарки, "пресното" им се губи някак. Та понякога читава консерва, може и да дойде по-добре. Simple Smile  Икономисването е друга бира. И там, совите не са сови. Simple Smile

Правя доматен сок, който наливам в малки бутилки и слагам във фризера.  Точно преди минути част от обяда ми беше бутилка сок от страхотни домати на цена 30-40 стинки.
Мързел. Извади чугуна, метни едно сосче поне. Може спагетки или добавка към друго. Laughing

# 472
А, киселото зеле не го обсъждам хич, къде без.
Един път суших смокини, никога повече. Това лято смокинята ми роди много плод и варих сладко на няколко пъти, но да тъпча буркани и бутилки, щото било по-евтино - ми не мисля тъй аз, обаче с умиление си спомням времето, когато активно участвахме цялото семейство в домашната продукция. И сега затварям някой друг буркан, но не от съображения за икономии.

# 473
  • София /Абсурдистан
Домашното консервиране не е много по-евтино, но поне знаеш какво има в буркана и не слагаш вътре боклуци.
На мен ми се налага да правя разни домашни заготовки поради алергии към някои съставки на готовите от магазина.

# 474
Знаеш какво има само ако производителят си ти. Simple Smile

# 475
И производител да си, ако не знаеш с какво пръска комшията... все тая.

Правенето на зимнина го слагам в графата "Изкуство за изкуството".

# 476
  • София /Абсурдистан
Не ми се занимава хич със зимнини и ако не ми се налагаше, не бих го правила. Предпочитам замразяването, но нямам място за фризер и така.
Идеално чиста храна никъде няма.

# 477
И зимнина правя и замразяваме. Поне знам какво ядем.

# 478
  • София
Зимнината я приемам като глезотия и улеснение (качествено, знаем какво сме сложили, вид заготовка е), но изобщо не смятам че е евтино. Суровина, ток, вода, свободното ни време, и то станало двойно на готовата консерва от магазина. Но пък аз няма да купя най-най евтиния домат, да го сложа полуизмит и с кочана, и тн., та си правим някои неща.

# 479
Ние нямаме навик да ядем замразено. Каквото сме имали, накрая или го изхвърляме, или го сварявам за котките навън. Просто никога не вадим да го приготвим и така си заминава. Затова и няма смисъл да замразявам нищо.

Общи условия

Активация на акаунт