ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът отново в клас - тестове, контролни всеки час!

• 30 050
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
Понеже ми се струва страхотно постижението на сина на Зазу с олимпиадата по информатика, ми стана интересно и имам въпроси с цел обогатяване на обща култура. 😊
Какво представляват олимпиадите по този предмет - предполагам се провеждат на компютри, а не на хартия?
Информатиката е профилиращ предмет за всички от СМГ, или? В учебния план на СМГ за 11 клас има опции ИЦ и Философия като профили, но като се има предвид, че изначално има заложени АЕ/НЕ, тези предмети остават опция за четвърти профил?
А който иска да следва медицина, може ли някак да избере химия и биология?
Олимпиадата по инф е на компютър. В някои състезания се виждат точките в реално време, защото като компилират и веднага може да се отчете. Вчера имаше предварителни резултати 10 минути след края на олимпиадата. Естествено, може нещичко да мръдне, но това е рядкост.
Олимпиадата по информатика е на С++. В смг в 8 клас част от децата учат java, други с++. Разделението не е по желание. Паралелките с АЕ са на с++, а с НЕ - на java. Досега в 9ти клас всички минаваха на с++. За нашия набор не зная дали ще го приложат. Обикновено за подготовка за олимпиада се посещават допълнителни школи (частни или безплатни в смг по проект за подготовка за оли), не зная нито едно дете, което с часовете в училище да е подготвено за нея. Но може и да има.
В смг всички са профил мат+инф, да. Профил език не е заложен, може да бъде избран като трети или четвърти. На държавно ниво се определят само по 2 профила и това няма общо с рамката на езика. Това, че учиш език ииче не означава, че езикът ще ти е профил в 11 клас. В смг 11 клас са с 4 профила: мат, инф и 2 по избор. В нпмг са с по 3 профила. Това е за тази уч.година. Всяка година това решение се взима с гласуване на ПС.

# 61
  • София
Благодаря, Мария!
Нямах идея, че информатика учат всички.
При това положение вече съвършено не разбирам защо СМГ нямат допълнителен изпит за прием след 7 клас.
Според мене информатиката е нещо много специфично и не е за всеки. А тъй като СМГ е много модерно училище, не изключвам вероятността да има ученолюбиви деца от нематематически училища, които без проблем влизат там, но после е възможно да срещнат проблеми с така изучаваните дисциплини.

# 62
  • у дома...
Такаааа... От утре ще давам веднъж дневно аудиенция на местните полицаи и ще им махам през прозореца. И така 14 дни. Яд ме е само, че детето тръгна присъствено и сега заради мен ще е 10 дни карантина.

# 63
  • София
Еее, много съжалявам.

# 64
  • Отвъд алеята зад шкафа
Просто_майка гледай положително, поне ще ви се махне от главата.

# 65
  • sofia
Е, лош късмет как си уцелила момента! Не можа ли да изчакаш още малко, да им свърши присъственото Stuck Out Tongue Winking Eye

# 66
Такаааа... От утре ще давам веднъж дневно аудиенция на местните полицаи и ще им махам през прозореца. И така 14 дни. Яд ме е само, че детето тръгна присъствено и сега заради мен ще е 10 дни карантина.
А как си? Имаш ли оплаквания?

# 67
  • гр.София
Просто майка,дано го изкарате леко.

# 68
Профил математически върви с физика или информатика навсякъде, не само в смг. Физиката рядко е избор, мисля за София я има само в нпмг и 125. Т.е. почти всички паралелки с профил Математически и всички с профил СХН изучават информатика и влизат в паралелките с нво бел и нво мат. За смг е наложително да има изпит, но не заради информатиката (която на училищно ниво хич не е ок, но това е друга тема), а заради математиката. Просто нво мат е прекалено лесно в сравнение с математиката, която децата в смг знаят и изучават.

Просто майка, да го изкараш леко и кратко!

Последна редакция: нд, 07 фев 2021, 11:00 от Maria 007

# 69
  • Между гори и планини
Просто майка, бързо да минава, леко да е!
Всички деца които са от нашата група тук са прекрасни 🥰 Умни и добри !

# 70
Момичета, благодаря за коментарите. Просто майка, безпроблемно да минава.

# 71
  • София
Така е, Мария.
Аз просто имах предвид, че сложната математика в комбинация и с информатика вече става too much. Особено в контекста на модата СМГ и това, че деца, които въобще нямат някакви таланти в тази сфера, биха могли да бъдат погрешно упътени, включително и от родителите си, към това училище.

# 72
  • София
Просто_майка, леко да го караш.
И при нас пуснаха анкетата за тестването. С всичките условности, които обсъдихме с ММ, ние сме съгласни на тестване ако така ще ги върнат ПО за по-дълго време.

# 73
  • София
Благодаря за темата!
Просто_майка, да минава бързо и безпроблемно!
Да е жива и здрава рожденничката!

# 74
  • София
На нас не са ни пуснали анкетата, но пък се оказа, че е публикувана на сайта на училището. Гласувах със съгласие. Честно казано от вече личен опит не считам тези тестове за инвазивни. Мисля, че всеки от нас трябва да направи някакъв компромис. По-важно ми е децата да ходят на училище.

Общи условия

Активация на акаунт