Киста на яйчника – 3

• 64 419
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
С коремен са ме гледали преди много много години, но след това винаги и с вагинален. Вече само с вагинален.

# 451
И мен с вагинален. По принцип човекът е мамолог, но има специализации като гинеколог. Усъмних се в компетентността му, макар че преди половин година, точно той ми видя ендометриозна киста, а АГ ме прати за проследяване.

# 452
Момичета искам да ви питам при положение, че кистата ми беше фоликулярна и ясно се виждаше черно петно, може ли да стане друг вид -ендометриозна? Вижда се днес като мат стъкло. Или просто старата се е спукала и е образувана нова за месец и половина? Според вас каква е тази киста?

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 21:01 от Една Такава 737236

# 453
Момичета искам да ви питам при положение, че кистата ми беше фоликулярна и ясно се виждаше черно петно, може ли да стане друг вид -ендометриозна? Вижда се днес като мат стъкло. Или просто старата се е спукала и е образувана нова за месец и половина? Според вас каква е тази киста?

Може. С моята лекарка наблюдавахме киста, която беше фоликулярна и след близо година (или 7-8 месеца, не съм сигурна ) при месечния ми преглед, каза че кистата е променила структурата си. Бях на различни лекарства през това време, с цел да се смали и евентуално изчезне.
Не съм сигурна какъв е механизмът, но и опериращия ми лекар каза, че може.
Махнахме я и си беше ендометриозна.

# 454
А така ли изглеждаше вашата? и моята е от около година . Колко голяма ви я махнаха, тя не се ли лекува, имахте ли последващо лечение?

# 455
Нямам спомен как изглеждаше, но помня коментара на лекарката за по-плътната структура (при ппследното наблюдение), която при фоликулярните липсва.
3 см и нещо беше, когато я махнахме март месец тази година.
Ендометриомите не се лекуват. Лекарите препоръчват бързо премахване за да се избегнат сраствания и увреждане на яйчника...
Вече всички лекари препоръчват терапия със Золадекс или подобните му. Уж имали положителен ефект върху ендометриалните тъкани, свивали ги. Но не ги премахват.
На мен ми назначиха преди операцията и след нея, но не ми понесе и го прекратих на 1вия месец.

Това ми е втора операция на този яйчник.
Първата беше през 2017та за премахване на 10см фоликуряна киста.

Сега, 5 месеца след премахване на ендометриомата, отново съм с фоликулярна киста 4-6см на същия яйчник и от вчера започнах Регулон в опит да я премахнем...

Ако се застои според мен има голям шанс пак да си промени структурата, но ще видим...
Точно този препарат не съм пробвала. Дано се махне.

Тъкмо бяхме тръгнали да правим опити за бебе.

# 456
Успех и дано се махне при вас. Как от фолукулярна се пълни с кръв не разбирам. Казаха ми да пия противозачатъчни 2-3 месеца , но дали ще се махне от тях? Аз съм на 42 и не ми се иска да ги пия. Аз пих регулон преди няколко месеца в опит да я махна за един месец и въобще не се повлия.

# 457
Съмнява ме да се махне, но лекарите държат да опитаме...
Промяната си я обяснявам с това, че около наличната фоликулярна киста започва да расте ендометриална тъкан 🤔 Ще разпитам повече при следващия преглед.
На много места четох, че за не спукването на фоликулите и превръщането им в киста всъщност допринася ендометриозата.

Сега започнах и да чета за ЛУФ синдрома.

Аз съм на 38 и тепърва искам да раждам за първи път. Затова и докторът се стараеше да запази максимално много от яйчника.
Не съм ок и аз с противозачатъчните, но изглежда няма друга превенция.
При мен кистите се образуват и задържат само на десен яйчник. Мисля да го махам след евентуално раждане. Само, че не знам как ще забременея и изкарам бременност при положение, че образувам киста едва ли не първи цикъл от прекратяване на противозачатъчните.

Сега с регулона ми изписаха и някакво лекарство за превенция срещу тромбове. Ако не са ви изписали питайте. След 35 г рисковете са за сърдечно-съдовата система и костите, та е хубаво да се взимат добавки.

# 458
Смятам да отида за второ мнение в Пловдив, където и мисля да се оперирам, май нямам друг избор, колкото и да отлагам и да ме е страх вече година. Повече ме е страх май от последващо лечение с хормони и поставянето в изкуствена менопауза. Дано не се налага , но смятам да откажа , аз и без друго сигурно скоро ще вляза в нея. Имам 2 деца и няма да раждам.

# 459
Успех и дано се махне при вас. Как от фолукулярна се пълни с кръв не разбирам. Казаха ми да пия противозачатъчни 2-3 месеца , но дали ще се махне от тях? Аз съм на 42 и не ми се иска да ги пия. Аз пих регулон преди няколко месеца в опит да я махна за един месец и въобще не се повлия.
Аз съм на 43, същата работа беше при мен. Пих Регулон, но ми направиха опит за пункция на кистата. Тя се увеличи до 6 см и направо ме оперираха

# 460
Смятам да отида за второ мнение в Пловдив, където и мисля да се оперирам, май нямам друг избор, колкото и да отлагам и да ме е страх вече година. Повече ме е страх май от последващо лечение с хормони и поставянето в изкуствена менопауза. Дано не се налага , но смятам да откажа , аз и без друго сигурно скоро ще вляза в нея. Имам 2 деца и няма да раждам.
Аз съм от Пловдив. Къде смятате да се оперирате?
Аз се оперирах в Селена. Понесох в пъти по-леко операцията от предишната.

Предишната беше в Майчин дом. Тогава живеех в София. Беше пълен кошмар. Много бавно се възстанових.

Относно лечението след операцията - ако се потвърди ендометриоза ще искат да ви сложат на лечение, в принудителна менопауза.
При мен имаше твърде много странични ефекти. Освен вълните, които бяха брутални и почти не спях, вдигнах високо кръвно. Моето кръвно винаги е било нормално към ниско. Минах на два вида лекарства за регулиране на кръвното, но въпреки това се чувствах много зле и неработоспособна, което няма как да си позволя за 6 месеца...

НО във форума има много жени, които са понесли добре лечението. Много е индивидуално.

# 461
Аз имам лош опит с Регулон и не го препоръчвам. Пила съм го три месеца с надеждата да се махне фоликулярна киста и не ставаше и сигурно чак на четвъртия месец се махна и се образуваха и други кисти и като цяло беше ужасно. Сега имах киста и само с един прием на Примолут нор се махна. Не знам защо го предписват този Регулон, но според мен е ужасен и не маха кисти. Имах странични ефекти и се чувствах много зле с регулона, а с примолут нор почти не съм усетила странични ефекти и най-важното е че нямаше кисти след приема му.

# 462
Аз също споделям положителен опит с Примолут нор. Пих го 3 месеца по схема по 10 дни и махнах две кисти от двата яйчника 5см и 4 см.

# 463
Аз също споделям положителен опит с Примолут нор. Пих го 3 месеца по схема по 10 дни и махнах две кисти от двата яйчника 5см и 4 см.
Вашите бяха фоликулярни, а моята се е променила. Миналия месец и предходния пих Примолута и по-новата киста , която е от два месеца се е махнала. Тази,която е изменена е от година.

Night раждах при Минев и ходих няколко пъти при него. Мислех на него да се доверя, но той вече не е в Селена. Ти при кой се оперира в Селена?
Днес пуснах отново СА125 - 21 ми е, но незнам защо утайката ми е 30 при граници до 25. Възможно ли е да е от примолута, който пия в момента.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 22:21 от Една Такава 737236

# 464
@Една Такава 737236

При Минев бях и аз. Прегледите извършва в частната си клиника, а операциите в Селена.

Възможно е резултатите да се изменят от лечението...

Аз съм 10 дни * 2 на ден Регулон и на втория ден от цикъла трябва да отида да види дали има промяна.
Ще искам и аз Примолут ако с това няма промяна, но последния път като търсих го нямаше по аптеките (миналата година).

Телефонът, който завършва на 19 е за записване на часове.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 06:50 от night

Общи условия

Активация на акаунт