Третиноин/Ретин-А/Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди - 8

• 61 991
  • 886
  •   1
Отговори
# 675
А бе на теория е едно, на практика се оказва съвсем друго.
Синтезът на Д не зависи само от това колко време, каква площ от кожата се излага на слънце. Има много други фактори.

# 676
Гърбът не е равностоен на лицето като площ, каква е логиката той да компенсира? Аз доволно си излагам ръцете, краката, даже и лицето ми почернява, защото нямам навика да подновявам постоянно слънцезащитата си. Лятото не мажа третиноин и честно казано това се отразява много добре на кожата ми, иначе би се пресушила.

Гърбът е с по-голяма площ, това е от значение за по-бързия синтез на витамина.
https://fitbg.net/blog/health/vitamin-d

# 677
  • пустинята Гоби
Ясно е че гърбът е с по-голяма площ. Но, ако човек се движи пеш в България през лятото и не е облечен в скафандър, спокойно може да си набави витамин Д, ако само лицето е намазано със слънцезащита. Това казвам аз. Лично аз се движа много пеш, със сигурност нямам дефицит на витамин Д. Не пречи да се изследвам, ако се сетя.

# 678
Ясно е че гърбът е с по-голяма площ. Но, ако човек се движи пеш в България през лятото и не е облечен в скафандър, спокойно може да си набави витамин Д, ако само лицето е намазано със слънцезащита. Това казвам аз. Лично аз се движа много пеш, със сигурност нямам дефицит на витамин Д. Не пречи да се изследвам, ако се сетя.
И аз така мислех, но се оказах два пъти поднормена🤦🏻♀
Тествах се профилактично.

# 679
Излагането на слънце и правенето на вит.Д в следствие на това, не е правопропорционално. Както казах, много хора са с дефицит въпреки на пръв поглед "достатъчното" излагане на слънце. В процеса участват много други фактори. Просто си следете нивата и не се вманиачавайте със слънцезащитата.
Лицето мазано с ретиноиди обаче, е задължително да се предпазва по някакъв начин когато слънцето е силно - изгаря се много лесно, лично проверено.

# 680
Правих изследвания и витамин Д юли месец, след 7 дни море а на морето доста почернявам, но стойностите бяха в средата на референтните. По препоръка на доктор започнах чак сега да приемам по два пъти по 10капки Вигантол на седмица. Даже си мисля дали е достатъчно имайки предвид, начина ми на живот

# 681
Моят лекар ми казва да правя изследване октомври ,началото на ноември.

# 682
Тази доза трябва да ти е на ден. Аз взимам почти всеки ден - понякога пропускам по 4000UI слънце не виждам почти, а нивата са ми в оптималния диапазон.

# 683
Малко се измества темата, но как приемате Д-то? Не било хубаво да е близко приема на кафе, хубаво било с него да се приема и магнезии

# 684
Както ми падне, не се съобразявам. Единствено го взимам с нещо мазничко. Моят е на таблетки. Хубаво е да се приема с К2, ако се взимат по-големи дози.

# 685
  • пустинята Гоби
Цвета на кожата е фактор, който влияе върху усвояването на витамин Д. На тъмнокожите им трябва повече слънце. Не, че в България сме такива, но все пак има и тук има хора с по-светла и по-тъмна кожа.

# 686
  • София
Както ми падне, не се съобразявам. Единствено го взимам с нещо мазничко. Моят е на таблетки. Хубаво е да се приема с К2, ако се взимат по-големи дози.

Това е, което и аз знам, че витамин Д е мастноразтворим, затова се приема със закуска или нещо мазничко. Големият ми син е с непрекъснат недостиг на вит. Д въпреки целогодишни прием и седенето навън с часове.

# 687
Здравейте, искам да попитам дали според вас може да се използва измиващ крем с гликолова киселина сутрин и ретинол/третиноин вечер? Засега нямам реакция, освен леко  излющване на кожата около очите. Досега три седмици ползвам 0.05 ретинол,а измиващ крем през два-три дни. Благодаря на отзовалите се!

# 688
Може, ако кожата ти го понася и се мувстваш добре.

# 689

изследвайте и ще видите дали изобщо е така, много хора се заблуждават, че успяват да си го набавят, но истината е друга

Общи условия

Активация на акаунт